Leonora Heimdahl, Bromma
  • Fjärdedomare
    --

Stabil 3-0-seger på Skytteholm

AIK besegrade Sundsvalls DFF med 3-0 (2-0) på Skytteholms IP efter att Emma Engström svarat för två mål i den första halvleken. I den andra halvleken fastställdes slutresultatet efter att Matilda Rosqvist från vänsterkanten spelat in bollen framför mål och via en försvarare rullade den över mållinjen.
AIK:s startelva i matchen AIK - Sundsvalls DFF (3-0) i Elitettan på Skytteholms IP i Solna.

Med tio omgångar kvar av Elitettan var pressen stor på fjärdeplacerade att inte tappa mer mark gentemot andraplacerade IFK Kalmar som tillsammans med seriesuveränerna Växjö DFF ligger på de två eftertraktade platserna som ger spel i Damallsvenskan 2018.

Matchen spelades på Skytteholm IP:s b-plan då gräset läggs om på den ordinarie hemmaplanen och nyförvärven Elin Wahlström samt Sandra Lindkvist spelade sina första matcher för AIK på hemmaplan och båda var med i chefstränare Christer Lundins startelva. Solen sken över Solna, men en kraftig sidvind svepte matchen igenom över planen. AIK kopplade omgående ett grepp om matchen och förde spelet fram tills den nionde minuten då Caroline Röstlund tilldelades ett gult kort efter att ha fällt Paulina Byström på mittlinjen efter Sundsvalls första farliga spelvändning. Bortalaget behöll bollen på AIK:s högersida, men Evelina Finndell stal förtjänstfullt bollen av Jessica Backman och spelade upp till Emma Engström på mittplan. AIK-forwarden spelade ut till forwardskollegan Sarah Storck på högerkanten och båda satte fart mot motståndarmålet. Storcks centrering var perfekt och Engström satte dit vänsterfoten och bollen satt strax därefter i nättaket bakom chanslösa målvakten Morgan Sterns.

I den 13:e minuten kom Paulina Byström, men avslutet ur fritt läge var alltför svagt och vållade inte Hanna Persson några problem. Fyra minuter senare var Emma Engström nära att “betala tillbaka” till Sarah Storck och frispela henne, men bollen bröts i sista stund av mittbacken Amanda Hamrin. I den 20:e minuten brände det till på allvar framför AIK-målet efter att Maxine Björkholm från vänster slagit matchens första hörna. Bollen hamnade i andraläget hos Nchout Njoya Ajara på straffområdeslinjen och hennes avslut täcktes av Sandra Lindkvist, men studsade vidare till Jessica Backman som drog till på volley. Bollen satt i underkanten av ribban och studsade ner på mållinjen bakom Hanna Persson innan AIK-försvaret kunde rensa bort den.

Sundsvalls DFF hade i mitten av den första halvleken sin klart bästa period i matchen och i den 23:e minuten slog Paulina Byström en perfekt genomskärare för Nchout Njoya Ajara som smög in bakom Samantha Ammanuel och sköt ett lågt skott mot den högra stolpen som Hanna Persson räddade. Minuten senare slog högerbacken Ysis Sonkeng ett inlägg mot den vänstra stolpen där Jessica Backman mötte med pannan och bollen gick strax utanför den bortre, högra stolpen. AIK stabiliserade efter detta upp spelet och Sundsvalls DFF kom aldrig riktigt tillbaka i matchen.

I den 26:e minuten slog Morgan Sterns en inspark som hamnade rakt på Emma Engström och hennes direktnick friställde Sarah Storck, men avslutet vållade inte bortamålvakten några bekymmer. I den 38:e minuten drev Evelina Finndell upp med bollen och spelade ut till Sandra Lindkvist som på högerkanten förlängde bollen till Lina Malmborg vars inspel hittade Emma Engström och sekunden senare satt 2-0 i bortamålet. Ett oerhört viktigt mål då IFK Kalmar samtidigt var i ledning hemma mot Kungsbacka DFF. När målet gjordes satt Sarah Storck utanför Sundsvalls straffområde och knöt skon som trampats av i anfallet innan.

AIK bytte i paus ut tvåmålsskytten Emma Engström och satte in Nicole Modin som om till spel i en Zorro-mask efter hennes ansiktsskada borta mot Kungsbacka DFF för två veckor sedan. Hemmalaget tillät Sundsvalls DFF att föra spelet i inledningen av andra, detta utan att de skapade några målchanser. I den 69:e minuten frispelades Nicole Modin av Lina Malmborg, men istället för skott försökte hon hitta Sarah Storck framför mål och chansen rann ut i sanden. Minuten därefter slog Petra Sundqvist en frispark från högerkanten som nådde pannan på Caroline Röstlund vid den bortre stolpen och hennes nick täcktes av försvaret innan bollen rensades till en hörna som blev farlig. Vänsterhörnan slogs av Sandra Lindkvist och nådde Caroline Röstlund framför mål, men nicken gick över ribban.

Den efterföljande insparken från Morgan Sterns gick denna gång rakt i huvudet på Elin Wahlström och via Nicole Modin fångades bollen upp av framrusande Matilda Rosqvist på vänsterkanten. AIK:s lagkapten för dagen tog sig in i straffområdet och försökte hitta Sarah Storck framför mål, men Amanda Hamrin styrde in bollen i eget mål då hon försökte bryta passningen. 3-0 till AIK och de tre poängen var säkrade. Sundsvalls DFF ville dock spräcka nollan och i den 74:e minuten frispelades Paulina Byström av Nchout Njoya Ajara, men Hanna Persson kom ut perfekt och räddade avslutet. Strax därefter var Sarah Storck nära att öka på ledningen då hon nådde en långboll från Caroline Röstlund precis före den utrusande målvakten och avslutade direkt, men bollen gick två-tre meter utanför den vänstra stolpen.

Slutminuterna blev mycket chansrika. I den 90:e minuten frispelades Nicole Modin av inhopparen Linda Augustsson och lobbade bollen över Morgan Sterns, men bollen studsade före mållinjen och över ribban. Strax därefter avlossade Nicole Modin ett stenhårt skott som målvakten räddade. I den 93:e minuten fick inhopparen Elin Sjölander två lägen, först ett friläge till vänster i straffområdet som Morgan Sterns räddade och sekunder därefter klev hon från vänstersidan av straffområdet in till ett utmärkt skottläge, men återigen räddade målvakten.