AIK tappade två poäng

2019.09.29, kl 18:15
AIK var på väg mot ännu en trepoängare då man hade 1–0 borta mot IF Elfsborg inför 6 042 åskådare på Borås Arena med mindre än tio minuter kvar efter att lagkapten Henok Goitom påpassligt gett Gnaget ledningen i den 75:e minuten, men i den 83:e minuten kvitterade hemmalaget.

AIK kom till Borås Arena med ambitionen att sätta ytterligare press på serieledande Djurgården inför avslutningen av Allsvenskan och man inledde matchen bra. Endast 6 042 åskådare var på plats och det innebar IF Elfsborgs lägsta allsvenska publiksiffra mot AIK på Borås Arena som invigdes 2005. Precis innan avspark sken solen upp över Borås och de första 15-20 minuterna spelades nästan i sommarvärme, men det skulle bli kallare ju längre matchen led. Det svartklädda bortalaget satte omgående press på IF Elfsborg och i den andra minuten lyfte Sebastian Larsson in en frispark som rensades tillbaka till AIK-mittfältaren som från vänsterkanten lyfte in bollen på nytt. Bollen nådde huvudet på Kolbeinn Sigþórsson, men nickförsöket gick högt över. Två minuter senare bjöd AIK hemmalaget på en hörna efter att man inte fått grepp på bollen. Vänsterhörnan slogs av Jesper Karlsson och nickades bort av Per Karlsson i området framför mål. I den sjätte minuten lyfte Sebastian Larsson in ännu en frispark i offensivt straffområde, denna gång från högerkanten, och återigen nådde bollen huvudet på Kolbeinn Sigþórsson som fick på en bra träff mot den högra sidan av målet, men Elfsborgs nye förstemålvakt Tim Rönning räddade.

Efter knappt tio spelade minuter lyfte Anton Salétros fram bollen från mittplan mot en framrusande Henok Goitom på vänsterkanten. AIK:s lagkapten tog sig förbi mittbacken Joseph Okumu på utsidan och fick ett hyfsat skottläge från något dålig vinkel och avslutet gick i utsidan av gaveln. Minuten därefter svarade Henok Goitom för ett starkt jobb på högerkanten ensam mot tre motståndare och tog sig in i straffområdet där han försökte centrera bollen in framför mål, men Gustav Henriksson täckte inspelet till en resultatlös högerhörna. AIK-klacken bakom målet skrek på hands på det täckta inlägget, men domaren tyckte inte att någon hand hindrat bollens färd.

I den 16:e minuten fick Jesper Karlsson bollen till vänster i AIK:s straffområde och försökte hitta lagkapten Samuel Holmén framför mål, men Panajotis Dimitriadis bröt bra. Efter en stark AIK-inledning började nu pendeln svänga över i Elfsborgs favör och i den 20:e minuten slog Simon Strand en frispark från högerkanten som kändes farlig. Den höga bollen gick precis förbi hoppande Gustav Henriksson vilket gjorde situationen svår för Oscar Linnér i målet, men han fångade säkert in bollen framför fötterna på framrusande Joseph Okumu. Elfsborg fortsatte att föra spelet, men skapade inte några riktigt heta lägen, men slog mängder med inlägg mot AIK:s straffområde som skapade nästanlägen eller hörnor. Efter en knapp halvtimmes spel lyfte Jesper Karlsson in en ny vänsterhörna framför mål och Gustav Henriksson vräkte från nära håll upp bollen i ribban och det var centimeter ifrån en hemmaledning.

Två minuter senare tilldömdes IF Elfsborg en frispark i bra läge efter att Enoch Kofi Adu gjort ner Samuel Holmén utanför eget straffområde. Rami Kaib klev fram för att slå frisparken, men bollen gick högt över ribban. I den 42:a minuten brände det till framför AIK:s mål efter att en vänsterhörna från Jesper Karlsson nådde huvudet på Joseph Okumu, men han fick ingen kraft i nicken och Oscar Linnér kunde rädda enkelt. Efter en stopptidsminut blåste domaren Mohammed Al-Hakim av den första halvleken. Den första målchansen i den andra halvleken blev AIK:s då Sebastian Larsson i den 49:e minuten slog en frispark från vänsterkanten. Avståndet var ca 30 meter och skottet studsade framför mål och gav inte 20-årige Tim Rönning några problem. Sju minuter senare slog Sebastian Larsson en snabb frispark till framrusande Robert Lundström på högerkanten och AIK:aren drog på ett hårt skott som Tim Rönning styrde till en resultatlös högerhörna.

