Roland Nester, Stockholm
  • Fjärdedomare
    --

Arbetsseger för AIK

AIK besegrade Kungsbacka DFF med 2–0 (0–0) inför 187 åskådare på Skytteholms IP efter ett hårt arbete som gav resultat med två mål i den andra halvleken. Caroline Röstlund nickade in det förlösande ledningsmålet efter en hörna och Loreta Kullashi fastställde slutresultatet i den 74:e minuten.
AIK:s startelva i matchen AIK - Kungsbacka DFF (2-0) i Elitettan på Skytteholms IP i Solna.

AIK jagade sin andra raka seger i Elitettan efter 2–0 borta mot Mallbackens IF Sunne senast medan bortalaget jagade sin tredje raka trepoängare och det var AIK som inledde bäst. I den sjätte minuten sköt Loreta Kullashi en frispark från långt håll som gick strax över ribban. Sju minuter senare tilldömdes AIK en ny frispark och denna gång i ett bättre läge, strax utanför straffområdet. Loreta Kullashi tog även hand om denna, men bollen seglade ett par meter över det högra krysset. Minuten senare brände det till i AIK:s straffområde efter att Kungsbacka DFF slagit en långboll som målvakten Hanna Persson missbedömde och hoppade förbi, men ingen motståndare var på plats för att förpassa bollen in i det öppna målet och istället kunde AIK-försvaret rensa.

När matchklockan tickade in i den 20:e minuten slog Ida Pettersson en frispark från högerbacksposition som passerade samtliga spelare och studsade upp i utsidan på den vänstra stolpen. Två minuter senare fick Loreta Kullashi bollen i närheten av målet och vred och vände, men försvaret kunde rensa bort bollen från det farliga området. Efter en bra AIK-inledning tog bortalaget över matchen under den avslutande kvarten. I den 36:e minuten slog Ida Pettersson en hörna från höger som nådde huvudet på Karin Lundin vid den bortre stolpen och nicken in framför mål blev farlig då bollen studsade på en AIK-spelare och höll på att ställa Hanna Persson som räddade elegant.

I den 40:e minuten bröt Karin Lundin igenom AIK-försvaret och tog sig in i straffområdet på högersidan där hon sköt ett hårt skott mot den närmaste stolpen som Hanna Persson elegant räddade till hörna. I den sista ordinarie minuten av halvleken spelade Ida Strömblad fram Klara Andrup till höger i straffområdet och sköt, men Hanna Persson räddade närskottet till en ny hörna.

Den första målchansen i den andra halvleken blev AIK:s efter att 20 Marie Pettersson slagit ett inlägg från högerkanten som Emelie Johansson försökte trycka in på volley, men avslutet gick en bra bit utanför målställningen. AIK:s chefstränare Christer Lundin gjorde två byten i inledningen av den andra akten och det var tydligt att AIK ville få mer fart på offensiv planhalva. I den 54:e minuten tryckte sig Karin Lundin fram på vänsterkanten, men avslutet blev plockpotatis för Hanna Persson. Minuten därpå drog Hanna Persson på sig ett gult kort efter att ha kommit ut ur eget straffområde. Ida Pettersson tog hand om frisparken från högerkanten och sköt den klockrent i ribban innan AIK-försvaret fick bort bollen till en hörna.

I den 65:e minuten slog Amanda Nildén en andra hörna i rad från högerkanten och bollen nådde pannan på Caroline Röstlund som nickade in bollen i det vänstra hörnet, utan chans för målvakten Johanna Baecklund som har ett förflutet i AIK, och 1–0 var ett faktum. Målet gjorde att AIK tog över spelet och inhopparen Sarah Storck var nära att öka på ledningen i den 70:e minuten, men Johanna Baecklund räddade till en resultatlös hörna. Fyra minuter senare fick Loreta Kullashi skottläge från ca 20 meter och avslutet gick mellan händerna på målvakten och över mållinjen och 2–0 till Gnaget.

Målet kändes som matchavgörande och Kungsbacka DFF orkade inte etablera något avslutande tryck. AIK kunde ta sin andra raka seger och gick upp på femte plats i en haltande tabell.