Djemel Zitouni (FRA)
  • Fjärdedomare
    Jérôme Brisard (FRA)

AIK utslagna på bittrast möjliga sätt

AIK hade 1-1 borta mot SC Braga med sekunder kvar av stopptidsminuten av den andra förlängningskvarten och matchen var på väg mot ett straffsparksavgörande, men då avgjorde hemmalaget med ett 2-1-mål som skickade portugiserna till play off och AIK ur kvalspelet.
SC Braga - AIK EL omg 3 2017

AIK:s Startelva

För första gången på strax över tio år spelade AIK en match i Portugal. Den 21 mars 2007 stod en träningsmatch på programmet, denna torsdagskväll i Braga var det blodigt allvar då en plats i play off till penningstinna Uefa Europa Leagues gruppspel stod på spel. SC Braga var favoriter i och med 1-1 på Friends Arena för en vecka sedan, hemmaplan och även meritmässigt i och med en plats i Europa League-finalen 2011 som största framgång.

Den stora frågan inför matchen var hur lagen skulle tackla matchen med tanke på förutsättningarna. Skulle hemmalaget spela avvaktande med tanke på att man var vidare då domaren Frank Schneider från Frankrike blåste igång matchen eller skulle AIK vara det defensivt spelande laget för att få kontringslägen. Svaret blev ingetdera. AIK tog omgående tag i spelet och det var inte för att SC Braga lät det marinfärgade bortalaget föra matchen – utan för att AIK visade mod och skicklighet mot ett överraskat hemmalag.

5

I den femte minuten slog Rasmus Lindkvist ett inlägg från vänsterkanten mot Daniel Sundgren mitt i straffområdet, men hårt attackerad kommer kantspelaren endast få till en nick som gick rakt upp i luften och målvakten Matheus kunde fånga in bollen. Tre minuter senare bröt Henok Goitom igenom och tog sig ner till kortlinjen på vänstersidan i straffområdet och försökte hitta Chinedu Obasi som gjorde efterlängtad comeback i AIK efter några månader i Kina, men bollen nådde inte fram.

13

I den 13:e minuten fångade Kristoffer Olsson upp bollen på mittlinjen och spelade fram till Johan Blomberg som hårt attackerad mitt på offensiv planhalva ändå lyckades att centrera bollen mot Chinedu Obasi som fick med sig bollen i steget förbi den stötande mittbacken Lazar Rosić och kom helt fri med Matheus som rusade ut för att nå bollen, men precis innan han nådde den chippade ”Edu” bollen över honom och in i mål. Succédebut för nigerianen som jublande gjorde en sväng ner mot den högra hörnflaggan där han gled på knä innan lagkamraterna fångade in honom. 1-0 till AIK som därmed hade övertaget i dubbelmötet.

21

AIK tilldömdes en frispark i intressant läge i den 21:a minuten efter att Chinedu Obasi gjorts ner. Kristoffer Olsson tog hand om den, men bollen seglade över målet med några meters marginal. AIK spelade riktigt bra och dominerade mot ett nästan paralyserat hemmalag som fick vänta på sitt första riktiga avslut till den 26:e minuten då Pedro Santos sköt över från ca 20 meter. Två minuter senare fick Henok Goitom bollen vid mittcirkeln och avancerade på vänsterkanten i ett 2-mot-2-läge där han såg ut att söka sin forwardskollega, men till slut valde att skjuta ett skott som täcktes till en resultatlös hörna.

29

I den 29:e minuten kom högerbacken Ricard Esgaio fram på högerkanten och centrerade bollen lågt, men Oscar Linnér sträckte ut högerhanden och hindrade ett givet målläge för Ahmed Hassan framför mål. Känslan i matchen var efter 25-30 minuter att SC Braga började få mer att säga till om och det kändes som om AIK-spelarna verkligen ville hålla 1-0 in i pausvilan. I den 36:e minuten piskade Rasmus Lindkvist in ett nytt inlägg mot Henok Goitom från sin vänsterkant som dock rensades bort av mittfältaren Danilo till ännu en resultatlös AIK-hörna.

46

1-0 till AIK i paus efter en strålande halvlek som måste vara en av klubbens bästa halvlekar mot kvalificerat motstånd på många år. Kanske får vi gå tillbaka till den första halvleken mot SSC Napoli på Stadio San Paolo den 20 september 2012 för att nå samma imponerande laginsats på hög nivå. Ofta sätter inledningsminuterna av den andra halvleken sin prägel på större delen av halvleken så varningsflaggorna hissades omgående då SC Braga var mer aggressiva i den andra halvlekens inledning och tryckte omgående ner AIK i planen.

47

I den andra halvlekens andra minut sprang Ricard Esgaio rakt in i Nils-Eric Johansson i straffområdet och den rödvitklädda hemmapubliken vädjade förgäves efter en straffspark som det heller inte var. I den 55:e minuten brände det till i AIK:s straffområde då Ricard Esgaio tog sig förbi Kristoffer Olsson, Nils-Eric Johansson och Per Karlsson, men framför mål kunde till slut Jesper Nyholm rensa bort bollen. Minuten därefter kom hemmalagets Ahmed Hassan i offsideposition igenom på vänsterkanten mot en utrusande Oscar Linnér. Bollen slogs förbi AIK-målvakten, men också utanför den högra stolpen. Efter situationen låg Linnér kvar på planen efter att det sett ut som om han träffades i ansiktet.

