Mikael Hallin, Stockholm
  • Fjärdedomare
    Björn Särnbrink, Segeltorp

AIK-seger på Skytteholms IP

AIK svarade för en bra inledning på gruppspelet i Svenska cupen och besegrade Gais med 1-0 på ett slutsålt Skytteholms IP efter att Denni Avdić nickat in segermålet redan i den fjärde minuten.
STOCKHOLM, SVERIGE - 19 FEBRUARI 2017 : AIK:S startelva inför matchen i Svenska Cupen mellan AIK och GAIS på Skytteholms IP den 19 Februari i Stockholm ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com )

Nyckelord Keywords: Fotboll, Svenska Cupen, AIK, GAIS

Solna bjöd på härligt vårväder då AIK tog emot Gais på Skytteholms IP inför fullsatta hemmaläktare och en relativt stor klack från Göteborg. I den andra spelminuten tilldömdes AIK en frispark mitt på offensiv planhalva, men domaren Mohammed Al-Hakim lät inte Amin Affane slå den på två minuter då rök från bortaklacken svepte in över planen och effekten av bengaluppehållet blev att AIK tog ledningen. Affane slog en boll mot den bortre högra stolpen där målvakten Damir Mehić missbedömde bollbanan och istället nådde den fram till Denni Avdić huvud och bollen flög mot det övergivna målet och slog i den vänstra stolpen innan den passerade mållinjen. En drömstart för AIK!

7

AIK inledde matchen riktigt piggt och i den sjunde minuten fick Johan Blomberg ett skottläge från straffområdeslinjen, men bollen gick knappt över ribban. AIK såg ut att vara i “cruise control”, men i den elfte minuten brände det till i AIK:s straffområde då Oscar Linnér iskallt började dribbla i eget straffområde och rensningen träffade Luka Mijaljevic och studsade fram till Dardan Rexhepi som kunde lägga in bollen i det tomma målet, men det var solklar offside och målet godkändes inte.

18

I den 18:e minuten tog sig Dardan Rexhepi in på vänsterkanten i AIK:s straffområde, men jagades av Per Karlsson och fick stressa iväg ett skott som enkelt räddades av Oscar Linnér. AIK arbetade fram sin tredje hörna i den 22:a minuten och den slogs av Amin Affane till Johan Blomberg centralt utanför straffområdet och han drog till på volley någon meter över ribban. Strax därefter bröt Nils-Eric  Johansson ett uppspel på Gais högersida, bröt fram och spelade Denni Avdić som med en fantastisk passning hittade ut till framrusande Daniel Sundgren på högersidan, men avslutet gick utanför den närmaste stolpen.

27

Fem minuter senare kom AIK i ett nytt bra anfall efter att Stefan Ishizaki brutit fram centralt, men inte riktigt hittat ut till Denni Avdić på högerkanten, men Ishi fick tillbaka bollen i straffområdet och hittade Eero Markkanen framför mål, men hans närnick räddades till en hörna. Debuterande Stipe Vrdoljak slog i den 31:a minuten ett inlägg från vänsterkanten som sånär gav en assist. Inlägget nådde Denni Avdić som kom upp perfekt framför mål och nickade till, men Damir Mehić svarade på mållinjen för en reflexräddning och fick bollen till en ny AIK-hörna.

54

Under slutminuterna av halvleken jämnades spelet ut, men som helhet en mycket bra AIK-halvlek som borde ha gett mer än ett mål framåt. Den andra halvleken inleddes mer jämnt än den första och Gais hade omgående ett högre bollinnehav än vad man mäktade med i den första halvleken. I den 54:e minuten fick Malkolm Moënza iväg ett hårt pressat skott efter att ha avancerat på AIK:s planhalva, men Oscar Linnér svarade för en bra räddning till hörna.

59

På AIK:s sjunde hörna i den 59:e minuten kändes det som att hemmalaget avgjorde matchen efter att Nils-Eric Johansson nickat in Amin Affanes serve från höger. Efter en halvminut dömdes dock målet mycket tveksamt bort och protester från spelare och publik följde. På tv-bilderna kunde det konstateras att AIK:s lagkapten borde ha fått sitt 19:e mål godkänt då Daniel Sundgren inte skymmer målvakten. I den 63:e minuten var Denni Avdić nära ett nytt nickmål då Amin Affanes högerhörna nådde Avdić vid den bortre stolpen, men Damir Mehić räddade till en ny hörna. AIK jobbade fram hela 13 hörnor i matchen.

65

I den 65:e minuten byttes debuterande Simon Thern och Kristoffer Olsson in. Gais försökte under slutet att pressa fram en kvittering, men lyckades inte få till någon riktig slutoffensiv, men nerverna kändes på läktarplats då endast ett skott skiljde AIK från en jobbig start på gruppspelet. I den 89:e minuten slog Stefan Ishizaki en hörna från vänster som nådde inhopparen Haukur Hauksson vid den främre stolpen, men nicken gick strax utanför det högra krysset. I den andra stopptidsminuten bröt Kristoffer Olsson fram centralt och avslutade, men bollen for över ribban och matchen slutade 1-0. En bra start för AIK på gruppspelet och nästa helg beger sig laget ner till Kristianstad.