Selma Griberg
  • Ass. domare 2
    Ida Kellström
2018.02.24, kl 14:00
AIK spelade 0-0 mot damallsvenska Eskilstuna United. Nollan hölls mycket tack vare bra målvaktsspel under de båda halvlekarna. AIK visade upp ett bra spel mot ett kvalificerat motstånd och visar att de är ett bra lag i år.
F03A0645B

Emelie Smirnoff utmanar Eskilstunas försvar.

1

AIK började matchen med ett högt presspel som Eskilstuna inte såg riktigt bekväma med. AIK förde spelet i inledningen av matchen och visade ingen respekt för det damallsvenska laget. Eskilstuna visade å andra sidan varför man spelar i högsta serien och att de snabbt kunde anpassa sig till sina motståndare. Hemmalaget började slå genomskärare och på detta sätt kom man till två riktigt farliga lägen under den inledande kvarten. Först ett friläge där avslutet missade målet med några decimeter, medan under det andra friläget kom Hanna Persson föredömligt ut och räddade.

20

Efter inledande kvarten etablerade hemmalaget allt mer på gästernas planhalva. AIK började slarva i sina uppspel och tappade bollen på olämpliga ställen. Eskilstuna hade dock inte skärpan igång för att utnyttja dessa gratismöjligheter eller så var försvaret redo att plocka bort anfallet. Efter 20 minuter kom AIK:s första farliga målchans. Matilda Rosqvist vann boll högt upp i banan och tog sig in i straffområdet. Inspelet snett inåt-bakåt hamnade tillslut till Sandra Lindkvist, men avslutet gick strax över ribban. I anfallet efter ordnade Eskilstuna en hörna som höll så när på att ge utdelning, men även denna gång rullade bollen precis utanför stolpen.

45

Avslutningen av första halvlek blev AIK allt mer tillbakatryckta. De gångerna bortalaget kom upp i banan avväpnades de effektivt av Eskilstunas försvar. Hanna Persson kunde i sin tur plocka ner Eskilstunas inlägg genom att dominera i luftrummet. Först på tilläggstid kom Eskilstuna till en farlig chans då före detta AIK-spelaren Loreta Kullashi försökte sig på ett halvvolleyavslut, men bollen rann strax utanför stolpen.

50

Andra halvlek började som första med en aggressiv AIK-press. AIK flyttade upp spelet och ordnade fram en hörna efter fem minuters spel. Rensningen från backlinjen hamnade hos Rubi Jansson som gick på avslut. Hemmalagets målvakt kunde med viss möda tippa bollen över ribban till en resultatlös hörna. Istället kunde Eskilstuna i anfallet efter ordna fram en dubbelhörna, och under den andra gick Eskilstunaspelaren i gräset efter duell med Matilda Rosqvist och dagens domare Laura Rapp dömde straff till hemmalaget. Julia Tunturi slog straffen till höger om Lovisa Koss, som byttes in i halvtid, som med en magnifik enhandsräddning fredade sitt mål.

Fem minuter senare hettade det till rejält på planen. Först hamnade Caroline Röstlund på efterkälken och kom sent in i en duell, där den blåklädda spelaren föll tungt ner i gräset. Från backpositionen kom Eskilstunas lagkapten Vaila Barsley som inte var glad på Röstlund. Båda spelarna fick syna det gula kortet. Strax efteråt hamnade Nicole Modin i motlägg med Cajsa Åkerberg, som var tvungen att bli utburen på bår efter situationen.

90

Under sista delen av matchen tog AIK över bollinnehavet men kom inte riktigt till några jättechanser. När domaren blåste av matchen har AIK fortfarande inte släppt in något mål under 2018, mycket tack vare bra målvaktsspel och ett imponerande försvar. Här näst väntar en spelledig helg innan dubbelmatch hemma på Skytteholm veckan efter.

AIK:s damlag spelar 2018 i Elitettan och serien startar söndagen den 15 april då man tar emot Umeå IK FF hemma på Skytteholms IP. För er som vill heja fram laget under hela året finns nu ett årskort för endast 200 kr som ger entré till samtliga 13 hemmamatcher i serien.

Årskortet köps enklast via denna sida. Köper du årskort till herrlagets matcher kan du välja att lägga till ett årskort till damlagets matcher för endast 100 kr.

Text: AIK Fotboll