Efter en knapp timmes spel lyfte Jesper Karlsson in en frispark från högerkanten framför AIK-målet där Joseph Okumu dök upp, men hemmaspelaren var ur balans och nicken gick högt över mål. Tiden rann iväg och med ca 20 minuter kvar blev AIK:s spel mer desperat och man satte en högre press på motståndarna. I den 71:a minuten slog AIK en snabb, kort hörna från vänster som hamnade hos Enoch Kofi Adu utanför straffområdet och AIK-mittfältaren fick på ett tungt skott mot det bortre, högra hörnet som Tim Rönning gjorde en bra räddning på, men högerhörnan blev resultatlös. Strax därefter byttes den före detta AIK-spelaren Stefan Ishizaki in och den 37-årige veteranen möttes av ropet “du är gnagare Stefan” från läktaren. I den 75:e minuten tog sig Robert Lundström fram längs högerkanten och fick Panajotis Dimitriadis med sig i djupledslöpningen. Panos fick bollen av Robert Lundström till höger i straffområdet och spelade in den till Kolbeinn Sigþórsson framför mål. Islänningen fick iväg ett mellanting mellan skott och passning och bollen nådde Henok Goitom till vänster och han kunde enkelt peta in bollen i mål och AIK var i ledning med 1–0. Hemmaspelare skrek på offside, men Jesper Karlsson som följt med Panos Dimitriadis i löpningen till höger i straffområdet upphävde offsiden och målet var fullt riktigt. Efter målet ersattes Robert Lundström av Heradi Rashidi.

AIK höll i bollen bra under de efterföljande minuterna och hemmalaget kändes trötta. I den 83:e minuten fick hemmalagets bäste spelare Jesper Karlsson bollen på högerkanten, klev in i planen och spelade efter marken in bollen till Jonathan Levi som tog emot den och hade flyt i situationen då bollen studsade på en AIK-försvarare och fram till Levi som enkelt kunde placera in kvitteringen till vänster om Oscar Linnér och 1–1 var ett faktum. Baklängesmålet satte fart på AIK och i den 89:e minuten slog Anton Salétros ett fint inlägg från vänsterkanten till Henok Goitom. AIK-kaptenen tog med bröstet ned bollen centralt vid straffområdeslinjen, vände enkelt bort Rami Kaib med en elegant kroppsfint och skaffade sig ett bra skottläge med vänsterfoten. Avslutet var hårt och bra och gick snabbt mot den vänstra sidan av målet, men Tim Rönning svarade för en stark enhandsräddning och höll hemmalaget kvar i matchen. Strax därefter tog sig Anton Salétros in i straffområdet på vänstersidan och drogs ner av Simon Strand som tagit ett fast grepp om AIK-spelarens shorts och dragit till, men en välplacerad Mohammed Al-Hakim valde att slå ut med händerna samtidigt som Simon Strand såg helt bedrövad ut då han och samtliga åskådare på Borås Arena visste vad han gjort.

I den 92:a minuten fick inte hemmaförsvaret undan bollen och den studsade upp och ned flera gånger innan den hamnade på Simon Strands utsträckta arm i en luftduell med Kolbeinn Sigþórsson framför mål, men domaren valde återigen att fria. Henok Goitom fick i den efterföljande situationen iväg ett skott som täcktes av samma Simon Strand innan Tim Rönning kunde fånga in den höga bollen. Den kommande målvaktsutsparken hamnade på nytt i AIK-ägo och Enoch Kofi Adu slog en precis långboll från egen planhalva som nådde framrusande Henok Goitom. Goitom tog ned bollen på volley i full fart framåt och försökte till vänster passera den utrusande målvakten som utanför sitt straffområde precis fick ut högerfoten och lyckades peta bort bollen vilket omöjliggjorde ett avslut av AIK-spelaren mot det tomma målet.

När matchklockan precis passerat den andra och sista stopptidsminuten fick inhopparen Heradi Rashidi bollen till höger i offensivt straffområde efter ett nytt bra inlägg från Anton Salétros och luckan fanns i det närmaste krysset, men avslutet gick ett par meter över ribban och sekunden därefter blåste domaren av matchen. Flera AIK-spelare samlades omgående runt domaren efter slutsignalen och frågade honom säkert hur han kunnat undvika att blåsa för både en och två straffsparkar ett par minuter tidigare.