Youssef Bennani, Bandhagen
  • Fjärdedomare
    --

Ny storseger för AIK

Efter 4–0 i försäsongspremiären mot Vasalunds IF förra helgen stod under lördagen ett dubbelmöte på Södertälje Fotbollsarena på programmet. Den första matchen spelades mot Syrianska FC med AIK-bekante Sharbel Touma som ny manager för hemmalaget och en ny AIK-seger noterades.
rikson

Rickson Mansiamina tvåmålsskytt mot Syrianska FC.

AIK inledde avvaktande och det var Syrianska FC som förde spelet under de inledande minuterna. I den åttonde minuten tog sig AIK för första gången upp högt i planen då Daniel Sundgren från högerkanten tog sig in i straffområdet och hittade Johan Blomberg vars skott täcktes av försvaret. Ju mer matchen gick så blev det mer och mer AIK som dominerade spelet och höll i taktpinnen. I den 21:a minuten tog sig Daniel Sundgren återigen in i offensivt straffområde, spelade give-and-go med Eero Markkanen och avslutade, men skottet täcktes.

27

I den 27:e minuten föll hemmalagets vänsterback Victor Wernersson efter en duell med Sauli Väisänen utanför AIK:s straffområde och hemmapubliken vädrade sitt missnöje med domaren efter den uteblivna frisparken. Fem minuter senare tog sig Patrick Kpozo fram längs vänsterkanten spelade snett inåt bakåt till Rickson Mansiamina vars skott täcktes och i andraläget fick Daniel Sundgren fritt skottläge till höger i straffområdet, men målvakten Hampus Elgan räddade och lyckades med stor möda att precis hålla bollen utanför mållinjen och det slutade med en högerhörna för AIK som Sauli Väisänen i trängt läge nickade över.

Matchklockan närmade sig 37 spelade minuter då Amin Affane slog en snabb offensiv passning till Stefan Ishizaki centralt placerad utanför straffområdet som Ishi tog emot och vände upp, men avslutet blev misslyckat och bollen rullade några meter utanför den vänstra stolpen. Det var nu bara AIK och bollinnehavet var extremt stort. Minuten senare spelade Johan Blomberg fram bollen mot Eero Markkanen, men målvakten kom ut ca tio meter ur straffområdet och rensade bort bollen framför fötterna på den store finländaren.

39

När klockan tickat in i den 39:e minuten kastade Nils-Eric Johansson ett inkast från vänsterkanten som nådde Johan Blomberg utanför straffområdet och han tog emot bollen på volley, vände upp och placerade elegant in den i den högra gaveln och AIK-supportrarna på plats stämde genast upp i “SM-guld, SM-guld, SM-guld”. Tre minuter senare forsade Josef Ibrahim fram på offensiv planhalva, men Amin Affane svarade för ett mycket bra hemjobb då han återtog bollen och revanscherade sig därmed för bolltappet sekunderna tidigare.

44

Med drygt 90 sekunder kvar av halvleken fick Daniel Sundgren en passning på högerkanten och klackade fram bollen till Stefan Ishizaki i straffområdet och Ishi gick ner mot kortlinjen innan han hittade en vid straffpunkten fristående Rickson Mansiamina som sköt direkt, men Hampus Elgan räddade och släppte retur. Först på returen var Mansiamina och hans skott stoppades vid mållinjen av målvakten, men den vakne assisterande domaren signalerade för att bollen var över linjen och 2–0 var ett faktum.

Syrianska hade en del bollinnehav i början av den amdra halvleken, dock utan att skapa några lägen och precis som i den första akten blev det mer och mer AIK. I den 53:e minuten slog Stefan Ishizaki en underbar chipp mot en fri Eero Markkanen som tog sig in i straffområdet på vänstersidan, men markavslutet räddades av målvakten. Fem minuter senare brände det till igen framför Syrianskas mål efter att Daniel Sundgren till höger i straffområdet spelat in till Johan Blomberg som i bra läge och med tid slog bollen utanför den bortre, vänstra stolpen.

78

Ytterligare fem minuter senare tog sig Patrick Kpozo fram längs vänsterkanten och slog in bollen framför mål, men varken Eero Markkanen eller Rickson Mansiamina fick träff på den aptitliga passningen. Matchen skulle definitivt avgöras i den 78:e minuten efter att inhopparen Daniel Mushitu med en kort passning från högerkanten av straffområdet hittat Rickson Mansiamina som med kraft direktsköt in bollen i det närmsta, högra krysset. Med mindre än fyra minuter kvar av matchen fastställde AIK slutresultatet efter att Daniel Sundgren från sin högersida avancerat längs med straffområdeslinjen och petat ut bollen till framrusande Patrick Kpozo som till vänster i straffområdet med vänsterfoten direktsköt in bollen i mål och AIK noterade 4–0 för andra matchen i rad.