Uddamålsseger för damlaget

2017.07.15, kl 17:37
AIK besegrade Mallbacken IF Sunne med 1-0 inför 261 åskådare på Skytteholms IP i Solna. AIK fick slita för segern och matchens enda mål kom i inledningen av den andra halvleken då Madeleine Rohr hittade Loreta Kullashi som med en iskall lobb överlistade målvakten med sitt nionde mål i Elitettan.

Solna bjöd på strålande sommarväder då AIK skulle ta tre förväntade poäng mot Mallbackens IF Sunne som haft en tung säsong och huserar precis ovanför nedflyttningsstrecket. AIK kom till spel utan Caroline Röstlund, Matilda Rosqvist och Sarah Storck som alla på grund av skador var tvungna att kliva av den senaste matchen, borta mot Västerås BK 30 (1-1). Den första halvleken var relativt händelsefattig och det var bortalaget som skapade den första hyfsade målchansen då Ebba Renberg fick en passning från högerkanten och ur fritt läge i straffområdet fick hon iväg ett avslut som inte vållade Hanna Persson några problem.

Det dröjde sedan till den 41:a minuten innan något anmärkningsvärt hände i något av straffområdena. Mallbackens målvakt Emelie Almesjö sköt då helt oattackerad bollen rakt på AIK:s forward Emma Engström, men med sådan kraft att bollen direkt studsade iväg – annars hade Engström fått öppet mål. En minut senare kom AIK i ett anfall via Loreta Kullashi som hittade Emma Engström, men på strafflinjen blev hon av med bollen. I den 43:e minuten lyfte bortalaget in en frispark i AIK:s straffområde och efter en studs fick Hanna Persson lite problem med att fånga in bollen och tappade den, men en lagkamrat rensade bort bollen från det farliga området.

Den stora målchansen i den första halvleken kom i den 44:e minuten då Loreta Kullashi frispelade Emma Engström från ca 35 meter. AIK-spelaren avancerade ensam mot Emelie Almesjö och försökte placera bollen lågt till höger om henne, men målvakten svarade för en bra fotparad med vänsterfoten och fick bollen till en resultatlös hörna. Den andra halvleken var inte ens två minuter gammal då Madeleine Rohr hittade en fri Loreta Kullashi med en elegant lyftning. AIK:s skyttedrottning gjorde inget misstag utan lobbade snyggt in ledningsmålet.

Målet gav AIK en trygghet i spelet och man var i den 51:a minuten nära att öka på ledningen efter att Linda Augustsson dragit till från långt håll mot det högra krysset, men Emelie Almesjö lyckades styra bollen till ännu en resultatlös hörna. I den 62:a minuten slogs ett inlägg från vänsterkanten som nådde lagkapten Madeleine Rohr som liggande i luften nickade bollen över ribban. Mallbackens IF hade stora problem att få till något offensivt spel, men i den 64:e minuten frispelades Hedvig Pettersson av forwardskollegan Emmie Johansson, men avslutet från straffområdeslinjen blev riktigt svagt och Hanna Persson kunde enkelt rädda.

I den 69:e minuten slog Emma Engström en fin långboll för Loreta Kullashi att springa på längs vänsterkanten. Kullashi tog sig in i straffområdet och släppte bollen till Petra Sundqvist som ur snäv vinkel tvingade Emelie Almesjö till en räddning vid den närmaste stolpen. AIK kontrollerade matchen under slutet och var i slutminuterna nära att öka på ledningen då första Loreta Kullashi tvingade målvakten till en räddning i den 87:e minuten och Amanda Nildén var med ett hårt skott tätt utanför den högra stolpen i den 89:e minuten nära att stänga matchen. AIK höll dock undan enkelt och noterade ännu en seger i Elitettan. Trepoängaren var nödvändig för att hänga på de två småländska topplagen i tabellen.