Tio klassiska premiärer, del 1

2017.03.23, kl 18:13
Den allsvenska premiären närmar sig och AIK inleder hemma på Friends Arena mot BK Häcken söndagen den 2 april. Inför premiärmatchen tar vi en blick i backspegeln på tio historiska matcher i Allsvenskan där AIK inledde serien med en seger. Idag beger vi oss tillbaka till tiden mellan de båda världskrigen då AIK i augusti 1929 tog emot Stattena IF hemma på Stadion i Stockholm.

AIK hade säsongen 1928/29 varit mycket nära att åka ur Allsvenskan för första gången, men en remarkabel slutspurt där man i mångt och mycket levde på Per Kaufeldts målskytte räddade laget kvar i landets högsta serie och istället fick IFK Eskilstuna och Westermalms IF se sig bli degraderade i seriesystemet.

Söndagen den 4 augusti 1929 var det dags för allsvensk premiär på Stadion och AIK ställdes mot nykomlingarna Stattena IF från Hälsingborg. Stattena hade vunnit den södra serien av Division II, två poäng före Redbergslids IK och längre ner i tabellen fanns nu mer kända lag som Halmstads BK (trea), Malmö FF (fyra) och Kalmar FF (femma). Avsparkstid på Stadion, arenan som 17 år tidigare hade huserat de femte olympiska sommarspelen, var satt till kl 13:30 vilket var en mycket vanlig avsparkstid för en söndagsmatch. Det var mulet väder och ca 17 plusgrader då domaren Carl Olsson från Göteborg blåste igång matchen.

12 549 åskådare fanns på plats vilket var AIK:s då femte högsta allsvenska publiksiffra på Stadion. AIK inledde Allsvenskan 1929/30 mycket starkt och speciellt den första halvleken fick publiken på plats att njuta extra mycket. I den femte minuten tog AIK ledningen genom Ernst “Sudden” Wahlberg efter att Stattenas kepsförsedda målvakt Alvar Månsson boxat ut bollen rakt på AIK:aren och han slog säkert in bollen i det vänstra hörnet. 30 effektiva minuter senare hade John “Jompa” Nilsson, Wilhelm Engdahl och “Jompa” igen mer eller mindre säkrat premiärsegern då man tog AIK till 4–0 innan paussignalen. I den andra halvlekens 17:e minut ökade Ernst Blomqvist på till 5–0 efter att bortalaget helt missat att ställa AIK-spelaren offside och med en minut kvar att spela petade John “Jompa” Nilsson i sitt tredje mål för eftermiddagen.

AIK gick i och med segern upp i serieledning, men slutade till slut på femte plats i Allsvenskan 1929/30, fem poäng efter seriesegrarna Hälsingborgs IF.

Missa inte AIK - BK Häcken!

Årskort till säsongen 2017 köps enklast via denna sida och glöm inte att addera damlagets matcher för endast 100 kr. Biljetter till AIK – BK Häcken köper ni genom att klicka på matchen i fråga här nedan.