• Fjärdedomare
    --
2018.01.20, kl 14:00

AIK inledde försäsongen med en seger

AIK besegrade IK Frej Täby med 1-0 (1-0) efter att argentinaren Nicolás Stefanelli svarat för segermålet halvvägs in i den första halvleken.
DSC_0836

AIK:s startelva

AIK:s försäsong 2018 är officiellt igång. Det var härligt vinterväder med strålande sol och snö runt Vikingavallen norr om Stockholm då AIK och hemmalaget IK Frej Täby klev in på konstgräset. AIK visade för första gången upp den nya helsvarta försäsongströjan då spelarna tog av sig överdragströjan efter line-up. AIK skapade sin första hörna i den andra minuten och Robert Taylors serve från vänster nådde huvudet på en hårt trängd Jesper Nyholm som tillsammans med Martin Falkeborn behövde en kortare behandling efter den hårda kollisionen med huvudena. I den femte minuten avancerade Anton Salétros på mittplan och fick iväg ett skott som gick någon meter över mål.

I den sjätte minuten tog Nicolás Stefanelli sig in i straffområdet från högerkanten och föll, men domaren vinkade avvärjande. AIK inledde matchen riktigt piggt och var i den tolfte minuten nära att ta ledningen efter att vänster wingback Albin Linnér slagit ett inlägg från vänsterkanten som i andraläget nådde AIK-debuterande Enoch Kofi Adu som från distans försökte placera in bollen, men avslutet gick strax över ribban. AIK hade redan efter en dryg kvart 6–0 i hörnor och forecheckade högt. Hemmalaget hade haft stora problem med AIK:s fartfyllda spel under inledningen, men i den 18:e minuten kontrade man och Luca Gerbino Polo hittade från vänsterkanten nästan fram till en fristående Konstantinos Stavrothanasopoulos framför mål, men lagkapten Nils-Eric Johansson kunde i sista stund rensa bort bollen till en vänsterhörna som Albin Linnér nickade bort från det farliga området framför mål.

AIK:s första mål för säsongen skulle göras av skyttekungen från 2017, Nicolás Stefanelli. Enoch Kofi Adu slog ett kort instick till Anton Salétros till höger i straffområdet och den återvändande AIK-mittfältaren spelade in bollen centralt till den målfarlige argentinaren och 1–0 var ett faktum. Tempot sjönk efter målet och den efterföljande kvarten blev chansfattig. I den 37:e minuten kom hemmalaget genom Joseph Ceesay i en snabb kontring, men Adam Ben Lamin kunde täcka bollen till en resultatlös hörna. I den 41:a minuten var det nära 2–0 till AIK efter att Bilal Hussein spelat in bollen till Anton Salétros till vänster i straffområdet och han klackade bollen till Nicolás Stefanelli vars direktskott efter marken gick en dryg meter utanför den bortre, högra stolpen.

AIK genomförde sex byten inför den andra halvleken som inte alls blev lika fartfylld som den första halvan av inledningsakten. Det var IK Frej Täby som skapade några bra chanser till kvittering under de inledande minuterna, men den nyinbytte AIK-målvakten höll kvar AIK i ledningen. I den 50:e minuten kom Konstantinos Stavrothanasopoulos igenom AIK-försvaret till höger i straffområdet och hans skott räddades av den 17-årige målvakten Samuel Brolin och returen slog Martin Falkeborn hårt trängd av AIK-debutanten Robert Lundström utanför den vänstra stolpen. Två minuter senare fick Robert Lundström iväg ett bra skott från straffområdeslinjen som gick strax över ribban. I den 55:e minuten var det mycket nära 1–1 efter att Mattias Bouvin fått bollen i straffområdet och skjutit ett närskott mot den vänstra stolproten, men Samuel Brolin räddade igen. AIK:s bästa möjlighet till mål i den andra halvleken kom i den 67:e minuten då backen Gustaf Lagerbielke nådde högst på en högerhörna från Kristoffer Olsson och nickade strax över.

AIK kunde relativt enkelt hålla undan i slutminuterna och inledde därmed säsongen med en seger. AIK:s besök i Täby innebar ett nytt publikrekord på Vikingavallen då 2 107 åskådare var på plats, det tidigare rekordet var på 2 012 åskådare och sattes den 8 november 2015 i kvalet till Superettan då IK Frej Täby besegrade Akropolis IF med 1–0 och under Bartosz Grzelaks ledning gick upp i Superettan.

Text: Stefan Mellerborg