Cristian Orbulet, Rumänien
  • Fjärdedomare
    Andrei Chivulete, Rumänien

AIK närmast segern i första matchen

AIK fick nöja sig med 1-1 hemma mot SC Braga efter att båda målen kommit under matchens första 18 minuter. Allt är därmed fortfarande vidöppet inför returen i Portugal nästa vecka.
AIK:s Startelva mot SC Braga 2017-07-27

AIK:s startelva

2

Redan i den andra minuten satte Nicolás Stefanelli lite av ribban i cupmatchen då han levererade en offensiv tackling som tände publiken. Hemmapubliken var verkligen på tårna och den lilla gnistan energi som AIK:s argentinare gav genom sitt fysiska spel lyfte stämningen ytterligare två nivåer och minnena från hemmamatchen mot KKS Lech Poznań 2012 kom tillbaka för oss som var där. Cupatmosfären var på topp då Norra stå eldade på med “tjalalalalalala, tjalalalalalala, heeyeeyyy AIK”.

9

I den nionde minuten var SC Braga uppe vid AIK:s straffområde och Fransérgio sköt ett skott som touchade Kristoffer Olsson och gick strax utanför Oscar Linnérs vänstra stolpe till matchens första hörna. Högerhörnan slogs av Pedro Santos och nådde huvudet på Raúl Silva som från ca åtta meter med en stenhård nick pricksköt bollen i underkanten av ribban utan chans för Oscar Linnér och ner innanför mållinjen och studsade upp i nättaket för att verkligen bekräfta att 0-1 var ett faktum. Baklängesmålet var en riktig kalldusch och tog för några minuter udden av stämningen. I den 16:e minuten bröt Danilo Barbosa fram till höger i straffområdet och avslutade med ett skott som gick strax utanför den bortre stolpen.

17

I den 17:e minuten spelade Henok Goitom ut bollen till Stefan Ishizaki på vänsterkanten och Ishi tog sig in i straffområdet och skar mellan två spelare då han knuffades i ryggen och domaren Marius Avram tilldömde AIK en straffspark. AIK:s straffskytt Daniel Sundgren klev fram och dunkade fokuserat in bollen till vänster i målet. 1-1 och stämningen på topp igen. I den 25:e minuten slog Stefan Ishizaki en underbar boll från vänsterkanten på den egna planhalvan som nådde djupledslöpande Nicolás Stefanelli som fälldes av Lazar Rosić med ena foten innanför strafflinjen och den andra foten på strafflinjen. Domaren valde att blåsa för frispark, men det kunde och borde ha varit en ny straffspark för AIK.

31

AIK förde spelet och i den 31:a minuten nådde Rasmus Lindkvist från vänsterkanten fram till Daniel Sundgren vars nick ur bra läge gick över ribban. 1-1 efter den första halvleken, ett resultat med mersmak. I den andra halvlekens tredje minut sågade sig AIK fram längs vänsterkanten och Henok Goitom vinklade fram bollen till framrusande Rasmus Lindkvist i straffområdet. Nyförvärvet tog behärskat med sig bollen i fart och satte med en bredsida bollen förbi målvakten Matheus, men i insidan av den bortre, högra stolpen innan returen rensades till en resultatlös hörna.

53

SC Braga hade inte haft mycket offensivt, men började arbeta sig in mer i matchen och i den 53:e minuten fick Fábio Martins ett skottläge från distans och avslutet blev pressat, men Oscar Linnér kunde behärskat boxa bort bollen till ett inkast vid hörnflaggan. Om den första halvleken var mer öppen så var den andra halvleken mer försiktig då båda lagen var väl medvetna om betydelsen av ytterligare ett mål för motståndarna. I den 64:e minuten bjöd SC Braga på en frisparksvariant som avslutades av Pedro Santos från vänsterkanten och hans volleyinspel träffade Johan Blomberg i straffområdet och bortalaget vädjade efter en straffsignal, men fick nöja sig med en vänsterhörna.

70

I den 70:e minuten var det nära AIK-ledning då Johan Blomberg bröt fram centralt och trots hård uppvaktning lyckades han ta sig fram och måtta ett skott mot det högra krysset, men bollen gick utanför stolpen. Fem minuter senare slog Pedro Santos en hård frispark från högerkanten som skar igenom alla spelare och tvingade Oscar Linnér till en bra räddning. I den 86:e minuten tilldömdes SC Braga sitt bästa frisparksläge, men trots att serven från Jefferson var aptitlig framför mål så var ingen medspelare i den ytan.

87

Med drygt två och en halv minut kvar slog Wilson Eduardo ett inlägg från vänsterkanten som nickskarvades av Rui Fonte till Ahmed Hassan som smög upp bakom ryggen på Nils-Eric Johansson och skickade in bollen i AIK-målet. Den assisterande domaren såg dock att målskytten mycket riktigt var en dryg meter offside och målet godkändes ej.

89

I den sista ordinarie minuten spelade Rasmus Lindkvist fram inhopparen Eero Markkanen på vänsterkanten och hans inspel blev farligt då den träffade benet på Danilo Barbosa och vidare till huvudet på Raúl Silva och vidare mot mål där målvakten Matheus tvingades till en reflexräddning till AIK:s blott andra hörna som blev resultatlös. Med sekunder kvar av matchen var Eero Markkanen nära ett friläge, men mittbacken Raúl Silva kunde som siste spelare i sista stund få bort bollen. 1-1 i det första mötet och det är därmed vidöppet inför returen på Estádio Municipal de Braga.