AIK inledde med seger i Örebro

2020.06.14, kl 23:22
Tre allsvenska debutanter spelade huvudrollen då AIK besegrade Örebro SK med 2-0 (0-0) på Behrn Arena. Jakob Haugaard svarade för två högklassiga räddningar i den första halvleken och i den andra halvleken målade både Robin Tihi och Jasir Asani för AIK.

Efter månader av längtan var det under söndagen äntligen dags för Allsvenskan 2020 och för AIK:s del var det första gången som man spelade en allsvensk premiär i Örebro. AIK inledde piggt, men ganska snart var det hemmalaget Örebro SK som tog över initiativet. Efter drygt tio minuters spel började AIK lugnt och symptomatiskt rulla boll, men den första målchansen skulle bli hemmalagets och den var rejäl. I den 13:e matchminuten hittade Nahir Besara in med en boll bakom AIK:s högerback Felix Michel som nådde snabbe Jack Lahne. Den före detta AIK-spelaren tog sig i fritt läge in i straffområdet på vänstersidan och sköt ett skott som den allsvenske debutanten Jakob Haugaard elegant parerade med sin vänsterhand till en resultatlös högerhörna.

Örebro SK förde spelet under merparten av den första halvan av halvleken, dock utan att skapa några fler chanser än Jack Lahnes friläge. Värmen gjorde att en vattenpaus var ordinerad och domaren Martin Strömbergsson blåste av spelet i den 28:e matchminuten och drygt två minuter senare var det dags för spel igen. I den 34:e matchminuten kom Nahir Besara fram till vänster på offensiv planhalva och slog in en markpassning mot Agon Mehmeti som hann före Karol Mets och fick en tå på bollen som dock gick två decimeter utanför den vänstra stolpen. Tre minuter senare kom AIK fram i sitt dittills bästa anfall då bollen gick från Sebastian Larssons uppspel, via Henok Goitoms nedbröstning till Paulos Abraham som förlängde vidare till Jasir Asani centralt. AIK-lånet spelade ut till vänsterkanten där Karol Mets kom farande och från hörnet av straffområdet fick estländaren på ett fräsande skott som gick strax utanför den bortre, högra stolpen.

Under de tre aviserade stopptidsminuterna bjöd Henok Goitom på ett avslut längs marken som inte vållade målvakten Oscar Jansson några större problem. Med mindre än en minut kvar av halvleken var det mycket nära hemmaledning då Jack Lahne från vänsterkanten slog en genomskärare som nådde Agon Mehmeti. ÖSK-spelare hade smugit in bakom ryggen på Robin Tihi och fick bollen perfekt i steget och från ca fem meters avstånd skulle Mehmeti med en enkel bredsida vinkla in bollen intill den vänstra stolpen, men Jakob Haugaard svarade för en enorm enhandsräddning då han styrde bollen utanför målet till en resultatlös vänsterhörna.

I den 51:a matchminuten lyfte Bilal Hussein in ett inlägg från central vänstersida mot Henok Goitom och det kändes farligt för en sekund, men Benjamin Hjertstrand och Andreas Skovgaard Larsen svarade för ett bra försvarsspel och blockade bort AIK-kaptenen. Två minuter senare spelade Paulos Abraham fram bollen mot Henok Goitom som tog sig in i straffområdet åt högerkanten innan han avlossade ett markskott som täcktes undan av Andreas Skovgaard Larsen. I den 55:e matchminuten tog sig Jake Larsson in i straffområdet på högersidan och utmanade Karol Mets, men AIK-försvararen tryckte undan ÖSK-spelaren. Knappt två minuter senare tog sig Jake Larsson återigen in i straffområdet på högersidan och fick sig en tryckare av Jasir Asani vilket fick omkull honom. Hemmaspelarna vädjade om en straffspark, men domaren Martin Strömbergsson slog för andra gången inom loppet av 94 sekunder ut med armarna.

I den 59:e matchminuten slog Sebastian Larsson AIK:s första hörna i den andra halvleken, och femte totalt. Högerhörnan tillkom efter att Bilal Husseins avslut täckts av en motspelare. Sebastian Larsson slog en utåtskruvad hörna längs med kortlinjen som vred sig inåt i planen och framför mål kom den allsvenske debutanten Robin Tihi perfekt och satte pannan till. 1-0 till AIK och ynglingen satte fart ner mot den vänstra hörnflaggan för att fira sitt första mål i AIK-tröjan. I den 66:e matchminuten kom Jake Larsson i ett läge mot Robin Tihi, men AIK-backen stoppade upp honom i straffområdet och fick hjälp av Ebenezer Ofori i andraläget för att transportera bort bollen från det farliga området.

Efter 72 minuters spela var det återigen dags för ett drygt två minuter lång vattenpaus. I den 83:e matchminuten ersattes Saku Ylätupa av Stefan Silva och det var första gången genom tiderna som AIK genomförde fem spelarbyten i en tävlingsmatch. Inhopparen Per Karlsson slog efter exakt 85 spelade minuter en magisk boll från mittplan på högerkanten som friställde Stefan Silva. Silva försökte lyfta bollen över Oscar Jansson som dock lyckades rädda med överkroppen. I den 87:e matchminuten kom AIK i ett tre-mot-två-läge efter an snabb utspark av Jakob Haugaard och Kolbeinn Sigþórsson drev fram mot straffområdet och avlossade ett lågt skott som gick precis utanför den vänstra stolpen.

I den 89:e matchminuten föll Robert Lundström ihop på högerkanten och tog sig åt benet medan Robin Book tog bollen och sprang framåt innan han avlossade en kanon som passerade AIK-målvakten, men slog i ribban vid det högra krysset och Gnaget kunde pusta ut. Istället för 1-1 kunde AIK i den 92:a matchminuten säkra de tre poängen. Stefan Silva svarade för ett bra arbete på vänsterkanten och fick hjälp av Jasir Asani som drev framåt med bollen. Utanför straffområdet passade han Paulos Abraham lite till vänster, men Andreas Skovgaard Larsen lyckades bryta. Bollen studsade dock till Jasir Asani som centralt utanför straffområdet lade bollen tillrätta för vänsterfoten och avlossade ett skott. Strax därefter satt bollen i det vänstra krysset och matchen var, trots de åtta stopptidsminuterna, avgjord. I och med Jasir Asanis mål kunde det konstateras att ännu en allsvensk debutant, efter Jaob Haugaards och Robin Tihis tidigare fina räddningar och mål, svarade för en matchavgörande insats i solskenet på Behrn Arena.