Artan Buzolli
  • Fjärdedomare
    --

Vinst på bortaplan

Iförda årets nya bortaställ besegrade AIK hemmalaget Lidköpings FK med 3-2 efter att ha svarat för en stark andra halvlek då man vände ett 1-2-underläge till vinst.
Lidköpings FK - AIK 2018

Vitklädda AIK startade väldigt inspirerat och tog tag i taktpinnen direkt från start. Det var ett riktigt revanschsuget lag som ville ta igen för förra helgens premiärförlust mot Umeå IK. Första kvarten pressade AIK ner sin motståndare djupt ner på egen planhalva. Men det var hemmalaget som skulle skapa matchens första riktigt farliga chans. Efter tio minuter spel fick Lidköping sin första hörna i matchen. Inne i box nickar en Lidköpingsspelare bollen mot främre stolpen, men där stod Clara Härdling som räddande ängel.

Bara minuten senare spelade Clara Härdling fram Therese Simonsson på vänsterkanten. Simonsson stod för en enastående prestation när hon utmanade sig fram längs kanten ner till hörnflaggan. Där vände hon tillbaka i banan och skruvade in bollen mycket vackert direkt in i mål och blev därmed AIK:s första målskytt i Elitettan anno 2018. Efter första kvarten jämnades spelet ut och fem minuter stressade Lidköping fram en kvittering. Efter att ha pressat ner AIK till eget straffområde, rensades bollen inte bättre undan än till motståndarlaget som hittade Sarah Michael på bortre ytan som på ett tillslag satte bollen bakom en chanslös Hanna Persson.

AIK var nära att ta ledningen på åter efter en hörna av Petra Sundqvist som sånär hittade framrusande lagkamrater, men Lidköpingsförsvaret kunde med nöd och näppe rädda ut situationen. 1-1 skulle stå sig halvleken ut där AIK inlett bäst, men Lidköping spelade upp sig. Andra halvlek hann nästan bara starta innan dagens domare Sandra Ekholm blåste straff för hemmalaget. En fin djupledsboll rann rakt igenom försvaret och upphakad av Sandra Lindkvist föll hemmalagets spelare och straffen var ett faktum. Fram stegade Heather Williams som in i det sista försökte vänta ut Hanna Persson som dock var iskall och räddade straffen med en benparad.

Efter straffräddningen tog AIK över spelet i en tiominutersperiod. Bästa chansen var när Petra Sundqvist hittade Emma Engström med en frispark som tvingade Jonna Andersson till en riktigt bra räddning på mållinjen. Istället var det hemmalaget som skulle få in nästa boll. Lidköping kom fram på vänsterkanten och tvingade Hanna Persson till en räddning. Lidköping fångade upp andrabollen och efter ett stenhårt inspel längs mållinjen kunde Sandra Lagerbratt enkelt skicka in bollen och sätta Lidköping i förarsätet för första gången i matchen.

En ledning som dock inte skulle bli långlivad. Inom loppet av fem minuter efter målet hann AIK både med att kvittera samt själva ta ledningen för andra gången i matchen. Först krigade Matilda Rosqvist förtjänstfullt på mittplan till sig bollen och serverade Therese Simonsson som hårt uppvaktad kunde sätta sitt andra för dagen. Ledningsmålet gick till på nästan samma sätt. Linnéa Eriksson avancerade från backposition fram i banan och hittade Emma Engström som efter två närkamper kom loss i ett friläge och rullade in bollen vid sidan av Lidköpings målvakt och vild glädje bland bortasupportrarna på läktaren. Lidköping flyttade fram spelet och försökte få till en kvittering. Först på stopptid fick de till ett visst tryck mot AIK och vaskade fram två lägen. Båda lägena blockerades av en uppoffrande Petra Sundqvist och AIK kunde hålla ut och ta säsongens första trepoängare.

Text: Tobias Purkin