AIK föll efter tung första halvlek

2020.06.17, kl 23:06
AIK inledde svagt hemma mot IFK Norrköping FK i Allsvenskans andra omgång och låg under med 0-4 efter 32 minuters spel. I den andra halvleken hade AIK mycket boll, men reduceringen dröjde till den 88:e matchminuten då lagkapten Henok Goitom nickade in bollen.

Annons:

Gästande IFK Norrköping FK inledde matchen starkt och kopplade omgående kommandot om skeendet. I den femte minuten drev den före detta AIK-spelaren Simon Thern fram med bollen och avlossade ett kvickt markskott som gick precis innanför den vänstra stolpen utan chans för Jakob Haugaard som därmed noterade sitt första insläppta mål i Allsvenskan. Tre minuter senare drog Sebastian Larsson på sig en frispark på mittplanen och den slogs mot den vänstra delen av straffområdet där Rasmus Lauritsen nickade in bollen framför mål och Henrik Castegren kunde enkelt förpassa in den i AIK-målet. 0-2 efter knappt nio spelade minuter och hade det varit publik på plats så hade hemmapubliken varit i chocktillstånd.

I den 13:e matchminuten slog Jonathan Levi en högerhörna som hamnade vid den bortre stolpen där en bortaspelare avlossade ett markskott som kändes riktigt farligt, men avslutet träffade en bortaspelare framför mållinjen och den assisterande domaren flaggade för offside. Fem minuter senare kom AIK i en bra spelvändning genom den allsvenske debutanten Tom Strannegård som med en smart passning hittade in till Saku Ylätupa centralt i straffområdet. Finländaren skaffade sig skottläge, men avslutet täcktes av en försvarare. I den 29:e matchminuten gick rullgardinen ned för AIK denna afton. Jonathan Levi tog sig in i straffområdet på högerkanten och kom förbi Karol Mets innan han sköt in bollen till Rasmus Lauritsen som enkelt kunde skjuta in densamma i AIK-målet. 0-3 och värre skulle det bli.

Nästan direkt efter avspark kom bortalaget i ett tre-mot-ett-läge och tog sig in i straffområdet, men i sistaläget kunde Sebastian Larsson bryta passningen till en resultatlös högerhörna. I den 32:a matchminuten rev Karol Mets ned Christoffer Nyman och domaren signalerade för en straffspark. Lars Krogh Gerson klev fram och satte bollen lågt vid den vänstra stolpen och 4-0 var ett faktum. Jakob Haugaard gick rätt, men nådde inte den välplacerade straffsparken. Två minuter senare fick Christoffer Nyman ett skottläge till vänster i straffområdet och avslutet gick strax utanför den vänstra stolpen. AIK avslutade halvleken på ett något bättre sätt och var det spelförande laget under de sista tio minuterna, dock utan att skapa någon rejäl målchans. När domarens signal för halvtidsvila ljöd innebar det att AIK för tredje gången genom tiderna låg under med 0-4 i paus i en allsvensk hemmamatch. De tidigare två gångerna skedde 1945 och 1946.

AIK hade tvingats till ett spelarbyte i den 39:e matchminuten då Enoch Kofi Adu tvingades kasta in handduken och han ersattes av Ebenezer Ofori. Inför den andra halvleken gjorde chefstränaren Rikard Norling ytterligare två byten då Kolbeinn Sigþórsson och Paulos Abraham ersatte Tom Strannegård och Jasir Asani. I den 49:e matchminuten slog Sebastian Larsson en hyfsad frispark från ca 30 meter som dock inte vållade målvakten Isak Pettersson några problem. Fyra minuter senare var det nära 0-5 då en vänsterhörna av IFK Norrköping hamnade vid den bortre stolpen och Jakob Haugaard lyckades med en benparad på mållinjen freda målet från påhälsning.

AIK hade ett jätteläge att reducera i den 56:e matchminuten då Daniel Granli kom i en bra attack och från högerkanten av straffområdet spelade in bollen centralt mot Henok Goitom, men AIK-kaptenen fick inte riktig träff på bollen som gick utanför det övergivna målet. Två minuter senare slog Bilal Hussein ett inlägg från högerkanten som nådde Henok Goitom som denna gång försökte sig på en bicycleta, träffen blev ok, men bollen gick över målet. Den andra halvleken blev något avslagen med ett backande bortalag som kände att segern var klar och ett AIK som denna kväll inte förmådde att hota dem. Med sex minuter kvar av ordinarie tid var Sebastian Larsson nära att spräcka nollan efter att han sågat sig fram till offensivt straffområde, men bollen seglade precis utanför det högra krysset.

Reduceringen för AIK skulle dock komma, men alldeles för sent för att skapa någon spänning. I den 88:e matchminuten fick Paulos Abraham bollen till höger i straffområdet och slog en lyra mot den bortre stolpen där Henok Goitom visade styrka i luftrummet och nickade in bollen vid den vänstra stolpen och han fastställde därmed slutresultatet.