Mehmet Culum, Arlöv
  • Fjärdedomare
    Kristoffer Karlsson, Höganäs

0-0 i chansrik match

Det blev mållöst i det allsvenska toppmötet mellan Malmö FF och AIK på Swedbank stadion trots en hel del målchanser för bägge lagen. AIK tog en viktig poäng i kampen om platserna som ger spel i Uefa Europa League nästa år.
DSC_1615

AIK:s startelva

En nästan fullsatt arena fick se AIK:s startelva kliva in på planen för att ställa upp i en Guard of honour för de nyblivna svenska mästarna. Spelarna fick vänta några minuter för att röken skulle skingras innan det var dags för avspark. AIK kom till spel mot 13 man denna gång. Elva motspelare på plan, en guldfirande arena och mardrömssviten från 1996…

Malmö FF inledde med ett stort självförtroende och under den inledande kvarten tryckte man tillbaka AIK rejält. Den första målchansen kom i matchens andra minut då en högerhörna från Anders Christiansen nådde huvudet på Oscar Lewicki, men Oscar Linnér räddade enkelt. Sekunder senare tappade lagkapten Nils-Eric Johansson bollen till Anders Christiansen utanför det egna straffområdet och dansken hittade Carlos Strandberg, men hans avslut täcktes av Haukur Hauksson till ett nytt skottläge för hemmalaget då Andreas Vindheim laddade, men återigen täcktes avslutet av en försvarande AIK:are.

I den åttonde minuten drog AIK på sig sin första frispark då Nils-Eric Johansson drog ned Markus Rosenberg med gult kort som följd. Frisparken slogs bra av Jo Inge Berget, men fick en dryg meter över ribban och Oscar Linnér hade koll på situationen. Malmö FF hade haft ett starkt grepp om matchen fram till den 18:e minuten då Johan Blomberg fick tag i bollen och avancerade i ett bra läge och vid straffområdet skickade han iväg en tåpaj som vållade säsongsdebuterande målvakten Fredrik Andersson problem, men han lyckades rädda till en resultatlös hörna. I situationen efter hörnan tilldömdes AIK en frispark till höger efter att Kristoffer Olsson gjorts ned av Carlos Strandberg. Frisparken slogs snabbt till Johan Blomberg till höger i straffområdet och han sköt in bollen i mål, men domaren godkände inte sättet som det skedde på samtidigt som hemmaspelarna var irriterade.

I den 26:e minuten bröt Anton Tinnerholm fram centralt i planen och tog sig långt innan han effektivt stoppades av Per Karlsson. I samma matchminut vände AIK spelet snabbt och Stefan Ishizaki slog en perfekt 40-meterspassning till Henok Goitom som starkt tog sig fram i straffområdet och fick skottläge, men avslutet blev för svagt och Fredrik Andersson kunde rädda. Den före detta AIK-spelaren Carlos Strandberg kom i den 29:e minuten igenom till vänster i straffområdet när han fångade upp en boll, men Oscar Linnér tog sig ut snabbt och räddade MFF-spelarens chipp. AIK började ta över matchen mer och mer och tryckte tillbaka hemmalaget som hade svårt att spela sig ur situationerna. De sista fem minuterna av halvleken svängde pendeln tillbaka till Malmö FF och i den 42:a minuten fick Markus Rosenberg bollen till vänster utanför straffområdet, vände snabbt och sköt ett bra skott mot den bortre delen av målet, men Oscar Linnér svarade för en bra räddning. Tre gula kort till AIK-spelare i den första halvleken varav två innebar avstängning i hemmamatchen mot IFK Göteborg.

Malmö FF inledde även den andra halvleken bra och i den 47:e minuten nickade Carlos Strandberg mot mål, men Oscar Linnér sträckte ut och lyckades tippa bollen till en resultatlös hörna. Precis som i den första halvleken svängde matchbilden över till AIK och i den 54:e minuten nickskarvade Henok Goitom fram bollen till Chinedu Obasi som hårt trängd fick iväg ett avslut, men Fredrik Andersson räddade. Två minuter senare kom AIK i en snabb spelvändning där Kristoffer Olsson förde bollen och AIK-mittfältaren avslutade med ett tungt skott som Fredrik Andersson räddade.

Under de avslutande 20 minuterna var det fördel Malmö FF igen. I den 74:e minuten slog Anton Tinnerholm ett inlägg efter marken från vänsterkanten som nådde Erdal Rakip vid den främre stolpen, men skottet gick utanför. Två minuter senare var det Erdal Rakip som från vänsterkanten slog in bollen och den gick fram till inhopparen Alexander Jeremejeff vars nick från nära håll räddades av Oscar Linnér. I den 87:e minuten skrek hemmaspelarna på straffspark efter att bollen gått på Nils-Eric Johanssons arm, men domaren dömde hörna. Sekunder senare stoppades inhopparen Nicolás Stefanelli bryskt av Franz Brorsson och denna gång var det AIK:s tur att vädja efter en straffspark.

I den 88:e minuten tog sig Alexander Jeremejeff fram i fritt läge längs vänsterkanten, men Oscar Linnér räddade återigen ett markskott och höll sin tolfte nolla i Allsvenskan 2017, vilket ingen annan målvakt mäktat med. Matchens sista målchans blev AIK:s då Kristoffer Olsson elegant lyfte bollen över backlinjen och fram till framrusande Nicolás Stefanelli, men avslutet gick rakt på hemmamålvakten annars hade AIK nog noterat den första allsvenska segern i Malmö sedan 1996.