AIK föll mot serieledarna

2017.05.20, kl 18:15
AIK noterade säsongens andra förlust då serieledande Växjö DFF besökte Skytteholms IP. AIK kvitterade till 1-1 på stopptid i den första halvleken, men föll med 1-3 efter att gästernas Anna Anvegård svarat för tre mål.

Solna bjöd på molnigt väder då spelarna äntrade planen för toppmötet där AIK behövde tre poäng för att täppa igen luckan som uppstod i och med det oavgjorda resultatet mot IFK Kalmar i den senaste omgången. I den åttonde minuten tilldömdes Växjö DFF en straffspark efter att Evelina Finndell fällt Ritah Kivumbi. Finndell tvingades lämna planen med vad som såg ut som en fotskada och Anna Anvegård gjorde inget misstag från elva meter utan rullade in bollen till vänster efter att AIK-målvakten Hanna Persson chansat åt andra hållet.

AIK hade problem under den första halvan av halvleken då Växjö dominerade spelet, men i den 18:e minuten fick Sarah Storck en boll på vänsterkanten att springa på samtidigt som målvakten Kreeta-Liisa Yli-Säntti begav sig ut ur straffområdet. AIK-forwarden var först på bollen och petade den förbi målvakten som fällde Storck och många trodde nog att domaren skulle hala upp det röda kortet, men Växjö hade tur och fick behålla sin sista utpost på planen då endast det gula kortet kom upp. I den 22:a minuten var bortalaget nära att öka på ledningen då Frida Boriero slog en hörna från höger som nådde huvudet på Anna Anvegård, men bollen slog i ribbans underkant innan försvaret kunde rensa bort bollen.

AIK arbetade sig mer och mer in i matchen mycket tack vare matchens AIK-spelare Petra Sundqvist och Sarah Storck. I den 27:e minuten drev Malin Fors bollen långt och fick ohotad ta sig fram emot AIK:s straffområde där hon avlossade ett skott som Hanna Persson fick problem med och släppte mellan handskarna, men kunde fånga upp den bakom sig. Matchbilden var helt jämn under de avslutande halvan och i den andra och sista stopptidsminuten slog inhopparen Marie Pettersson en frispark från högerkanten som av Caroline Röstlund från straffpunkten nickades i en båge över utrusande Kreeta-Liisa Yli-Säntti och 1-1 var ett faktum med sekunder kvar av halvleken.

Växjö DFF tog hand om initiativet direkt i den andra halvleken, men den första målchansen blev AIK:s då Petra Sundqvist i den 51:a minuten slog en hörna från höger som nådde Matilda Rosqvist vid den bortre stolpen, men nicken ur bra läge gick klart över ribban. Istället tog bortalaget två minuter senare ledningen efter att AIK-försvaret inte fått undan bollen och i andraläget seglade ett inlägg över backlinjen till Anna Anvegård som med en lurig och påpasslig nick överlistade Hanna Persson.

AIK hade svårt att skapa några målchanser och bytte in säsongsdebuterande Nicole Modin i den 57:e minuten. Tre minuter senare kom AIK:s bästa kvitteringschans då Marie Pettersson fick skottläge till höger i straffområdet, men Kreeta-Liisa Yli-Säntti svarade för en benparad till en resultatlös hörna. Rullgardinen gick ner för AIK i den 78:e minuten då Anna Anvegård frispelades och fylld av självförtroende rullade hon in bollen i AIK-målet. Segern innebar att Växjö DFF öppnade upp en lucka på åtta poäng till AIK som är ny seriesexa.