Andreas Söderkvist, Ängelholm
  • Fjärdedomare
    Fredrik Klitte, Helsingborg

Släkten var som vanligt värst

AIK besegrade Halmstads BK med 1-0 inför 5 438 åskådare på Örjans vall efter att den tidigare HBK-spelaren Johan Blomberg svarat för segermålet i den femte minuten.
Hlamstads BK - AIK 2017 Startelva
Halland bjöd på strålande sommarväder då Halmstads BK välkomnade AIK till Örjans vall. Senast lagen möttes var i oktober 2015 och då vann AIK med 1-0 efter att hemmalagets Mohammed Ali Khan svarat för ett självmål i den 94:e minuten vilket bevarade AIK:s gulddrömmar ytterligare en vecka. Om vädret var utmärkt så såg inte gräset på Örjans vall särskilt imponerande ut och bollen rullade inte helt bekvämt på underlaget.
4

Redan efter drygt fyra minuters spel stal Kristoffer Olsson bollen av Marcus Mathisen på mittplan, spelade kort till Simon Thern som spelade vidare framåt till Henok Goitom på högersidan. Goitom försökte nå Johan Blomberg inne i straffområdet, men Halmstad BK:s lagkapten Fredrik Liverstam bröt och rensade rakt på Marcus Johansson och bollen studsade fram till Blomberg som ur fritt läge stötte in bollen i det vänstra hörnet. 1-0 för AIK, men inget jubel från den före detta HBK-spelaren. Ett par minuter senare föll Henok Goitom i en duell med en hemmaspelare nere vid den högra hörnflaggan och gesterna från Goitom tydde på att det var allvarligt, men efter ett par minuters behandling återvände han i spel. Dock bara temporärt då han i den 13:e minuten ersattes av Stefan Ishizaki.

27

Minuten därefter drog Kristoffer Olsson på sig sin tredje varning för säsongen och han är därmed avstängd mot Örebro SK om en vecka. HBK:s bästa målchans i den första halvleken kom i den 27:e minuten då Stipe Vrdoljak slog en hård bakåtpass mot Jesper Nyholm som studsade vidare till Sead Haksabanovic som ryckte sig fri in i straffområdet på vänstersidan och försökte dra AIK-målvakten, men Oscar Linnér svarade för en fantastisk räddning med högerarmen då han fångade in bollen mitt i dragningen.

36

I den 36:e minuten sköt hemmalaget en frispark som tog i muren och gick till hörna. Samtidigt såg Oscar Linnér ut att halka till och fick lite behandling innan han kunde fortsätta. På stopptid var AIK mycket nära att öka på ledningen efter att Stefan Ishizaki elegant tagit sig fram på vänsterkanten och spelat in bollen till Johan Blomberg som försökte sätta bollen vid den första stolpen, men Fredrik Liverstam täckte avslutet innan domaren blåste av halvleken.

47

I den andra minuten av den andra halvleken studsade bollen fram till Eero Markkanen i straffområdet och från en position lite till höger fick han iväg ett avslut som Isak Pettersson fick sträcka ut sig för att rädda. Matchen var oerhört chansfattig, men öppnades plötsligt upp i den andra halvleken. I den 52:a minuten var det nära AIK-mål efter att Eero Markkanen kommit igenom till vänster i straffområdet och nåddes av en frispark från Johan Blomberg. Nicken gick i ribban och ut till inspark. Sju minuter senare fick den store finländaren en ny chans efter att Simon Thern spelat fram honom till ett bra skottläge till vänster i straffområdet, men Isak Pettersson lyckades parera det hårda skottet till en resultatlös hörna.

65

Efter att AIK kontrollerat matchbilden ganska bra började hemmalaget efter ca 65 minuters spel arbeta sig in i matchen. I den 65:e minuten sköt Alexander Ruud Tveter en frispark ur bra läge en bit över AIK-målet. Minuten senare frispelades Nikolai Alho, men Oscar Linnér kom ut perfekt och fick en touch på bollen som smet en dryg meter utanför den högra stolpen.

79

AIK var nära att stänga matchen i den 79:e minuten efter att Daniel Sundgren från högerkanten spelat in bollen i straffområdet och Eero Markkanen hoppade över bollen som gick fram till framrusande Stefan Ishizaki, men avslutet räddades av Isak Pettersson till AIK:s femte och sista hörna. I matchens sista ordinarie minut brände det till rejält i AIK:s straffområde och hemmalaget hade flera skottlägen som desperat kämpande AIK-spelare lyckades förhindra.

När matchen tickade in i den 93:e minuten varnades Oscar Linnér för maskning i samband med en inspark. Det gula kortet kom exakt nio sekunder efter att bollen passerade kortlinjen. Ytterligare 14 sekunder senare hade domaren hunnit visa det gula (samt röda) kortet till Nils-Eric Johansson för protest gällande det extremt snabba kortet till AIK-målvakten för maskning samt till Daniel Sundgren för protest. AIK höll undan den sista offensiven från hemmalaget och tog med sig tre viktiga poäng på bussen hem till Solna.