2017.08.23, kl 07:00

I backspegeln: AIK - Djurgårdens IF 1957

Söndagen den 27 augusti 2017, kl 15:00 spelas Sveriges största och mest klassiska derby då AIK tar emot Djurgården hemma på Friends Arena. Inför matchen tar vi en titt tillbaka på några tidigare möten mellan 1936 och 1981. Säkra din biljett till derbyt redan idag då det blir välfyllt på läktarna.

Med ett drygt år kvar till VM i Sverige där bland annat finalen spelades på Råsunda fotbollstadion spelades Allsvenskan för sista gången (någonsin?) höst-vår. AIK var under säsongen 1956/1957 ett mittenlag och hade varken chans att blanda sig i toppstriden eller riskerade att åka ur. I den 17:e omgången tog AIK emot Djurgårdens IF på hemmaplan och hade revansch att utkräva efter 1-2-förlusten i augusti 1956.

AIK:s lagledare Axel “Massa” Alfredsson hade varit och spionerat på Djurgårdens IF i matchen mot Västerås IK och imponerades inte, “inte mycket till styrsel på Djurgårdens spel i vår och jag har mina aningar att vi nog ska ta dom på Råsunda.” Skolungdom upp till 15 år betalade 1 krona i entré och övriga biljettpriser var 3, 4 och 6 kronor. Årets största publiksiffra noterades på Råsunda fredagen den 17 maj 1957 då domaren John E Andersson från Göteborg blåste igång matchen och Solna bjöd på halvklart väder och dirka 15 grader. Personalen på Råsunda var tvungna att stänga vändkorsen en halvtimme innan matchstart då 34 640 betalande åskådare och drygt 1 000 personer med frikort och friplåtar fyllde arenan till bristningsgränsen.

I den nionde minuten var det nära 1-0 för Djurgården efter att AIK:s vänsterback Bruno Nyberg nickat fram centern Per-Erik Olsson till ett friläge, men AIK:s målvakt Jörgen Ekengren kom ut snabbt och räddade avslutet. Centern Ingvar “Tjotta” Olsson ledde den interna skytteligan med sina tio allsvenska fullträffar och i den 33:e matchminuten kom säsongens elfte mål. I kamp med bortalagets Lars Broström tog sig “Tjotta” fram till ett skottläge och satte ledningsmålet bakom blårändernas burväktare Arne Arvidsson. Per-Erik Olsson var nära att få ett nytt friläge efter att nästan ha kommit igenom på Sven Tumba Johanssons passning, men Jörgen Ekengren var återigen med och hann ut för att avvärja situationen.

AIK var i den andra halvleken nära att öka på ledningen efter jätteskott från både Ingvar “Tjotta” Olsson och högerinnern Leif Skiöld, men Arne Arvidsson räddade och hade hjälp av försvaret på returen. Istället skulle Djurgården kvittera efter ett kanonskott från Hasse Karlsson, på passning från Sigge Parling, i den 66:e minuten. Det mesta tydde på ett oavgjort resultat, men i den 82:a minuten jagade “Tjotta” Olsson ikapp en förlupen boll och innan kortlinjen fick han in den mot Leif Skiöld som nådde bollen framför Ola Forsberg och fick den precis förbi målvakten och in i mål. AIK:s vänsterinner Bengt Anlert var i slutminuterna nära att öka på ledningen, men hans skott tog i stolpens utsida.

Biljetter till Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården som spelas söndagen den 27 augusti, kl 15:00 på Friends Arena köps enklast via denna sida. Derbyt kommer att bli välfyllt så förutom att du säkrar en plats till matchen så undviker du eventuella biljettköer under matchdagen och kan dessutom köpa biljetten till ett billigare pris än på plats inför kick off.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll