AIK föll i toppmötet

2020.09.26, kl 15:24
AIK förlorade toppmötet mot Hammarby på Skytteholms IP med 1-2 efter att hemmalaget tagit ledningen i den 19:e matchminuten, men gästerna vände till ledning i paus och resultatet stod sig sedan matchen ut.

Seriefinal i Elitettan mellan serieledande AIK och jagande Hammarby. När lagen möttes i premiären på Hammarby IP vann AIK med 4-1 efter en stark första halvlek där bortalaget gick fram till 3-0. Regnet hade fallit över Solna från tidig morgon och under hela förmiddagen, men 75 minuter innan avspark slutade det regna. Vattnet som kommit bildade dock några dolda vattenpussar på planen som var förrädiska för spelarna. Före avspark hölls en tyst minut för Lars-Åke Lagrell, tidigare ordförande i Svenska Fotbollförbundet, som gick bort den 21 september 2020. AIK ställde upp med sin ordinarie uppställning och var knappa favoriter. Redan i den tredje matchminuten brände det till framför Hammarbys mål efter att Jenny Danielsson tagit sig fram längs vänsterkanten och spelat in bollen mot Adelisa Grabus framför mål. Bortalagets målvakt Britta Elsert Gynning släppte överraskande ut bollen, men den gick precis förbi den framrusande AIK-forwarden. Fem minuter senare noterades matchens första skott på mål då Felicia Saving avslutade från ca 20 meter, men bollen gick rakt i famnen på Milla-Maj Majasaari.

I den nionde matchminuten bjöd AIK-målvakten Emma Jansson på bollen efter en felpassning och Hammarby-spelaren avancerade in till höger i straffområdet och sköt ett markskott utanför den bortre, vänstra stolpen. När matchklockan passerade 16 spelade minuter bröt Jenny Danielsson ett uppspel på mittplanen och fick tillbaka bollen av Adelisa Grabus längs vänsterkanten, Inne i straffområdet snurrade finländskan upp mittbacken Elsa Karlsson och fick ett bra skottläge. Skottet med högerfoten var stenhårt, men gick rakt på Britta Elsert Gynning innan returen rensades bort. I den 19:e matchminuten rensade Sophia Redenstrand bort ett inlägg i det egna straffområdet och bollen gick ut till Jenny Danielsson som från egen planhalva slog en suverän passning ut till Rosa Kafaji på högerkanten. Kafaji tog sig in i straffområdet på högersidan, vände elegant bort lagkaptenen Alice Carlsson innan hon serverade Adelisa Grabus öppet mål. AIK:s skyttedrottning satte med ett direktskott bollen i mål samtidigt som Hammarbys lagkapten genom sin löpning precis spelade Grabus onside.

Ledningen varade endast i fyra minuter innan Hammarby var målmässigt tillbaka igen. Emma Westin tog sig fram längs högerkanten, gick förbi Sophia Redenstrand och centrerade bollen mot framrusande Emma Jansson som i kamp med Sara Nordin och Johanna Lindell sprang mot AIK-målet och frågan är om det inte var en AIK-spelare som var sist på bollen innan den gick in vid den högra stolpen. Knappt nio minuter senare kom nästa kalldusch för hemmalaget efter att Ana Caroline Martins Rodrigues från högerkanten spelat in bollen till Emma Westin i straffområdet. Westin gick in lite centralt i straffområdet och skyfflade iväg ett avslut som via AIK-målvakten gick in i mål vid den närmaste, högra stolpen. Resten av halvleken var ganska jämn och ingen mer målchans noterades.

Hammarby inledde den andra halvleken bäst och man satte en hög press på AIK som hade svårt att etablera något spel. I den 59:e matchminuten var det ytterst nära ett tredje mål för gästerna efter att Emma Westin avslutat från högerkanten och bollen slog i den bortre delen av ribban. AIK kom in i matchen igen efter en dryg timmes spel, men hade oerhört svårt att skapa några målchanser. Med knappt tio minuter kvar av ordinarie tid försökte sig AIK på en slutforcering, men inget lyckades denna gråa lördag. På stopptid var det istället Hammarby som var nära att öka på ledningen två gånger. I den 91:a matchminuten fick Hanna Lundkvist bollen till höger i straffområdet och hon sköt ett avslut som touchade Linda Hallin och bollen smet precis utanför den bortre, vänstra stolpen till en hörna. Hörnan slogs av June Pedersen, nickskarvades av Elsa Karlsson mot den bortre stolpen där inhopparen Klara Andrup fick ett jätteläge, men skopade bollen utanför. Efter sex och en halv minuts stopptid blåste domaren Eva Svärdsudd av matchen och signalen förkunnade att toppstriden i Elitettan spetsades till.

Text: Stefan Mellerborg