AIK Fotboll kommenterar händelser under matchen AIK - NK Maribor

2019.08.28, kl 17:20
I samband med matchen mellan AIK och NK Maribor den 31 juli 2019 inträffade en incident då delar av publiken tog sig in på innerplan och längs med den östra långsidan.

Upprinnelsen var en stöld av en banderoll belägen längs med det andra läktaretagets norra sida, för dagen en avstängd läktarsektion. AIK Fotboll har tidigare kommunicerat att klubben tillsätter en utredning kopplat till dessa händelser. Resultatet av den utredningen är nu klar och en sammanfattning presenteras i nedanstående text.

AIK Fotboll kan, efter noggrann granskning av bild- och videomaterial samt intervjuer med personal och publik, säkerställa att supportrar till NK Maribor tagit sig upp från bortalagets läktarsektion till det avstängda läktaretaget och där stulit två banderoller. Supportrar informerar därefter AIK Fotbolls säkerhetspersonal att banderollerna saknas varpå personal och supportrar gemensamt försöker söka reda på dessa, dock utan resultat. I anslutning till starten av förlängningen uppmärksammas den ena banderollen på bortalagets läktarsektion.

Ett antal supportrar tar sig då bort till bortalagets läktarsektion i syfte att ta tillbaka banderollen. Ordningsvakter och polis är dock redan på plats och har tagit hand om banderollen från motståndarsupportrarna. När AIK-supportrarna når fram till bortasektionen räcks banderollen över till supportrarna som då vänder tillbaka till Norra stå.

AIK Fotboll kan konstatera att vi som arrangör, tillsammans med arenaoperatören, brustit i vårt gemensamma säkerhetsarbete genom att bortasupportrar olovligen befunnit sig i områden stängda för publik. Vidare har vi identifierat brister i den interna kommunikationen i samband med själva händelsen. Dessa brister åtgärdades redan till efterkommande match i syfte att förhindra liknande incidenter igen.

AIK Fotboll tar avstånd från alla former av ordningsstörningar i samband med våra matcharrangemang, oavsett om dessa härrör från våra egna eller bortalagets supportrar. AIK Fotboll har ett ansvar som arrangör att genomföra trygga och säkra matcharrangemang och det är någonting vi har som högsta prioritet. Precis som att det vilar ett ansvar över varje enskild individ för sina egna handlingar har även vi, i egenskap av arrangör, ett stort ansvar.

Vårt arbete styrs dels av det evenemangstillstånd som tilldelats oss från polisen, men också över hur vi själva önskar att våra matcharrangemang ska upplevas. Vi rättfärdigar aldrig att ordningsregler bryts, men vi kan konstatera att den senare händelsen aldrig inträffat utan de bristerna som redogjorts för ovan. Vi ser således även vårt eget ansvar i dessa händelser.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll