• Fjärdedomare
    Amer Aldhubiea
2018.02.03, kl 08:00

Ungt AIK-lag pressade danska ligaledaren

AIK ställde upp med sex U19-spelare i startelvan mot FC Midtjylland och ledde länge med 1-0 efter ett drömmål av Anton Salétros, men under den avslutande kvarten vändes ledningen till förlust.

För fjärde året i rad befinner sig AIK på ett försäsongsläger i Dubai och för andra året i rad stod FC Midtjylland för motståndet. Avspark skedde redan kl 11:00 lokal tid och AIK äntrade den gröna fotbollsplanen iklädd den vita försäsongströjan. Med tanke på att den andra träningsmatchen under lägret spelas redan på onsdag valde AIK att spela ett flertal juniorer och endast fem spelare från herrlaget startade matchen; Nils-Eric Johansson, Jesper Nyholm, Anton Salétros, Daniel Mushitu och Bilal Hussein som skrev ett A-lagskontrakt strax innan avresan till Förenade Arabemiraten.

Solen sken och det var 23 °C varmt då lagen tågade in till match på Al Shabab Club. FC Midtjylland från Herning är mitt uppe i den danska fotbollssäsongen då de spelar höst/vår och laget leder efter 19 omgångar Superligaen, en poäng före Brøndby IF. Danskarna kopplade omgående ett starkt grepp om matchen och låg högt upp i planen för att stressa AIK-spelarna. I den andra minuten brände det till för första gången då ett inspel från vänsterkanten sånär nådde fram till frie Mads Thychosen, men Albin Linnér svarade för ett bra försvarsarbete och kunde i sista stund stoppa passningen från att gå fram. AIK växte sig dock in i matchen allteftersom, men i den 20:e minuten fick nog många supportrar hjärtat i halsgropen då lagkapten Nils-Eric Johansson fick en rejäl smäll över knät och låg kvar med ett ansiktsuttryck av obehag, men fortsatte att spela. Tio minuter senare var han tvungen att sätta sig ner i samband med ett spelavbrott för att få vård, men efter två minuters paus såg han ut att ha skakat av sig smällen.

I den 35:e matchminuten fick Albin Linnér bollen på vänsterkanten och spelade in till Anton Salétros i straffområdet. Salétros tog emot bollen, snurrade runt och vred med sig bollen med vänster yttersida förbi finländaren Tim Sparv och ur snäv vinkel dunkade han med vänstern upp bollen i nättaket och in i det bortre högra krysset, utan chans för i position stående målvakten Jesper Hansen. Ett riktigt drömmål som fick lagkamraterna att klappa om målskytten. AIK gick ut till halvtidsvila med 1-0 i bagaget. Inför den andra halvleken klev Nils-Eric Johansson av och ersattes av Jesper Merbom och Anton Salétros övertog lagkaptensbindeln.

FC Midtjylland inledde den andra akten riktigt bra och ett mål hängde i luften. I den 46:e minuten fick Paul Onuachu fritt läge framför AIK-målet efter ett inlägg från höger, men den hårda nicken gick rakt på den 17-årige målvakten Samuel Brolin. Två minuter senare fick Mikkel Duelund ett bra läge i straffområdet, vände bort Jesper Nyholm och sköt mot högerdelen av målet, men Samuel Brolin räddade igen. I det efterföljande AIK-anfallet fick Anton Salétros ett läge då han lobbade mot mål, men Jesper Hansen hindrade ett andra drömmål av mittfältaren. I den 52:a minuten spelade Gustav Wikheim från centralt läge ut bollen till Mikkel Duelund på vänsterkanten och hans direktskott räddades av AIK-målvakten.

Det hade i den första halvleken varit lite halvtufft spel, främst från danskarnas sida, för att vara en träningsmatch och i den 60:e minuten fick de tillbaka med samma medicin efter en spelvändning där lagkapten Jakob Poulsen drev bollen upp på offensiv planhalva med Anton Salétros i bakhasorna och AIK:aren beslöt sig för att fälla motståndaren och det gula kortet var solklart samtidigt som medspelare från båda lagen rusade till för att lugna ner situationen. Jakob Poulsen slog den efterföljande frisparken och framför mål dök Mikkel Duelund och nickade in bollen i mål, men den assisterande domaren hade flaggat för offside. AIK var pressade under främst den första halvan av den andra halvleken och i den 63:e minuten vädjade motståndarna om en straffspark efter att Mikkel Duelund brottats omkull av Jesper Nyholm, men domaren friade.

Efter en spelvändning i den 74:e minuten kvitterade FC Midtjylland och målet kändes i det skedet av matchen något snöpligt. Paul Onuachu fick i kamp med Albin Mörfeldt på AIK:s planhalva ut bollen till framrusande Gustav Wikheim på vänsterkanten och han rullade in bollen bredvid utrusande Samuel Brolin och i det bortre hörnet, men frågan är om målet skulle ha godkänts då Onuachu efter att ha passat bollen satsat med bägge fötterna mot bröstet på AIK-spelaren, men istället fick Albin Mörfeldt syna det gula kortet efter målet. Fyra minuter senare var FC Midtjylland i ledningen efter att Jakob Poulsens hörna från höger nådde huvudet på Erik Sviatchenko som tryckte in den vid den högra stolproten utan chans för AIK-målvakten. Robert Taylor ersatte Anton Salétros innan avspark och Jesper Nyholm tog på sig lagkaptensbindeln.

AIK lyfte upp spelet, men skapade inga direkta kvitteringslägen och istället fastställde Mikkel Duelund slutresultatet i den 90:e minuten efter att han från vänsterkanten fått en passning från Andreas Poulsen och i fritt läge framför mål satte bollen till höger.

Text: Stefan Mellerborg