AIK tappade poäng efter två straffar i slutet

2020.06.28, kl 21:12
AIK ledde med 2-0 (1-0) hemma mot Malmö FF med ca 20 minuter kvar av ordinarie tid efter mål av Sebastian Larsson och Bilal Hussein, men MFF tilldömdes två straffsparkar under matchslutet vilket innebar att matchen slutade 2-2. Per Karlsson spelade sin 395:e tävlingsmatch för AIK och tangerade därmed Daniel Tjernströms AIK-rekord över flest spelade matcher för klubben.

Efter att ha slagits ut av Malmö FF i Svenska cupens kvartsfinal i torsdags var det under söndagen dags för lagen att stöta på varandra igen, denna gång i Allsvenskans fjärde omgång. Revanschlustan hos AIK-laget var stor och man känner sig även trygg i spelet på Friends Arena där man noterat det bästa poängsnittet av samtliga hemmaarenor (Stadion, Råsunda fotbollstadion och Friends Arena). AIK gjorde tre ändringar i startelvan jämfört med cupmatchen då Daniel Granli, Kolbeinn Sigþórsson och Eric Kahl ersatte Robin Tihi, Henok Goitom och Saku Ylätupa. Per Karlsson spelade sin 395:e tävlingsmatch för AIK och tangerade därmed Daniel Tjernströms klubbrekord. För Eric Kahl var det hans första tävlingsmatch för AIK och han inledde som vänstermittfältare.

I den tredje matchminuten slog Arnór Traustason en vänsterhörna mot den bortre stolpen där Isaac Kiese Thelin mötte med pannan och nickade bollen tillbaka längs målgården. Anel Ahmedhodzic mötte passningen och nickade mot mål, men rekordmannen Per Karlsson täckte avslutet. I andraläget fick Søren Rieks bollen lite till höger om AIK-målet och slog en centrerande passning efter marken, men återigen stod Per Karlsson rätt och rensade bort bollen från målgården. Spelet böljade under inledningen utan att matchen fick någon riktig prägel, men det kändes som om Malmö FF styrde händelserna något. AIK:s Eric Kahl inledde matchen förtroendeingivande och var aktiv både offensivt och defensivt. Efter en kvarts spel slogs en långboll från Malmös planhalva som passerade Per Karlsson på mittplan och gick fram till Søren Rieks, men Daniel Granli uppfattade den farliga situationen och svarade för en klockren glidtackling och vann bollen.

I mitten av halvleken var det klar MFF-fördel mot ett AIK-lag som hade svårt att behålla bollen högt upp i planen. I den 31:a matchminuten brände det till för första gången i bortalagets straffområde efter att Bilal Hussein efter marken hittat in med bollen till Kolbeinn Sigþórsson som i förstaläget hölls om med bägge armarna av Anel Ahmedhodzic, men domaren tyckte inte att det var läge att blåsa för en straffspark, utan sparade de signalerna till den andra halvleken. Den uteblivna straffsparken var dock startskottet på en bra AIK-period och man tog tag i spelet under de avslutande 10-15 minuterna av den första halvleken. I den 40:e matchminuten slog Sebastian Larsson en frispark från en central position, ca 30 meter från mål. Den rutinerade landslagsmannen chippade in bollen bakom backlinjen till vänster i straffområdet där Kolbeinn Sigþórsson mötte på volley, men avslutet seglade utanför den närmaste, vänstra stolpen.

Minuten därefter arbetade Sebastian Larsson defensivt på egen planhalva och vände spelet snabbt då han hittade Paulos Abraham på högerkanten och den snabbe AIK-forwarden satte fart ner på kanten och in i straffområdet där han centrerade bollen, men ingen lagkamrat hittades. I den sista ordinarie minuten tilldömdes AIK en frispark lite till vänster utanför offensivt straffområde efter att Kolbeinn Sigþórsson tryckts ned av Anel Ahmedhodzic. Sebastian Larsson klev fram och slog bollen perfekt över muren och in i det vänstra hörnet utan chans för Johan Dahlin som bara stod och tittade då bollen seglade in till höger om honom. Målet var Sebastian Larssons femte frisparksmål för AIK och halvleken blåstes av så snart som MFF gjorde avspark.

