• Fjärdedomare
    Robert Daradic
2018.07.07, kl 19:30

Tre poäng på Vångavallen

AIK svarade för en bra match och vann med 4-1 mot Trelleborgs FF. Efter en mållös första halvlek satte AIK fart i den andra halvleken och vann säkert efter två mål av Tarik Elyounoussi och varsitt av Kristoffer Olsson samt Henok Goitom.
180707 AIK:s Kristoffer Olsson jublar efter 0-1-mŒlet under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Trelleborg och AIK den 7 juli 2018 i Trelleborg.

Knappt två timmar efter att Sverige slagits ut av England i VM-kvartsfinalen i ryska Samara var det dags för omstart av Allsvenskan för AIK:s del och man ställdes för första gången sedan 2011 mot nykomlingen Trelleborgs FF på klassiska Vångavallen. Den skånska högsommarkvällen var behaglig och arenan badade i solsken då lagen äntrade planen. AIK ställde upp med endast sex avbytare efter att Rasmus Lindkvist fått lämna återbud under matchdagen och positionen på vänster wingback togs av Haukur Hauksson som därmed gjorde sin första allsvenska match från start sedan den 23 oktober 2017 (Malmö FF – AIK 0-0).

AIK vann slantsinglingen vilket innebar att hemmamålvakten Marko Johansson fick inleda med den lågt stående solen i ögonen. AIK kom till matchen med meriterande 24 allsvenska matcher i rad utan förlust i ryggen och inledde optimistiskt, dock utan att skapa några målchanser. I den femte minuten tappade Daniel Sundgren bollen på sin högerkant och Anton Tideman tog sig in i straffområdet, men trycktes effektivt bort av Sundgren som därmed reparerade sin miss.

I den sjunde minuten fick Freddie Brorsson bollen nere vid kortsidan till höger i AIK:s straffområde och avslutade snabbt efter marken vilket tvingade målvakten Oscar Linnér till en okonventionell foträddning längs mållinjen. Robin Jansson tvingades få vård i den tolfte minuten efter en offensiv rusch, men återkom i spel omgående. I den 17:e minuten kändes det för första gången som om AIK tog tag i matchen och favoritskapet och etablerade ett längre anfallsspel efter att vid flera tillfällen vunnit tillbaka bollen. Efter en kort högerhörna i den 21:a minuten lyftes bollen in i straffområdet och efter en försvarares nick hamnade den hos Daniel Sundgren på högerkanten som sköt ett markskott från ca tolv meter som gick ett par meter utanför den bortre, vänstra stolpen.

Den första riktigt heta målchansen för AIK dröjde till den 33:e minuten då Ahmed Yasin till höger i straffområdet fick bollen av Kristoffer Olsson och avslutade omgående med ett skruvat vänsterskott mot den bortre, vänstra delen av målet, men Marko Johansson sträckte ut och räddade. Det var nu spelmässigt klar fördel för det vitklädda bortalaget även om bollinnehavet under den första halvtimmen inte resulterade i en mängd målchanser. I den 38:e minuten slog Kristoffer Olsson en vänsterhörna som nådde Daniel Sundgren vid den bortre stolpen, men avslutet tappade all kraft och målvakten kunde enkelt plocka upp bollen efter marken.

Halvleken avslutades med en AIK-frispark i bra läge som Kristoffer Olsson sköt över och en hyfsad målchans av Ahmed Yasin centralt i straffområdet efter att ha nickats fram av Tarik Elyounoussi, men han kom något fel till bollen och fick ingen riktig träff i avslutet. 0-0 i paus efter bland annat 8-1 i hörnor för AIK, dock ingen farlig. AIK-spelarna samlades i en ring inför den viktiga andra halvleken då det gällde att ta tre poäng för att sätta nödvändig press på serieledande Hammarby. Den andra halvleken blev inte en minut gammal då domaren Mohammed Al-Hakim blåste av matchen i två minuter efter att pyroteknik skymt sikten vid hemmalagets mål.

När spelet återupptogs var det avvaktande under de inledande minuterna, men det tände till i den 55:e minuten då Daniel Sundgren från högerkanten lyfte in bollen till Henok Goitom som sköt direkt, men det hårda skottet gick en dryg meter över ribban. Målchansen satte dock fart på AIK som två minuter senare skapade en ny målchans. Kristoffer Olsson chippade in bollen till höger i straffområdet till Ahmed Yasin som nickade in bollen framför mål där Tarik Elyounoussi höll sig framför Lasse Nielsen och med en bredsida tryckte in 1-0 till höger om målvakten. I den 59:e minuten var det nära ny målkänning för AIK efter att Kristoffer Olsson återigen hittat Tarik Elyounoussi som denna gång tog sig ner på vänsterkanten av offensivt straffområde och avslutade, men lagkapten Alexander Blomqvist kastade sig i sista stund och lyckades täcka bollen till en resultatlös vänsterhörna. Kristoffer Olsson, AIK:s magiker på mittfältet, spelade strax därefter fram Henok Goitom, men avslutet gick högt över.

I den 63:e minuten kopplade AIK ett jättegrepp om de tre poängen efter att Daniel Sundgren spelat Henok Goitom och fått tillbaka bollen till höger i straffområdet där han med en lyftning hittade Kristoffer Olsson som med en iskall nick satte in bollen i den vänstra gaveln, 2-0 till AIK. Målet kändes avgörande då hemmalaget inte haft någonting i matchen, men fyra minuter senare frispelades Deniz Hümmet av en studs på Felix Hörberg efter att AIK-försvaret öppnats upp och ensam med Oscar Linnér gjorde han inget misstag och helt plötsligt var det match igen. I den 70:e minuten slog Trelleborgs FF ett farligt inspel från vänsterkanten som Haukur Hauksson tvingades slå till hörna framför en framrusande motståndare. Två minuter senaste kom nästa inlägg in i AIK:s straffområde och målskytten Deniz Hümmet avslutade från strafflinjen, men rakt i famnen på Oscar Linnér.

Efter några nervösa minuter då hemmalaget kändes inne i matchen för första gången slog Robin Jansson en elegant långboll från vänsterkanten mot Tarik Elyounoussi som smög in bakom ryggen på mittbacken Dennis Hadzikadunic och fri med Marko Johansson avslutade norrmannen hårt från sin position till vänster i straffområdet. Johansson halvräddade, men bollen fortsatte mot mål och passerade mållinjen innan målvakten fick ut den ur målet och Ahmed Yasin tog det säkra före det osäkra och dunkade in bollen i mål ytterligare en gång ifall inte domarna sett det hela. 3-1 till AIK och Tarik Elyounoussi tvåmålsskytt för första gången i en allsvensk match, men en extra eloge måste nämnas till Robin Jansson och hans 50-meterspassning som slogs med millimeterprecision. I den 84:e minuten var Kristoffer Olsson nära att också bli tvåmålsskytt, men hans avslut ur fritt läge gick utanför den högra stolpen.

AIK spelade tryggt och behärskat under de avslutande minuterna och i slutsekunderna av stopptiden tog sig Daniel Sundgren kraftfullt fram längs högerkanten och spelade in bollen till Henok Goitom som vände bort Dennis Hadzikadunic och dunkade in AIK:s fjärde mål för kvällen. Segern kändes mycket stabil och välförtjänt då domaren strax efter målet blåste av matchen. Tre poäng till AIK som därmed gick upp i tillfällig(?) serieledning i en haltande tabell.