Johanna Lindell avgjorde i den 92:a minuten

2019.05.18, kl 16:57
AIK tog under lördagen emot IF Brommapojkarna i Elitettan inför 478 åskådare på Skytteholms IP i Solna och matchen såg ut att sluta mållös, men i den andra stopptidsminuten frälste mittfältaren Johanna Lindell hemmalaget då hon satte bollen i krysset och såg till att AIK tog tre viktiga poäng.

Efter endast en poäng på de två senaste matcherna var det nödvändigt för AIK att ta tre poäng hemma mot IF Brommapojkarna för att hänga på Umeå IK FF och Hammarby IF FF i den absoluta toppstriden. Redan efter en dryg minut var det nära hemmaledning efter att Elsa Törnblom fått bollen på högerkanten och avlossat ett skott som slog i ribban bakom BP:s målvakt Nichole Persson. Strax därefter i samma minut tilldömdes AIK en frispark i bra läge centralt utanför straffområdet. Elsa Törnblom och Eva Nyström ställde upp och det var finländskan som slog till bollen, men någon meter över ribban.

I den femte minuten kom BP i sitt första läge och den före detta AIK-spelaren Estibaliz Montes de Oca Muñoz fick skottläge och avslutet blev bra, men Lovisa Koss boxade bort bollen. Efter en kvarts spel fick AIK en frispark centralt och denna gången var avståndet till mål lite längre än vid den första frisparken, ca 25 meter. Eva Nyström sköt ett stenhårt skott, men bollen gick ett par meter utanför den vänstra stolpen. I den 17:e minuten bjöd AIK på ett bra anfall och Johanna Lindell spelade från mittplan ut bollen till framrusande lagkaptenen Matilda Rosqvist på vänsterkanten och hon tog sig in i straffområdet, men Nichole Persson räddade komfortabelt. Två minuter därefter kom Nicole Odelberg Modin igenom på högerkanten, men avslutet från distans räddades enkelt av bortalagets målvakt.

Matchen tappade i tempo efter ca 20 minuter och AIK:s dittills offensiva spel rann lite ut i sanden. När den första halvleken nästan var halvvägs spelad var Elsa Törnblom tvungen att lämna planen under ett par minuter med vad som såg ut som en lårkaka. I den 30:e minuten frispelades Tempest-Marie Norlin centralt i straffområdet och försökte vänta ut utrusande Lovisa Koss, men AIK-målvakten agerade med pondus och räddade avslutet. Sekunder senare fick BP ett två-mot-ett-läge djupt ner i AIK:s straffområde då Daniella Novaković fick bollen vid den vänstra stolpen och hade med sig Estibaliz Montes de Oca Muñoz framför målet, men AIK:s mittback Samantha Ammanuel svarade för ett starkt arbete och redde upp den farliga situationen. Fem minuter senare drev Daniella Novaković centralt med bollen och avslutade från distans, men Lovisa Koss fångade in bollen efter marken. Strax därefter var skadade Elsa Törnblom tvungen att lämna planen och hon ersattes av Malin Broberg.

AIK hade inte haft mycket offensivt på över 20 minuter då man efter 42 minuters spel arbetade fram matchens första hörna. Högerhörnan slogs kort av inhopparen Malin Broberg till Matilda Rosqvist som slog ett inlägg mot den bortre stolpen där Nicole Odelberg Modin med någon kroppsdel fick bollen mot mål, men på mållinjen räddades den av Nichole Persson. Under den första halvlekens första och enda stopptidsminut var det nära mål för bortalaget. Eldina Ahmić tog sig in i AIK:s straffområde, något till höger och slog en markboll mot den bortre, vänstra stolpen där Emilie Eriksson befann sig, men i allra sista stund rensade Clara Härdling bort bollen till en resultatlös vänsterhörna innan signalen för pausvila ljöd.

AIK hade svårt att ta tag i spelet under inledningen av den andra halvleken och matchbilden var oerhört jämn utan några målchanser. Hemmalagets första avslut i halvleken kom i den 60:e minuten då Madeleine Tegström sköt ett tungt skott efter att Nicole Odelberg Modin från straffområdet spelat bollen tillbaka till AIK-mittfältaren, men bollen satt mitt på målvakten som hade fått stora problem om avslutet gått någon meter åt vardera sida. Matchen tog aldrig riktigt fart i den andra halvleken och AIK hade oerhört svårt att bryta igenom IF Brommapojkarnas försvarsmur. Det kändes dessutom under matchens andra halva som om bortalaget var mer än nöjda med en poäng.

Efter 77 minuters spel var det dags för Emma Engströms första minuter i Elitettan 2019 då hon ersatte Nicole Odelberg Modin. AIK-forwarden, som fyllde 19 år under fredagen, skadade foten i en träningsmatch borta mot KIF Örebro DFF (0-2) den 24 mars 2019 och hade sedan dess fokuserat på rehab innan comebacken var ett faktum. AIK började med dryga tio minuter kvar av ordinarie tid koppla greppet om matchen och etablerade spelet kring BP:s straffområde. I den 82:a minuten ersattes Therese Simonsson av Sophia Redenstrand. Två minuter senare var det nära att det blivit ett succébyte då Johanna Lindell med en diagonalboll från högersidan frispelade Sophia Redenstrand som ensam med Nichole Persson försökte placera in bollen mellan benen på den utrusande målvakten som dock räddade till en resultatlös högerhörna.

AIK:s press blev tyngre och tyngre, men de flesta väntade sig en lång stopptid, åtminstone sex-sju minuter lång då bortalagets Emilie Eriksson olyckligt såg ut att skada knät med knappt 20 minuter kvar och låg kvar på marken lång tid innan en bår kom in på planen. Att det dessutom genomförts fem spelarbyten under halvleken gjorde att många förvånades då stopptiden endast blev fyra minuter lång. När matchklockan tickade upp mot slutet av den andra stopptidsminuten fick Sophia Redenstrand bollen till vänster i straffområdet och fick fram den till Johanna Lindell som direkt slog till med ett vackert skott och bollen gick i en båge över den helt chanslösa målvakten och in i det bortre, högra krysset. Vilt jubel både på plan och på läktaren efter vad som förmodades var segermålet för hemmalaget. Helt plötsligt kändes det okej med en alltför kort stopptid och efter 94:32 blåste domaren Sandra Österberg av matchen och AIK hänger i och med segern på i toppen av tabellen.