Inför den andra halvleken tvingades AIK till ett byte då Daniel Granli ersattes av Robin Tihi. AIK inledde den andra halvleken lika piggt som man hade avslutat den första och man kontrollerade spelet markant. I den 50:e matchminuten slog Sebastian Larsson en högerhörna som gick över den täckande MFF-spelaren vid den främre stolpen och dök ner på fötterna på Kolbeinn Sigþórsson vars okontrollerade avslut gick utanför den högra stolpen. Malmö FF vände spelet snabbt efter insparken och Marcus Antonsson kom igenom centralt i flygande fart och vräkte bollen över mål. När matchklockan precis passerat 57 spelade minuter tog sig Bilal Hussein in i planen centralt från högerkanten och fick hjälp av Kolbeinn Sigþórsson som stoppade bollen åt honom utanför straffområdet. Bilal vände upp, lade bollen tillrätta och sköt ett skott som gick in i det högra krysset. 2-0 till AIK och ett rättvisande resultat för det unga AIK-laget som spelmässigt dominerade mot de allsvenska storfavoriterna.

Med lite mer än 20 minuter kvar av ordinarie tid började dock bortalaget koppla ett större grepp om skeendena på planen. Trycket ökade mot AIK-målet och efter ett långt inkast av Jonas Knudsen från vänsterkanten avlossade Oscar Lewicki ett skott från den högra delen av straffområdet som av domaren bedömdes hamna på armen på inhopparen Rasmus Lindkvist och rättskiparen blåste för straffspark samtidigt som han varnade AIK-spelaren. Men frågan är om bollen verkligen tog på AIK-spelarens högerarm som domaren bedömde i och med att armen fladdrade till i luften av kraften av bollträffen på överkroppen – och istället träffade vänsterarmen längs kroppen. Jakob Haugaard väntade ut straffskytten Isaac Kiese Thelin, men returen hamnade perfekt för straffsumparen som denna gång lyckades förpassa in bollen i mål, till höger om AIK-målvakten, och det var reducerat.

Malmö FF pressade på ytterligare för att få med sig åtminstone en poäng från Friends Arena och AIK slet för att freda det egna straffområdet. Efter 77 spelade minuter höll sig Per Karlsson om benet efter en luftduell och han tvingades lämna planen för vård. Då AIK redan genomfört sina fem spelarbyten så innebar det att AIK under de avslutande minuterna fick slutföra matchen med Per Karlsson gåendes i mittcirkeln då han inte kunde bidra i försvarsspelet. Istället klev Ebenezer Ofori ner som mittback med den äran. MFF låg på hårt för en kvittering, men AIK såg ut att kanske, möjligtvis reda ut situationen. Men i den 89:e matchminuten vann Malmö FF en luftduell utanför eget straffområde och inhopparen Tim Prica lyckades trots hård uppvaktning av både Bilal Hussein och Saku Ylätupa hålla sig på benen vid AIK:s avbytarbänk och fick iväg en hög boll mot AIK:s straffområde. Karol Mets blev som siste försvarare bolltittande samtidigt som Jakob Haugaard tvekade något. Jo Inge Berget kom perfekt förbi AIK-försvararen som desperat försökte rensa bort bollen, men träffade MFF-spelaren och straffsparken var solklar. Isaac Kiese Thelin klev fram igen och valde att byta hörn till det högra och 2-2 var ett faktum.

AIK lyckades hålla undan under slutminuterna då MFF med det numerära överläget, i och med Per Karlssons skada, jagade ett segermål.

Text: Stefan Mellerborg