Lukas Wallin, Grillby
  • Fjärdedomare
    --

AIK förlorade svängig match

AIK förlorade den uppskjutna matchen mot IK Uppsala Fotboll på Lötens IP i Uppsala. Hemmalaget tog ledningen, men AIK vände till 2-1 i paus efter mål av Amanda Nildén och Madeleine Rohr och var på väg mot tre viktiga poäng. Under den avslutande kvarten vände dock IK Uppsala Fotboll till 3-2 och AIK tappade därmed viktiga poäng i toppstriden i Elitettan.

Hemmalaget IK Uppsala Fotboll inledde piggt och den fina vårsäsongen som AIK hade med sig var som bortblåst. Redan i den fjärde matchminuten fick Hanna Persson plocka bollen ur nätmaskorna. Detta efter en rejäl bjudning från backlinjen som vid en rensning prickade en av Uppsalas mittfältare som serverade forwarden Elin Åkerman ett friläge. Ett friläge som hon inte gjorde några misstag på utan rullade enkelt in 1-0. Och värre skulle det bli. Uppsala tog sig enkelt in i straffområdet och efter en riktningsförändring inåt i planen hamnade Caroline Röstlund fel och brytningen fällde forwarden och dagens domare Camilla Friberg tvekade inte att blåsa för straff. Fram steg rutinerade Moa Mattsson och försökte överlista målvakten, men Hanna Persson läste av henne och räddade. Returen fångade Moa upp, men återigen stod Hanna för ännu en kanonräddning. Försvaret var inte med på noterna och ytterligare en tredje chans uppenbarade sig. Men tillsammans med försvararna kunde Hanna få kontroll på bollen framför fötterna på Uppsalaspelarna.

Straffräddningen var startskottet på en betydligt bättre period från bortalaget. AIK började vinna närkamper, nickdueller och började skapade mer och mer. Ett bra anfall regisserat av Amanda Nildén slutade med en dubbelhörna. Amanda skruvade in den andra hörnan direkt in i mål, 1-1. Uppsala fortsatte halvleken med att anfalla på kanterna och kom med många inlägg som Hanna Persson plockade ner. AIK stressade högt och försökte komma till avslutningslägen. Men inget av lagen hade skärpan med det sista lilla. I slutet av halvleken fick AIK ytterligare en hörna. Amanda med sitt fina tillslag på bollen, hittade på bortre stolpen en fristående Madeleine Rohr som satte pannan på bollen och AIK gick till halvtidsvilan i ledning.

AIK startade betydligt bättre i andra halvlek, men tillät Uppsala att komma fram på kanterna och slå sina inlägg. Inlägg som Hanna Persson enkelt kunde plocka ner eller så hjälpte backlinjen till att rensa bort bollen. Matchen kändes under kontroll, men med kvarten kvar tryckte Uppsala ner bollen djupare längs kanten än de tidigare gjort. Man vann sin duell och kom hela vägen ner till kortlinjen. Inspel till en forward som via en olycksdrabbad Caroline Röstlund styrde bollen förbi Hanna Persson.

Uppsala skapade betydligt mer än bortalaget i slutet och ännu ett olyckligt misstag från AIK skulle sätta punkt för matchen. I ett försök att täcka ut bollen till inspark, lyckades Uppsalas forward att ta bollen och hittade en helt fristående spelare inne i boxen. Ett rappt avslut vid främre stolpen och hemmalaget var återigen i ledning.

Den stora kvitteringschansen skulle komma på stopptid. De båda inbytta spelarna Evelina Finndell och Petra Sundqvist hittade varandra i straffområdet och Petra avslutade högt, men målvakten klarade av avslutet med vissa besvär.

AIK tappade i och med dagens förlust lite mark upp till andraplatsen, men har chans att revanschera sig redan på lördag, då laget åker till Kungsbacka för att ta nya tag.

Text: Tobias Purkin