Mahbod Beigi, Sandviken
  • Fjärdedomare
    Mohamed Nablsi, Gävle

AIK avslutade med seger

AIK avslutade Allsvenskan 2017 med att besegra Örebro SK med 2-1 (2-0) inför 6 572 åskådare på Behrn Arena. AIK:s mål kom inom loppet av 91 sekunder genom Chinedu Obasi och Nicolás Stefanelli. Segern innebar att AIK avslutade serien med tolv raka matcher utan förlust.
DSC_5774

AIK:s Startelva

9

Matchen tände till i den nionde minuten då Nahir Besara fick skottläge i straffområdet och i kamp med tre AIK-spelare fick han iväg ett farligt skott som Oscar Linnér parerade till en högerhörna. Hörnan slogs av Nahir Besara och nickades av Brendan Hines-Ike i andraläget, men rakt på AIK-målvakten. Örebro SK tog i och med dessa målchanser initiativet i matchen och AIK hade problem med att hålla i bollen på offensiv planhalva. I den 26:e minuten levererade Rasmus Lindqvist bortalagets första riktiga inlägg då han från sin vänsterkant slog in bollen, men Oscar Jansson kunde fånga in bollen. Minuten därefter fick Nordin Gerzić tag i bollen på offensiv planhalva och satte fart mot AIK-målet och fick iväg ett hårt skott som Oscar Linnér parerade och Nils-Eric Johansson petade returen till en resultatlös hörna.

29

I den 29:e minuten tog Kristoffer Olsson på egen planhalva och satte fart mot offensivt straffområde och från vänstersidan fick han iväg ett hyfsat skott som dock inte var något problem för Oscar Jansson. AIK skulle strax därefter ta ledningen efter att lagkapten Nils-Eric Johansson med en smörpassning in i straffområdet hittat Chinedu Obasi som bara satte dit foten och 1-0 satt in nätet. Jublet hade knappt lagt sig då Chinedu Obasi på mittlinjen lyfte bollen över motståndare och sig själv och slog ut den till Rasmus Lindkvist på vänsterkanten och han slog direkt en crossboll till Stefan Ishizaki på högerkanten. Veteranen som spelade sin sista match i AIK-tröjan tog sig ner till kortlinjen och hittade Nicolás Stefanelli framför mål och 2-0 var ett faktum.

39

I den 39:e minuten fick Chinedu Obasi ett nytt bra läge i straffområdet, men försvaret lyckades få bollen till en hörna som Robert Taylor avslutade strax över. Med drygt två minuter kvar av halvleken tappade Henok Goitom bollen på högersidan på den egna planhalvan och Nahir Besara satte fart mot mål och fick iväg ett hyfsat skott i straffområdet som Oscar Linnér med en enhandsräddning lyckades peta över ribban. 2-0 till AIK i paus och matchen kändes nästan avgjord.

53

Den andra halvleken inleddes avvaktande, men i den 53:e minuten hittade Stefan Ishizaki fram till framrusande Robert Taylor på högerkanten och han tog sig ner till kortlinjen och tvärnitade vilket fick två hemmaspelare att försvinna över linjen och AIK-spelaren försökte hitta in framför mål, men passningen bröts. Två minuter senare bjöds det på en repris då Stefan Ishizaki med en elegant passning hittade Robert Taylor igen och denna gång valde den framrusande finländaren att skjuta och via en motståndare gick bollen strax över ribban. Två minuter senare fick en hemmaspelare ett bra skottläge, men Henok Goitom svarade för ett strålande defensivt jobb och förhindrade ett avslut.

62

Med dryga  halvtimmen kvar började Örebro SK att pressa på mer och ett par farliga bollar kom in i AIK:s straffområde, men bortalaget kom undan med blotta förskräckelsen. I den 62:a minuten var AIK nära att stänga matchen då Kristoffer Olsson med en högerhörna hittade Chinedu Obasi vars nick gick rakt på Oscar Jansson. Fem minuter senare reducerade Örebro SK efter att man kommit i en snabb spelvändning och Filip Rogic hittade från vänsterkanten den före detta AIK-forwarden Kennedy Igboananike som från nära håll nickade in bollen till vänster om Oscar Linnér. Hemmalaget fick efter reduceringen ny energi och jagade en kvittering. I den 70:e minuten osade det till i AIK:s straffområde igen då Jesper Nyholm täckte ett avslut och Kennedy Igboananike fick iväg ett nytt skott mot mål som Oscar Linnér räddade.

93

Två minuter senare frispelades nästan Kennedy Igboananike, men bollen var lite för hårt slagen och Oscar Linnér kunde fånga in den. AIK hade nu mycket svårt att få till något anfallsspel över huvud taget och i den 90:e minuten kom den stora kvitteringschansen då Arvid Brorsson ur bra läge vid den högra stolpen sköt utanför. I den 93:e minuten klev Stefan Ishizaki fram för att slå en frispark ur bra läge och bortasupportrarna stämde upp i “Ishizaki, Ishizaki”, men skottet gick strax utanför den vänstra stolpen och det blev inget mål för honom i sista matchen med gänget. Efter exakt tre stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkte domaren Jonas Eriksson av matchen och AIK:s ledare och spelare kunde strax därefter på planen ta emot det Stora silvret.