Kolbeinn Sigþórsson stor matchhjälte

2019.07.13, kl 20:44
AIK besegrade IF Elfsborg med 3-0 (2-0) inför 12 076 åskådare på Friends Arena. Kolbeinn Sigþórsson svarade för sina två första mål i AIK-tröjan och blev stor matchhjälte då han även spelade fram Henok Goitom till matchens sista mål. Målet var lagkaptenens första allsvenska mål för 2019.

AIK tvingades till en helt nykomponerad backlinje i och med Per Karlssons underkroppsskada och Karol Mets avstängning och Rikard Norling satte för första gången ut Daniel Granli, Panajotis Dimitriadis och Rasmus Lindkvist i försvarslinjen framför Oscar Linnér. På mittfältet huserade Robert Lundström, Sebastian Larsson, Enoch Kofi Adu, Bilal Hussein och Heradi Rashidi. Framåt var det lagkapten Henok Goitom och islänningen Kolbeinn Sigþórsson. I IF Elfsborg startade den före detta AIK-spelaren Stefan Ishizaki och han fick en välkomnande applåd av sin före detta hemmapublik under presentationen. Frågan är om det var sista gången som vi fick se ”Ishi” på Friends Arena.

AIK inledde optimistiskt och piggt. I den sjunde minuten slog Sebastian Larsson en hörna från vänster som nickades bort mot högerkanten där Robert Lundström fångade upp den och bjöd på ett fint, flackt inlägg som nådde huvudet på Panajotis Dimitriadis och nicken satt klockrent i den högra stolpen medan målvakten Kevin Stuhr Ellegaard stod stilla och bara tittade på vart bollen tog vägen. I den elfte minuten var det nära igen. Henok Goitom tog sig ner till kortlinjen på vänstersidan av offensivt straffområde och vände bort tre försvarare innan han passade upp bollen till straffområdeslinjen där framrusande Sebastian Larsson mötte med en sträckt vrist, men det hårda direktskottet gick rakt på Kevin Stuhr Ellegaard som räddade med en stor portion tur.

Heradi Rashidi var aktiv under inledningen av matchen och han slog i den 18:e minuten ett inlägg från vänsterkanten som nådde Henok Goitom vid den bortre stolpen, men nicken gick över. I den 24:e minuten kom det efterlängtade ledningsmålet efter att Rasmus Lindkvist lyft upp bollen till Henok Goitom i straffområdet och han klackade med hjälp av en försvarare ut bollen till Kolbeinn Sigþórsson till vänster i straffområdet. Islänningen störtade fram mot mål och lyckades få med sig bollen förbi utrusande Kevin Stuhr Ellegaard och kunde enkelt peta in 1-0 för AIK i det tomma målet innan han bjöd på en segerdans framför Norra stå.

I den 31:a minuten stal Sebastian Larsson bollen från en motståndare och spelade från vänsterkanten in bollen till Henok Goitom som vred sig loss från sin bevakning och fick iväg ett mellanting av skott och passning mot den högra stolpen där Kolbeinn Sigþórsson befann sig, men Simon Strand hindrade effektivt honom från att forcera in bollen medan hemmapubliken förgäves vädjade om en straffspark. Knappt 90 sekunder senare var det dags igen. Kolbeinn Sigþórsson slog från vänsterkanten ett inlägg längs marken mot framrusande Henok Goitom som framför mål hindrades av Simon Strand att skjuta. Bollen rullade vidare ut till höger i straffområdet där Robert Lundström kom rusande och avslutade, men Kevin Stuhr Ellegaard svarade för en bra räddning till hörna samtidigt som buropen ekade efter den uteblivna straffsparken.

Strax därefter, i den 37:e minuten, skapade bortalaget sin bästa målchans i den första halvleken då Stefan Ishizaki fick ner ett uppspel till Per Frick som lite till höger utanför straffområdet fick på ett tungt skott som Oscar Linnér räddade starkt trots att bollen studsade till framför honom och på returen bedömdes Stefan Ishizaki vara i offsideposition. AIK svarade för en bra första halvlek och var värda fler mål och i den 39:e minuten kom det andra målet. Robert Lundström slog ett inlägg från högerkanten som blockerades av Simon Strand och det ropades på hands. Bollen gick dock tillbaka till AIK-spelaren som denna gång hittade in mot den främre stolpen där Kolbeinn Sigþórsson fick fram vänsterfoten framför Gustav Henriksson och med en måltjuvs touch vinklade in bollen i mål.

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin genomförde två byten inför den andra halvleken och det var nära att ge resultat redan i den första minuten då inhopparen Jesper Karlsson fick skottläge till höger i straffområdet, men bollen rullade en dryg meter utanför den bortre, vänstra stolpen. Två minuter senare fick den andre inhopparen, Samuel Holmén, ett jätteläge framför AIK-målet, men misslyckades totalt med avslutet. I den 52:a minuten fick Jesper Karlsson återigen ett skottläge från högersidan av straffområdet, denna gång tryckte han iväg ett högt volleyskott som gick en bit utanför den högra stolpen. Två minuter senare slog Deniz Hümmet från högerkanten in ett hårt inlägg längs marken som rensades bort av Panajotis Dimitriadis. Perioden var bortalagets klart bästa i matchen och man låg på för en reducering som kunde skapat nerv i matchen. AIK tog dock återigen tag i spelet efter den skakiga tiominutersperioden i inledningen av den andra halvleken. I den 55:e minuten var det dags för AIK:s första byte då Anton Salétros ersatte Robert Lundström och bytte plats med Heradi Rashidi.

I den 65:e minuten kom kontringen som hemmalaget väntat på. Kolbeinn Sigþórsson fångade upp misslyckad passning på egen planhalva och spelade bollen vidare till Henok Goitom som ensam mot en backande Gustav Henriksson drev framåt från mittcirkeln till straffområdeslinjen. Precis när han nästan hanns upp av hemjobbande Robert Gojani petade han bollen åt höger och sköt i steget vilket helt lurade Kevin Stuhr Ellegaard och bollen gick in i den vänstra delen av målet. 3-0 och ett fast grepp om de tre poängen i vad som var Henok Goitoms första allsvenska mål sedan den 27 september 2018 då han mot IFK Göteborg (2-0) på Gamla Ullevi fastställde slutresultatet i den 89:e minuten. Direkt efter bytet ersattes Sebastian Larsson av Tarik Elyounoussi.

I den 71:a minuten slog Bilal Hussein från mittplan en fin frispark till Henok Goitom lite till höger i straffområdet och han fick fram den till Tarik Elyounoussi framför mål. Norrmannen tog ner passningen på bröstet och avslutade på volley, men målvakten reflexräddade närskottet med sin högerhand. Tre minuter senare sköt Oscar Linnér iväg bollen och Henok Goitom ryckte sig fri, klackade med sig bollen över egen kropp och drog till på volley, men avslutet gick en liten bit utanför det högra krysset. AIK kunde relativt enkelt hålla undan till tre viktiga poäng och man hänger sig därmed kvar i den allsvenska tabelltoppen.

Text: Stefan Mellerborg