Tio klassiska premiärer, del 2

2017.03.24, kl 15:12
Den allsvenska premiären närmar sig och AIK inleder hemma på Friends Arena mot BK Häcken söndagen den 2 april. Inför premiärmatchen tar vi en blick i backspegeln på tio historiska matcher i Allsvenskan där AIK inledde serien med en seger. Idag beger vi oss tillbaka till 1936 då AIK tog emot Djurgårdens IF i sin sista premiär på Stadion i Stockholm.

Efter den allsvenska premiären mot Stattena IF 1929 dröjde det hela sju år innan AIK återigen inledde serien på hemmaplan. AIK hade säsongen 1935/36 slutat på andra plats i Allsvenskan efter att ha dragit det kortare strået i den avslutande dramatiska tvekampen med IF Elfsborg.

Fredagen den 14 augusti 1936 ställdes AIK mot Djurgårdens IF i den allsvenska premiären. Avsparkstiden var satt till kl 18:15 och det var första gången sedan maj 1928 som lagen stötte på varandra i Allsvenskan. AIK hade säsongen 1927/28 noterat 2–1 och 3–3 mot Djurgårdens IF under säsongen två möten. Entré till derbyt på Stadion kostade från en krona till tre kronor. Det var halvklart till mulet väder och ca 22 plusgrader då domaren Alfred Pärsson från Hälsingborg blåste igång matchen, men först skakade AIK:s lagkapten Erik Almgren i mittcirkeln hand med Djurgårdens Bertil “Bebbe” Andersson.

15 694 åskådare var på plats då AIK i sina svarta matchtröjor äntrade planen för att sätta nykomlingarna från Division 2 Östra på plats. Matchen inleddes ganska avvaktande, men ju längre spelet gick desto större blev AIK:s bollinnehav. Djurgården hade reservmålvakten Gunnar Lundgren mellan stolparna och saknade tre spelare i anfallslinjen vilket inte direkt hjälpte då de ställdes mot de blivande svenska mästarna. I den första halvleken skadades även Djurgårdens Bertil “Bebbe” Andersson och han spenderade den andra halvleken med att linka omkring som passiv vänsterytter.

AIK tog ledningen i den tionde minuten efter att Eric “Lillis” Persson spelade fram till Olle Zetherlund som inte gjorde något misstag. Djurgården kvitterade dock omgående genom Arvid Skough som fick in bollen bakom Gustav Sjöberg i AIK-målet. Axel Nilsson, som åtta månader senare skulle bli den historiskt förste målskytten på nybyggda Råsunda Fotbollstadion, spelade i den 25:e minuten in bollen till Gustaf Josefsson som gjorde 2–1 för AIK. Djurgården fick tre minuter senare ett gyllene tillfälle att återigen kvittera efter att domaren sett en hands på Sven “Tomten” Söderström och blåst för straffspark. Gunnar Blomström slog dock inte straffsparken bättre än att “Gurra” Sjöberg kunde rädda.

AIK var klart bättre än sina motståndare i den andra halvleken och i den 65:e minuten avgjordes matchen efter att AIK tilldömts en frispark som Eric “Lillis” Persson slog till Gustaf Josefsson innan domarens signal ljudit. När domarens signal hördes trodde djurgårdarna att frisparken skulle slås om och brydde sig inte om att försvara och Josefsson kunde hitta Olle Zetherlund framför mål vilket gav 3–1. Med en minut kvar av matchen fastställde Einar Bohlin slutresultatet till 4–1.

Missa inte AIK - BK Häcken!

Årskort till säsongen 2017 köps enklast via denna sida och glöm inte att addera damlagets matcher för endast 100 kr. Biljetter till AIK – BK Häcken köper ni genom att klicka på matchen i fråga här nedan.