68

I den 68:e minuten slog hemmalaget en kort vänsterhörna som i andraläget möttes av Fransérgio framför mål, men nicken passerade utanför AIK-målet. SC Braga hade en bra 25-minutersperiod i den andra halvleken och även om de inte skapade de klara målchanserna så var det utan tvekan ett pressat AIK under denna period då laget aldrig fick möjlighet att kunna vila med bollen. Den intensiva pressen mattades dock av, men då skedde det som inte fick hända. En boll spelades fram emot onsidestående Fransérgio på vänsterkanten och hans ofarliga nick i marken missbedömdes helt av Oscar Linnér och bollen gick över AIK-målvakten, i ryggen på honom och fångades där upp av lagkaptenen Rui Fonte som enkelt kunde peta in kvitteringen i det tomma målet.

83

En kalldusch för det tappra bortalaget och ny energi för SC Braga som på vilja vred upp tempot igen för att avgöra matchen under ordinarie tid. I den 83:e minuten fick inhopparen Anton Salétros iväg ett skott som täcktes av en försvarare. Avslutet var AIK:s första och enda under ordinarie tid efter Henok Goitoms täckta skott i den 28:e minuten vilket är ett tecken på att AIK:s fokus under den andra halvleken helt låg på försvarsspelet.

90

Fjärdedomaren Jérôme Brisard visade efter 90 minuter upp skylten att det återstod fyra stopptidsminuter och det hettade till framför AIK-målet i den sista av dem då ett inlägg skulle fångas in av Oscar Linnér, men han tappade i kamp med Raúl Silva bollen för en sekund innan han själv kunde fånga in bollen.

91

AIK:s första förlängning i det europeiska cupspelet sedan den 28 september 2000 borta mot Herfølge BK var ett faktum då domarens signal ljöd för ordinarie tid. Redan i den första minuten av förlängningen brände det till framför AIK:s mål efter att Jesper Nyholm tappat bollen på egen planhalva och inhopparen Nikola Vukčević från vänsterkanten spelat in bollen i straffområdet, men Ahmed Hassan fick inte på något riktigt avslut och bollen rullade bredvid målet. Minuten därefter måttade Bruno Xadas ett inlägg från högerkanten som gick över AIK-försvaret mot den bortre delen av straffområdet där Wilson Eduardo bakom ryggen på Daniel Sundgren var fri, men han missade nickläget totalt.

103

Det kändes under några minuter i början och mitten av den första förlängningskvarten som om AIK var kämpande statister i en uppföljare till Under belägring, Steven Seagals film från 1992 då SC Braga gick för ett ledningsmål. I den 103:e matchminuten kom ett nytt farligt inspel från vänsterkanten som Nils-Eric Johansson och Anton Salétros fick bort och minuten därefter var det mer eller mindre ett givet mål för hemmalaget efter att Ricard Esgaio från högerkanten spelat in bollen framför AIK-målet, men både Ahmed Hassan och Rui Fonte lyckades missad jätteläget fem-sex meter framför mållinjen och AIK kom undan med blotta förskräckelsen.

110

I den 110:e minuten drog Raúl Silva på sig ett gult kort efter en tackling mot Nicolás Stefanelli som gav mittbacken kramp. Spelaren låg kvar och fick behandling och incidenten skulle visa sig matchavgörande. I slutet av den andra förlängningskvarten blev det mer AIK och Henok Goitom försökte i den 114:e minuten att placera in bollen i det högra hörnet, men avslutet täcktes och bollen gick med en dryg meter utanför den högra stolpen till AIK:s fjärde och sista hörna.

118

I den 118:e minuten var det nära att matchen hade avgjorts efter att Ricard Esgaio djupt ner från högerkanten hittat 1-0-skytten Rui Fonte framför mål och nicken såg ut att sitta i det högra krysset, men gick några decimeter utanför stolpen. AIK såg ut att ta matchen till ett straffavgörande vilket aldrig tidigare hänt i europacupssammanhang, men då drog mörkret in över Estádio Municipal de Braga.

Fjärdedomaren visade upp en stopptidsminut och hemmalaget tog sats en sista gång från egen planhalva och tog sig snabbt fram på högerkanten till en hörna som skulle bli matchens sista. Högerhörnan från Jefferson nickades bort av Rasmus Lindkvist vid den bortre stolpen, men fångades upp av Ricard Horta utanför straffområdet och han spelade ner på högerkanten till hörnläggaren Jefferson som med vänsterfoten lyfte in en boll som såg ut att vara för lång, men som mirakulöst räddades kvar i spel av Ahmed Hassans konstspark på volley precis innan kortlinjen.

121

Bollen hamnade hos Nikola Vukčević till vänster i straffområdet och då Oscar Linnér följt med det långa inlägget utanför sin högra stolpe var målet öppet förutom på mållinjen stående Jesper Nyholm och Daniel Sundgren. Vukčević volleyskott träffade höften på Raúl Silva framför mål och bollen studsade in i AIK-målet med exakt tio sekunder kvar att spela. Målskytten som med sin tackling och efterföljande kramp på mittplanen knappt tio minuter tidigare fått domaren att lägga till den stopptidsminut som blev avgörande. Taket lyfte på den magnifika arenan i den mörka Braga-natten och alla från hemmalagets bänk med chefstränaren Abel Ferreira i spetsen rusade in på planen och deltog i måljublet.

Några skärmytslingar inträffade mellan spelarna innan spelet sattes igång och två gula kort delades ut. Efter att spelet gått igång dröjde det endast fem sekunder innan matchen var slut och ett av de bittraste sluten i en AIK-match var ett faktum. Det enda som återstod denna kväll och natt var för spelare och ledare att med tomma blickar lämna planen och efter några timmar istället för ett spännande straffavgörande och möjligt avancemang till play off börja fokusera på det allsvenska toppmötet mot IK Sirius FK på Studenternas IP härnäst.