• Fjärdedomare
    Victor Wolf, Stockholm
2017.05.29, kl 19:00

AIK föll på stopptid

I den sista hemmamatchen innan sommaruppehållet tog AIK på måndagen emot Malmö FF. Matchen såg länge ut att sluta mållöst, men på stopptid i den andra halvleken lyckades gästernas Felipe Carvalho forcera in ett mål, vilket gav slutresultatet 0-1.
STOCKHOLM, SVERIGE - 29 MAJ 2017 : AIK:s startelva inför matchen i Allsvenskan mellan AIK och Malmö på Friends Arena den 29 Maj i Stockholm ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com )

Nyckelord Keywords: Fotboll, Allsvenskan, AIK, Malmö
17

På förhand menade en del att det som stod att vänta den här kvällen var att seriens kanske främsta försvar hos hemmalaget skulle ställas mot seriens kanske skickligaste offensiv hos gästerna. Inledningsvis i matchen var det dock AIK som skapade mest framåt, och efter drygt 20 minuters spel hade man skapat tre konkreta målchanser, varav ett par av dem var riktigt vassa. Allra närmast kom Eero Markkanen i den 17:e minuten efter ett riktigt mönsteranfall från hemmalaget, men stillastående från bara några meters håll fick Markkanen inte iväg ett bättre avslut än att MFF-målvakten Johan Wiland kunde avstyra med en fotparad. Där borde Markkanen kunnat göra något bättre.

26

I den 26:e minuten skapade, eller rättare sagt fick, gästerna sin första riktigt bra chans, när Jesper Nyholm tappade boll som siste man till Markus Rosenberg som kom fri mot Oscar Linnér. AIK-målvakten avstyrde dock Rosenbergs första avslut, innan han lyckades slita sig till en chans till, varpå Nyholm fick rätta till sitt misstag en aning och rädda på mållinjen. Efter den målchansen var det också som att pendeln svängde över i gästernas favör, och det var skåningarna som skapade mest och bäst chanser under resten av halvleken.

35

Med drygt tio minuter kvar av halvleken fick Anders Christiansen nästa bra läge efter en kontring, men trots ett väl avvägt inspel från vänster lyckades Christiansen inte hålla avslutet på mål. Två minuter därpå var det Paweł Cibicki som fick ett bra läge på en djupledspass, men även Cibickis avslutsförsök, en chipp över utrusande Oscar Linnér, passerade utanför mål.

63

Den andra halvleken blev under en längre stund lite mer tillknäppt än den första, även om det hela tiden hölls en hyfsat hög spelkvalitet på matchen. De målchanser som uppstod var dock främst i överkant hoppfulla långskott eller halvt slumpartade situationer som uppstod. Undantaget kom i matchminut 63 när Malmö genom ännu ett farligt lågt inspel tätt framför mål fick en ny jättechans, denna gången för Jo Inge Berget, men precis som kollegorna i den första halvleken misslyckades han med att få avslutet på mål.

Ju längre halvleken gick blev det allt tydligare att det var bortalaget som fick ett fastare grepp om tillställningen, även om man fortsatt fick jobba hårt och noggrant för att skapa de riktigt bra målchanserna. Ett par frisparkssituationer, den första ett skott av Magnus Wolff Eikrem som Oscar Linnér klarade och därefter ett inlägg som nickskarvades tätt utanför, var det främsta man åstadkom under ordinarie matchtid. Samtidigt ska sägas att AIK egentligen inte hade något konkret alls under den här perioden, undantaget en frispark från Johan Blomberg som MFF-muren lyckades styra undan till en hörna.

93

Det mesta pekade mot att matchen var på väg mot ett oavgjort resultat. Men så, inne i den tredje stopptidsminuten, fick Magnus Wolff Eikrem till ett bra inlägg som vred sig mot den bortre stolpen, precis i luckan mellan AIK:s mittbackar och målvakt. Och påpassligt mellan alltför passiva AIK-förvarare störtade mittbacken Felipe Carvalho fram och forcerade in 0-1, vilket i princip innebar ridå ner för AIK. Hemmalaget fick dock till en kvitteringschans i matchens absoluta slutsekunder efter ett inlägg, men skottet ur svag vinkel träffade stolpen intill Johan Wiland, och Malmö kom därmed undan med tre poäng i bagaget.

Text: Jonathan Storm