18

Petra Sundqvist

Petra Sundqvist har inför säsongen 2018 spelat 53 tävlingsmatcher för AIK sedan debuten den 16 april 2016.

Danderyd, Sverige

Petra Sundqvist, född den 3 januari 1994 på Danderyds sjukhus och uppvuxen i Vallentuna, inledde som sexåring sitt fotbollsspelande i moderklubben Vallentuna BK DF där hon från början spelade med F93-laget. 2010 vann hon Sanktan F18 med Vallentuna efter 4–2 i finalen mot Spånga IS FK. Under 2009 debuterade hon med damlaget och spelade kvar i VBK till och med 2012. 2013 lämnade hon Vallentuna och flyttade till IFK Täby FK och debuten för dem skedde borta mot Tyresö DFF (3–0) i Svenska cupen inför 25 åskådare på Tyresövallen den 17 april 2013. Petra spelade från start i tröja nummer 12 och svarade för 2–0-målet i den 36:e minuten. I seriepremiären av Division 1 Norra Svealand hemma mot Roslagsbro IF (2–1) inför 42 åskådare på Tibblevallen i Täby inledde hon på bänken, men ersatte Elin Andreasson i den 66:e minuten. En vecka senare, borta mot IFK Gävle (3–0) inledde hon också på bänken innan hon byttes in i den 68:e minuten och svarade för två mål. I hemmamatchen mot Korsnäs IF FK (4–1) den 15 juni 2013 svarade Petra Sundqvist för sitt hittills enda hattrick i karriären. Det blev sammanlagt 22 seriematcher, varav 17 från start, och tolv mål då IFK Täby FK slutade på fjärde plats i tabellen. Hon var tvåa i den interna skytteligan, ett mål efter Therese Persson. Hon spelade även tre matcher i Svenska cupen, varav två från start, och svarade för ett mål. IFK Täby FK vann Victoria cup efter att ha besegrat Stuvsta IK med 4–2 i finalen på Stuvsta IP den 2 oktober 2013 och Petra Sundqvist utsågs till Täbys bästa spelare.

Inför säsongen 2014 bytte klubben namn till Täby FK och man slutade på andra plats i Division 1 Norra Svealand, en poäng efter Östersunds DFF som därmed gick upp i Elitettan och det var en bortaförlust mot IK Huge (0–1) i den 16:e omgången som förstörde möjligheterna till avancemang för Täby FK. Petra Sundqvist spelade 21 seriematcher från start och svarade för fem mål, hon spelade även en match från start i Svenska cupen under året. Täby FK avancerade under året till final i Victoria cup där man ställdes mot Älta IF (4–5) inför 189 åskådare på Tibblevallen den 8 oktober 2014 och Petra Sundqvist startade matchen. Täby FK ledde med 1–0 efter att ha gjort mål på lagets bonusstraff fram tills den 81:a minuten då gästerna kvitterade genom Anna Kempe och i straffavgörandet vann Älta IF med uddamålet efter att Petra slagit in en av Täbys straffar. Under året var Petra även med i IFK Täby FK:s futsallag som avancerade till finalen i Skövde den 16 februari 2014, men föll mot Madesjö IF (1–5).

2015 inleddes med SM i futsal och Täby FK avancerade fram till finalen mot Skövde KIK som spelades i värmländska Hammarö den 15 februari 2015 och Täby FK vann med 4–3 efter att Petra Sundqvist svarat för det avgörande målet i den 35:e minuten då hon med vänsterfoten tryckte in en frispark direkt i mål från sidlinjen på vänsterkanten. I Division 1 Norra Svealand slutade Täby FK på fjärde plats i tabellen, sju poäng efter seriesegrande Sundsvalls DFF. Petra Sundqvist spelade 20 seriematcher från start och svarade för åtta mål. Hon spelade även tre matcher från start i Svenska cupen under året som blev hennes sista i klubben.

Den 4 april 2016 blev Petra Sundqvist spelklar för AIK och tävlingsdebuten skedde i seriepremiären i Elitettan, hemma mot Sundsvalls DFF (3–1) inför 223 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 16 april 2016. Petra var uttagen i startelvan av nye chefstränaren Christer Lundin och spelade hela matchen på vänsterbackspositionen. Petra Sundqvist var tillsammans med målvakten Hanna Persson och mittbacken Evelina Finndell de enda AIK-spelarna som spelade samtliga 26 matcherna i Elitettan under 2016, dessutom startade alla tre alla matcherna. Det blev sammanlagt 27 tävlingsmatcher för Petra Sundqvist i AIK-tröjan under debutsäsongen.

Det blev inga mål under den första säsongen i AIK, men däremot två målgivande passningar. Den första målgivande passningen noterade hon hemma mot Kungsbacka DFF (5–1) inför 92 åskådare på Skytteholms IP den 18 juni 2016 då hon spelade fram Loreta Kullashi till matchens första mål i den 31:a minuten. Hennes andra målgivande passning kom också mot Kungsbacka DFF (1–2) denna gång i bortamötet på Tingbergsvallen inför 207 åskådare den 2 oktober 2016 då hon slog en frispark i den 74:e minuten som nådde huvudet på målskytten Nicole Modin.

2017 inledde Petra som inhoppare i de tre första omgångarna av Elitettan innan fem raka matcher i startelvan följde. Det blev under säsongen spel i 26 av AIK:s 28 spelade tävlingsmatcher, varav tolv från start. Debutmålet för AIK kom i bortamötet med IFK Kalmar (2–2) inför 524 åskådare på Gröndals IP i Kalmar den 14 maj 2017. Efter 61 minuters spel bröt Sarah Storck fram centralt i planen och spelade in bollen till vänster i straffområdet där Petra Sundqvist kom springande och utan pardon sköt in 2–0 bakom hemmamålvakten Lovisa Johansson. Hon adderade ytterligare tre mål i Elitettan, bland annat det avgörande 1–0-målet på nick i den nästa sista omgången borta mot Hovås Billdal IF som gjorde att AIK hade chansen till allsvenskt avancemang ända in slutminuterna av seriens sista omgång.

I december 2017 kom AIK Fotboll och Petra Sundqvist överens om ett kontrakt för 2018. Totalt har det hittills blivit 53 tävlingsmatcher, fyra mål och tre målgivande passningar för Petra Sundqvist i AIK-tröjan.

Text: Stefan Mellerborg