2017.11.03, kl 10:00

Summering av året som gått

Det är dags att återigen summera ett år för AIK Ungdomsfotboll, mitt 21:a år som sportchef för den delen av vår verksamhet. Året som gått har präglats av det ständigt pågående arbetet med utvecklingen av hela AIK Fotboll.

Ungdomsfotbollens bidrag har bland annat varit att fortsatt bedriva en barn- och ungdomsverksamhet, som syftar till att fostra morgondagens spelare till våra seniorlag och det alltid med utgångspunkt från våra grundläggande värderingar som de beskrivs i AIK Stilen där alla är välkomna. Där vi alltid försöker se den enskilde individens behov och där killar och tjejer, tränare och ledare ges möjlighet till maximal utveckling i en trygg miljö.

Som ett resultat av detta arbete har AIK Ungdomsfotboll under året bidragit till den enskilt största intäkten i AIK:s 127-åriga historia genom försäljningen av Alexander Isak till BV Borussia 09 Dortmund, en spelare som gick den långa vägen från Knatteskolan till AIK:s A-lag. Detta faktum visar om något bredden av vårt uppdrag och den för AIK Fotboll så viktiga uppgift som vi har. Dels att bedriva en sund barn- och ungdomsidrott som tar avstamp i och följer de direktiv och riktlinjer som svensk idrotts- och fotbollsrörelse grundar sig på, d v s FN:s barnkonvention, RF:s Idrotten vill och SvFF:s Spela, lek och lär och samtidigt bidra till AIK Fotbolls framgångar, såväl sportsligt som ekonomiskt. Ett viktigt beslut i den andan och inför framtiden är höjningen av åldern för AIK Ungdomsakademi, från 9 till 13 år.

Ett beslut som utgår från vår grundtanke om barns och ungdomars välmående, om att erbjuda en verksamhet för så många som möjligt, så länge som möjligt och med så bra tränare och träningsverksamhet som möjligt. I de yngre åldrarna kompletteras de ordinarie lagträningarna med extraträningar med AIK:s välutbildade tränare. Syftet är att de killar och tjejer som har intresse, drivkraft och egen inre motivation ska ges maximala möjligheter att uppnå sina  mål och drömmar som kan leda till en karriär som professionell fotbollsspelare samtidigt som de som barn är schyssta kompisar och som vuxna blir goda samhällsmedborgare.

Vår verksamhetsidé bygger dessutom på att den tränings-  och tävlingsverksamhet vi kommer att genomföra med akademin från 13 års ålder ska hålla allra högsta nationella nivå. Samtidigt som den verksamhet som vi erbjuder kommer att innebära att färre spelare slutar och med fler spelare som får träning med hög kvalitet på ett tydligt sätt kommer att öka antalet spelare till våra A-lag för herrar och damer, “Från U till A”!

Vi mäter våra framgångar i första hand på hur vi utvecklar våra spelare både på och utanför planen och inte på våra lags resultat, men kan ändå konstatera att vi hävdar oss väl i ett nationellt perspektiv där lagen i åldersgrupperna från 13 år och äldre under årets säsong i seriespel och turneringar presterat resultat på allra högsta nivå samt att vi har haft ett stort antal spelare i de olika ungdomslandslagen för killar och tjejer. Vi har dessutom med framgång deltagit i både seriespel och internationella turneringar med det mixade lag som vi har för killar och tjejer med funktionsskillnader, AIK United.

Jag vill slutligen tacka alla spelare, föräldrar, tränare, ledare, medarbetare, medlemmar och supportrar inom AIK Fotboll för året som gått och ser fram mot ett nästkommande år där vi alla AIK:are bidrar till att skapa ett konstruktivt samspel som i sin tur bidrar till att skapa en positiv  och utvecklande miljö, hela tiden och alltid med inriktning mot vår långsiktiga vision, att vara Nordens ledande fotbollsklubb för utveckling och fostran av unga spelare och ledare – hur man än mäter. Längre ner på sidan finns statistik på samtliga AIK-spelare som spelat landskamper under 2017.

Leif Karlsson
Sportchef AIK Ungdomsfotboll

Landslagsrepresentation pojk 2017 (jan-okt)
Landslagsmatcher
A
Alexander Isak 2

U21
Anton Salétros 3
Alexander Isak 2
Oscar Linnér (uttagen)

P99
Nebiyou Perry 4
Albin Linner 2

P00
Samuel Brolin 4
Bilal Hussein 3
Daniel Mushitu 3
Albin Mörfelt 2
Gustaf Lagerbielke 2
Rany Georgis 1

P01
Adam Ben Lamine 4 (+ pågående EM-kval)
Julian Larsson 2 (+ pågående EM-kval)
Alan Hjulström 3
Niklas Persson 3
Daniel Lundquist 1

FT P01:
Nikolas Dosis 3

P02
Tom Strannegård 4
Robin Safari 2

Landslagssamlingar/läger
P99
Nebiyou Perry
Albin Linner
Melker Antonson
Gabriel Aphrem
Alexander Snäcke

P00
Samuel Brolin
Bilal Hussein
Daniel Mushitu
Albin Mörfelt
Gustaf Lagerbielke
Rany Georgis
Clays Royo

P01
Adam Ben Lamine
Julian Larsson
Alan Hjulström
Niklas Persson
Daniel Lundquist
Alexander Alp
John Ekdal

FT P01
Nikolas Dosis
Jay Chantarumporn

P02
Tom Strannegård
Robin Safari

FT P02
Josafat Mendes
Robin Tihi

Landslagsrepresentation Flick 2017 (jan-okt)
Landslagsmatcher
U23
Loreta Kullashi 2

F19/98
Loreta Kullsahi 5
Amanda Nildén 5
Evelina Finndell 2

F18/99
Loreta Kullashi 5
Emma Engström 5

F17/00
Emma Engström 3
Rubi Reid Jansson 3

F16/01
Clara Härdling 11
Wilma Ljung Klingwall 9
Johanna Lindell 7
Kajsa Kjellander 3
Sophia Redenstrand 3

F15/02
Hanna Ekengren 2
Hanna Lundkvist 2
Arsema Weldai 2
Angel Mukasa 1

Landslagssamlingar/läger
F19
Samantha Ammanuel

F15
Emma Becker
Filippa Bjare
Saga Hollbrink
Felicia Saving
Julia Åkerlind  Kermoury

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll