AIK mot Enskede IK i Svenska cupen

2019.11.07, kl 09:00
Lördagen den 9 november 2019, kl 14:00 möts AIK och Enskede IK i den andra omgången av Svenska cupen 2019/20. Matchen spelas på Friends Arena med AIK som bortalag och vinnaren tar en plats i gruppspelet som startar i februari 2020.

Cupmatchen var planerad att spelas i augusti, men då AIK vid den tidpunkten kvalspelade i Uefa Europa League sköts matchen upp till efter den allsvenska säsongens slut. Enskede IK spelade 2019 i Division 2 Södra Svealand och slutade på fjärde plats i tabellen, sex poäng efter seriesegrarna IFK Haninge. Chefstränare för EIK är Hakan Bezgin och det finns ett mycket välbekant namn för AIK-publiken i hans spelartrupp. 40-årige Kenny Pavey har under 2019 spelat med Enskede IK efter att tidigare varit i AIK Fotbolls samarbetsklubb Vasalunds IF.

Kenny Pavey kom till AIK från Ljungskile SK inför Gnagets återkomst i Allsvenskan 2006 och det viktigaste AIK-målet kom i bortaderbyt mot Hammarby (2–1) den 25 oktober 2009 då han i den 71:a minuten slog in segermålet endast två minuter efter att han kommit in på planen, ett mål som satte AIK i guldsits med två omgångar kvar. I den avgörande SM-guldmatchen borta mot IFK Göteborg (2–1) den 1 november 2009 byttes engelsmannen in i den 77:e minuten och var åtta minuter senare med i uppbyggnaden till guldmålet då han från högerkanten passade in bollen till Dulee Johnson som från sin position utanför straffområdet hittade Daniel Tjernström fri till vänster och resten är AIK-historia. Totalt blev det 193 tävlingsmatcher och 16 mål för Kenny Pavey i AIK-tröjan.

AIK har vunnit Svenska cupen vid åtta tillfällen, senast 2009 då man vann “dubbeln” för första gången i klubbens historia efter att ha  besegrat IFK Göteborg med 2–0 i finalen på Råsunda fotbollstadion. Henok Goitom har svarat för 15 mål i AIK:s 43 spelade tävlingsmatcher för 2019 och leder därmed den interna skytteligan före Tarik Elyounoussi med tolv fullträffar. På lördag avgörs det vem som blir AIK:s skyttekung för året.

Cupmatchen måste avgöras på lördag så ett oavgjort resultat vid ordinarie speltids slut innebär förlängning 2×15 minuter. Är det fortfarande oavgjort efter förlängningen väntar straffsparkar för att avgöra matchen. Biljetter till matchen Enskede IK – AIK köps enklast via länken under denna artikel.