Michael Torres, Älvsjö
  • Fjärdedomare
    --

Viktig seger på Skytteholms IP

AIK:s damlag jagar en plats i Damallsvenskan 2018 och tog en viktig seger mot Östersunds DFF hemma på Skytteholms IP inför 461 åskådare. AIK avgjorde matchen redan i den första halvleken då man gick fram till en 4-0-ledning efter en dryg halvtimmes spel.
AIK:s startelva i matchen AIK - Östersunds DFF i Elitettan den 30 september 2017 på Skytteholms IP.

Med sex omgångar kvar av Elitettan kämpar AIK mot Assi IF och IFK Kalmar om den andra direktplatsen till Damallsvenskan nästa år. Matchens första riktiga målchans blev AIK:s och det var kvicka Sarah Storck som tråcklade sig fram längs vänsterkanten, tog sig in i straffområdet och ur snäv vinkel sköt hon ett skott som passerade målvakten, men även den bortre stolpen. AIK fortsatte att spela bra och i den tionde minuten tog hemmalaget ledningen genom Sarah Storck som förra säsongen spelade för laget från Jämtland. Lagkapten Madeleine Rohr slog en djupledsboll som den mycket snabba AIK-forwarden snappade upp bakom en av Östersunds mittbackar och placerade enkelt in bollen bredvid Tara Hobbs. Släkten är värst…

I den 18:e minuten slog Nicole Modin från mittcirkeln en löpboll för Sarah Storck på högerkanten, men lagkapten Kaleigh Kurtz svarade för ett bra försvarsspel och lyckades hålla AIK-forwarden stången och det hel slutade med en hörna för AIK. Två minuter senare skapade Östersunds DFF en kvitteringschans efter att Kaleigh Kurtz slagit en lång frispark från egen planhalva som friställde April Syme till höger i straffområdet, men hennes avslut gick en bra bit över mål. I den 22:a minuten sparkade målvakten Tara Hobbs ut bollen och den fångades upp av Samantha Ammanuel som spelade ut till Amanda Nildén på vänsterkanten som tog sig fram längs sin kant och friställde Sarah Storck i straffområdet, men hennes närskott räddades med högerbenet av Tara Hobbs. Returen gick dock till Emma Engström som från ca 14 meter kunde lägga in bollen i det halvtomma målet.

Amanda Nildén lyfte tre minuter senare in en boll från vänsterkanten som nådde en helt fristående Emma Engström framför mål och hennes nick satt otagbart i nättaket och AIK hade ett järngrepp om de tre poängen. Bortalaget var i den 28:e minuten nära en reducering efter att Addison Steiner fångat upp en bakåtpassning från Evelina Finndell, tagit sig förbi Hanna Persson och ner mot kortlinjen på högersidan, men avslutet satt i den närmaste burgaveln. Sekunder senare bjöd Östersunds DFF igen och Filippa Ehn frispelade Emma Angström vars skott räddades av målvakten till en högerhörna från Amanda Nildén som orsakade kalabalik framför mållinjen där både Elin Wahlström och Madeleine Rohr var nära. Bollen gick till slut ut till Amanda Nildén på högerkanten som lyfte in bollen till Elin Wahlström vars nick gick knappt utanför den bortre, vänstra stolpen.

I den 32:a minuten jagade Sandra Lindkvist en boll på högerkanten och Östersunds back Odeta Nimani bjöd AIK-spelaren på bollen till höger i straffområdet. Sandra Lindkvist försökte hitta Sarah Storck framför mål, men Kaleigh Kurtz kunde rensa bort bollen. Dock inte bättre än att den gick rakt på Matilda Rosqvist som från ca 20 meter drog till med vänsterfoten och bollen seglade in i mål. 4-0 till AIK och matchen avgjord. Två minuter senare brände det till igen i Östersunds straffområde efter att Sarah Storck löpt in till höger och försökte nå Amanda Nildén framför mål, men en försvarare bröt och spelade samtidigt hem till målvakten dock utan att AIK tilldömdes en indirekt frispark.

Sarah Storck tog sig i den 37:e minuten återigen in i straffområdet och försökte hitta Nicole Modin som kolliderade med domaren som föll och samtidigt avslutade Matilda Rosqvist utanför den bortre, vänstra stolpen. AIK gick till pausvila med 4-0 i bagaget och matchen var givetvis avgjord. I den 47:e minuten var Emma Engström nära att öka på ledningen efter att Nicole Modin chippat fram bollen perfekt, men utrusande Tara Hobbs kunde rädda och Sandra Lindkvist sköt returen utanför den högra stolpen.

I den 51:a minuten skulle 5-0 ha kommit. Matilda Rosqvist tog sig starkt fram längs högerkanten och slog ett perfekt inlägg för Emma Engström som i fritt läge från ca åtta meter satte bollen någon decimeter utanför den vänstra stolpen. Två minuter senare fick Östersunds DFF en bra reduceringsmöjlighet efter att Elin Wahlström dragit på sig en frispark strax utanför straffområdeslinjen. Venera Rexhi tog hand om frisparken, men satte den ett par meter över ribban. I den 56:e minuten frispelades Sarah Storck av inhopparen Petra Sundqvist från vänsterkanten, men avslutet gick utanför den högra stolpen efter att Tara Hobbs kommit ut bra och stört AIK-forwarden.

Östersunds bästa reduceringschans kom i den 63:e minuten då Addison Steiner frispelades och tog sig förbi utrusande Hanna Persson. Från vänstersidan av straffområdet avslutade hon mot det tomma AIK-målet, men Madeleine Rohr lyckades på volley få bollen till en resultatlös vänsterhörna. Östersunds DFF svarade för en bättre andra halvlek och hade mer bollinnehav. Man skapade dessutom ett par lägen att reducera, bland annat ett par farliga avslut från Venera Rexhi, men med 4-0 i ryggen var AIK trygga i att låta motståndarna ha lite mer boll. Segern var aldrig hotad och AIK satte i och med de tre inspelade poängen hårt tryck på konkurrenterna inför deras matcher i helgen.