• Fjärdedomare
    Jesper Ekwall, Vendelsö
2017.09.17, kl 15:00

AIK avgjorde i första halvlek

AIK svarade för en stark insats då man besegrade Halmstads BK med 4-1 inför 10 342 åskådare på Friends Arena. AIK avgjorde matchen redan i den första halvleken och gick in i pausvilan med 4-0 i bagaget och hänger på i toppstriden.
AIK - Halmstads BK 2017 Starelva

AIK:s Startelva

1

Tonen för den första halvleken satte AIK direkt, redan i matchens första minut skapade man den första av massvis med bra målchanser som skulle komma under första halvlek. Rasmus Lindkvist satte in ett lågt inspel till Nicolás Stefanelli som skarvade mot den bortre stolpen, men Halmstads målvakt Isak Pettersson, som trots resultatet gjorde en riktigt bra match, lyckades parera ut till en hörna. Och bara minuten senare var AIK, och Stefanelli, nära på nytt när Johan Blomberg hittade argentinaren med en lyftning, Isak Pettersson kunde dock svara för en ny bra räddning på Stefanellis volleyavslut.

21

Därefter fortsatte AIK att skapa målchanser, även om gästerna fick till ett par skapliga lägen efter kontringar, bland annat en farlig situation efter att Oscar Linnér missbedömt ett inlägg, men AIK-försvaret lyckades freda sitt mål prickfritt. Istället skulle hemmalaget sätta ledningsmålet efter knappt 20 minuters spel, och det kom efter en av flera bra djupledsbollar mot Johan Blomberg i utkanten av straffområdet. Blombergs skott från halvsvår vinkel räddades av Isak Pettersson, men returen kunde Nicolás Stefanelli påpassligt stöta in i närmast öppet mål.

26

Efter ledningsmålet bara växte greppet som AIK hade om matchen, och man fortsatte att skapa massor med målchanser. Kristoffer Olsson bröt igenom på en dribblingsräd, men fick inte riktigt till avslutet, Daniel Sundgren löpte i djupled och sköt i stolpen, och Stefan Ishizaki testade skott från långt håll, som Pettersson kunde fånga in ganska bekvämt. Dessa tre chanser kom inom fem minuter efter ledningsmålet.

34

Med knappt tolv minuter kvar av halvleken skulle AIK också utöka sin ledning, vilket sedan gav en rejäl ketchupeffekt. I matchminut 34 prickade Rasmus Lindkvist distinkt in 2-0 lågt i det bortre, högra hörnet efter att ha löpt solo från mittlinjen, tre minuter senare tråcklade sig Henok Goitom in nära mål och spelade snett bakåt till Stefanelli som tryckte in sitt andra mål till 3-0, och med tre minuter kvar nickade Henok Goitom in en välriktad hörna från Kristoffer Olsson. Vid det här laget var det en fullständig klasskillnad mellan lagen. Därefter skapade AIK ytterligare två vassa chanser innan paus, bland annat ytterligare en stolpträff. Hade man haft maxflyt i avsluten kunde AIK utan problem gjort ytterligare fyra-fem mål under den första halvleken.

46

Den andra halvleken fick en lite annan matchbild, såsom det ofta blir när ett lag är så spelmässigt och resultatmässigt överlägset i halvtid som AIK var denna eftermiddag. Hallänningarna gjorde två byten i paus, flyttade fram positionerna en aning och höjde sig i presspelet, knappast i hopp om att kunna rädda en poäng, men i vart fall för att kunna lämna arenan med heder och ära i behåll. Fortsatt var dock matchbilden sådan att AIK skapade de flesta målchanserna, även om man inte anföll med samma frenesi som under den första halvleken.

71

Det enda målet i den andra halvleken tillföll dock gästerna, och det kom ungefär halvvägs in i halvleken. En lång hörna från höger nådde mittbacken Marcus Johansson som satte nicken mot den bortre stolpen, där AIK:s Nils-Eric Johansson olyckligt styrde bollen i eget mål. Målet innebar sannolikt en liten lättnad för Halmstads BK, men betydde egentligen noll för matchen i stort. AIK kunde bekvämt spela av slutskedet av matchen utan att siffrorna förändrades, och man tog en viktig trepoängare i kampen om Europaplatserna.

Text: Jonathan Storm