Tio klassiska premiärer, del 6

2017.03.28, kl 10:00
Den allsvenska premiären närmar sig och AIK inleder hemma på Friends Arena mot BK Häcken söndagen den 2 april. Inför premiärmatchen tar vi en blick i backspegeln på tio historiska matcher i Allsvenskan där AIK inledde serien med en seger. Idag beger vi oss tillbaka till våren 1966 då AIK tog emot IK Brage hemma på Råsunda Fotbollstadion.

23 år sedan de senast möttes i en premiärmatch i Solna var det söndagen den 24 april 1966 återigen dags för AIK och IK Brage att mötas. AIK hade under dessa år varit ur Allsvenskan vid två tillfällen, men båda gångerna gjorde man omgående comeback. För IK Brages del var det första gången sedan degraderingen 1944 som man var uppe i landets högsta serie igen.

En nyhet i svensk fotboll var att man under säsongen för första gången kunde byta in en spelare, något som AIK utnyttjade under endast fyra tillfällen under året. AIK skulle ha inlett Allsvenskan 1966 på bortaplan mot Hälsingborgs IF, men hela den första omgången ställdes in med anledning av väderleken. Istället blev det hastigt och lustigt premiär på Råsunda istället för Olympia. Klockan 13:30 blåste domaren Roland Bäckström från Göteborg igång matchen inför 10 486 åskådare och det var mulet samt nio plusgrader.

AIK inledde mot den södra läktaren och årets första allsvenska mål gjordes på Råsunda efter tre minuter och 35 sekunder då nyförvärvet Tord Grip gjorde mål. Grip fick bollen på mitten av Kjell Pettersson och spelade ut den till framrusande Bo Holmberg på högerkanten. Holmberg sköt på Brages utrusande reservmålvakt Bo Hagberg, men returen gick till Tord Grip som enkelt kunde slå in bollen i det halvt övergivna målet. Målet var Grips tredje i en allsvensk premiär, tidigare hade han målat för Degerfors IF i premiäromgångarna både 1960 och 1963, och betydde en drömstart för AIK!

AIK:s lovande inledning kom dock av sig och resten av halvleken var en ganska halvtrist historia. I den 56:e minuten ökade AIK på till 2–0 efter att Bo Holmberg revanscherat sig för missen innan AIK:s ledningsmål och tagit till vara på ännu en målvaktsretur. När matchklockan hade tickat in i den 72:a minuten avgjordes matchen. Björn “Lill-Garvis” Carlsson slog ett inlägg som Owe Ohlsson nickade i mål. Fyra minuter senare fastställde Jim Nildén slutresultatet då han från ca 20 meter dunkade in bollen i nätet. Segern gav AIK serieledningen i tabellen, men den tappades i den andra omgången och Gnaget slutade på femte plats när serien summerades i oktober.

Missa inte AIK - BK Häcken!

Årskort till säsongen 2017 köps enklast via denna sida och glöm inte att addera damlagets matcher för endast 100 kr. Biljetter till AIK – BK Häcken köper ni genom att klicka på matchen i fråga här nedan.