AIK avgjorde i sista sekunden

2020.09.28, kl 22:39
Nabil Bahoui blev stor matchhjälte på Friends Arena då han i matchens allra sista sekund nickade in bollen i mål efter en vänsterhörna från Sebastian Larsson. Målet betydde 1–0 mot Mjällby AIF och tre viktiga poäng för hemmalaget.

Annons:

Solna bjöd på höstens första lite kyliga kväll då det spelades fotboll på Friends Arena. AIK:s 34-årige veteran Per Karlsson var uttagen i startelvan och spelade därmed sin 322:a allsvenska match för AIK vilket var ett nytt klubbrekord som förpassade målvakten Gustav ”Gurra” Sjöberg till historieböckerna. Innan avspark hölls en tyst minut för Lars-Åke Lagrell som avled den 21 september 2020 och spelarna bar även sorgband i respekt för den tidigare ordföranden i Svenska Fotbollförbundet. Redan i den andra matchminuten kom AIK i ett farligt anfall som sattes igång av Karol Mets på mittplanen och hans passning mot offensivt straffområde skarvades vidare av Nabil Bahoui till Filip Rogić till vänster i straffområdet. Rogić spelade över till högersidan av straffområdet där Mikael Lustig mötte direkt, men avslutet gick över målet.

I den femte matchminuten kom ännu ett fartfyllt AIK-anfall där Nabil Bahoui bryskt gjordes ner i mittcirkeln av Eric Björkander, men domaren nöjde dig med en tillsägning. Det gjorde han dock inte då Eric Kahl i den 16:e matchminuten fällde en motståndare utanför Mjällbys straffområde utan AIK-spelaren fick syna det gula kortet till många förvånade lagkamrater som inte tyckte att situationen var närmelsevis lika allvarlig som den drygt tio minuter tidigare. I den 17:e matchminuten fick Nabil Bahoui kvällens första skottläge och avslutet från ca 25 meter gick efter marken mot den vänstra delen av målet där målvakten Carljohan Eriksson styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. AIK hade den första kvarten i matchen, men sedan jämnades matchbilden ut. I den 34:e matchminuten kom matchens bästa målchans då Mikael Lustig från högerkanten nickade fram bollen mot Paulos Abraham som förlängde in den i straffområdet till Nabil Bahoui som tryckte sig fram till ett bra läge och avslutade, men metern utanför den närmaste, högra stolpen.

Med knappt tre minuter kvar av den första halvleken fick Nabil Bahoui återigen skottläge från långt håll och avslutet lös av kvalitet. Bollen slog med full kraft i ribban och det hade varit ledning för hemmalaget om skottet varit en decimeter lägre, men marginalerna var inte på AIK:s sida – än – och det var 0–0 när signalen för pausvila ljöd. Mjällby AIF inledde den andra halvleken bäst under de första fem minuterna då man hade sin mest aggressiva period och redan i den första minuten fick inhopparen Besard Sabovic ett hyfsat skottläge, men Karol Mets täckte avslutet till en resultatlös högerhörna. AIK tog dock snart hand om taktpinnen och skaffade sig ett stort bollinnehav. I den 59:e matchminuten slog Sebastian Larsson en magisk djupledsboll från egen planhalva som friställde lagkaptenen Henok Goitom, men bollen studsade iväg från AIK-forwarden och målvakten kunde fånga in bollen. Efter en dryg timmes spel kändes det som om AIK tryckte lite på “desperationsknappen” och man började forcera för ett välbehövligt ledningsmål och man började rada upp lite nästanlägen, men även rena målchanser.

I den 65:e matchminuten lyfte Filip Rogić från vänsterkanten bort bollen mot den bortre stolpen där Mikael Lustig vann en nickduell mot Viktor Agardius och försökte hitta Henok Goitom i målgården, men Jesper Löfgren rensade i sista sekunden bort bollen till en högerhörna som i andraläget utmynnade i en AIK-frispark i centralt läge från ca 25 meter. Frisparken slogs mot den närmaste, vänstra stolpen av Sebastian Larsson och Carljohan Eriksson svarade för en enhandsräddning vid stolpen och styrde bollen till en hörna som slogs kort till Eric Kahl vars inlägg nickades bort. I den 70:e matchminuten byttes Kolbeinn Sigþórsson in istället för Paulos Abraham och islänningen var sekunder senare nära målkänning då ett inlägg av Mikael Lustig från högerkanten mot den bortre stolpen nåddes med pannan av Sigþórsson, men bollen studsade i marken och gick utanför den högra stolpen.

Två minuter senare lyfte gästernas Jonathan Tamimi in ett inlägg från högerkanten som nådde huvudet på Eric Björkander. Nicken blev bra och hård och slog i ribban bakom en flygande Budimir Janošević. Returen studsade upp och var i närheten av AIK-målet, men Budimir kunde, med hjälp av defensivt arbetande Sebastian Larsson, boxa bort bollen från det farliga området. AIK fortsatte jakten på ett mål som så här sent i matchen mer och mer började kännas som ett segermål – om det nu skulle komma. I den 79:e matchminuten slog Filip Rogić en magisk boll från vänsterkanten som skar igenom straffområdet och bakom backlinjen. Bollen nådde fram till Henok Goitom som från ca sex meters avstånd “bara” skulle trycka in bollen i mål, men den studsade upp på hans smalben och bollen seglade över ribban medan AIK-kaptenen uppgivet promenerade in i målet. I den 81:a matchminuten var Moses Ogbu nära att frispelas, men i sista sekunden lyckades AIK:s nye rekordman Per Karlsson att bryta och i andraläget sparkade Mikael Lustig bort bollen till en resultatlös vänsterhörna.

Bartosz Grzelak kunde från bänken höras skrika “tappa inte huvudet gubbar – fortsätt” för att mana på spelarna för en sista kraftansträngning. När matchklockan passerade 90 spelade minuter visade fjärdedomaren Victor Wolf upp skylten som annonserade två minuters stopptid. Precis när de två stopptidsminuterna passerat arbetade AIK fram en vänsterhörna. Sebastian Larsson sprang ut för att slå den, men han var tvungen att slå om den då domaren blåste av för gruff framför målet. Det andra försöket lyftes in perfekt mot målgården där Nabil Bahoui mötte med pannan och bollen gick mot den högra delen av målet där målvakten inte orkade hålla emot på mållinjen och bollen gick in i mål efter 92:49 och 1–0 var äntligen ett faktum. Vilt AIK-jubel vid bänken och medan jublet pågick så blåste domaren Adam Ladebäck av matchen och tre otroligt viktiga poäng var bärgade.