Alexander Öhnedal, Värmdö
  • Fjärdedomare
    --

AIK besegrade FC Flora med 1-0

Alexander Milošević blev matchhjälte då AIK besegrade FC Flora från Tallinn med 1-0 i Norrtälje. Milošević byttes in till den andra halvleken och svarade för segermålet i den 57:e minuten då han med ett elegant långskott satte bollen i det högra krysset.

Precis som under sommaren 2017 tog sig AIK an estländska FC Flora i genrepet inför den allsvenska omstarten. Förra året vann FC Flora med 2-0 hemma på A. Le Coq Arena i Tallinn efter mål av Rauno Alliku och Rauno Sappinen i den andra halvleken. Roslagen bjöd i söndagens träningsmatch på soligt väder och mötet mellan lagen var den sjunde sedan 2007. Det var en kraftig vind i Norrtälje som låg på i planens längdriktning och det var AIK som hade motvind i den första halvleken. AIK gjorde avspark och anföll omgående längs vänsterkanten sedan lagkapten Henok Goitom spelat ut bollen till framrusande Rasmus Lindqvist som passade in till Tarik Elyounoussi som frispelade Ahmed Yasin centralt i straffområdet. AIK-mittfältaren avslutade kraftfullt med vänsterfoten, men målvakten Mait Toom lyckades med en enhandsräddning på mållinjen förhindra ett ledningsmål för AIK redan efter 27 sekunders spel.

I den andra spelminuten frispelades nästan Tarik Elyounoussi, men den kraftiga vinden ställde till det för honom och försvaret kunde ta hand om bollen. FC Floras bästa målchans i den första halvleken kom i den tolfte minuten då Rauno Alliku av Zakaria Beglarishvili frispelades till höger i straffområdet och avslutade mot den närmaste stolpen där Oscar Linnér svarade för en vass enhandsräddning som ledde till FC Floras tredje hörna. Högerhörnan slogs av Beglarishvili mot den bortre stolpen där en nick från Madis Vihmann täcktes av egen spelare på vägen mot AIK-målet. I den 19:e matchminuten slog Kristoffer Olsson en fin djupledsboll som nådde Henok Goitom i fritt läge i straffområdet, men nedtagningen lyckades inte riktigt och målvakten kom ut och fångade in bollen.

Rauno Alliku var pigg i den första halvleken och frispelades från vänsterkanten i den 21:a minuten, men Rasmus Lindqvist svarade för ett starkt hemjobb och lyckades sparka bollen till en resultatlös högerhörna. Två minuter senare bjöd bortalaget på en snabb spelvändning genom lagkapten Gert Kams längs högerkanten och hans inspel nådde Zakaria Beglarishvili i straffområdet där han vände om och försökte lobba in bollen, men den seglade några decimeter över ribban. Strax därefter tvingades AIK byta ut Rasmus Lindqvist och han ersattes av 17-årige Niklas Persson.

I den 27:e minuten tog sig AIK genom Henok Goitom in i straffområdet på vänstersidan och AIK-kaptenen spelade bakåt till nyinbytte Niklas Persson som avslutade, men bollen seglade några meter utanför det bortre, högra krysset. Nästa möjlighet dröjde till den 42:a minuten då Ahmed Yasin dribblade sig fram till höger utanför straffområdet, passade bollen till Kristoffer Olsson i straffområdet och mittfältsmagikern försökte med en klackspark friställa Tarik Elyounoussi, men en försvarare lyckades i sista stund bryta bollbanan.

AIK svarade för ett byte under halvtidsvilan då islänningen Haukur Hauksson ersattes av Alexander Milošević. FC Flora arbetade fram två hörnor under inledningsminuterna av den andra akten och även AIK skapade tre hörnor inom loppet av ett par minuter. En av dessa blev riktigt farlig efter att Daniel Sundgren slagit en kort hörna från höger till Ahmed Yasin som slog in bollen direkt. I den bortre delen av straffområdet mötte Henok Goitom, men avslutet gick strax över ribban.

Några minuter senare brände det till vid FC Floras straffområde då Ahmed Yasin hölls fast i högerarmen av Joseph Saliste efter att ha frispelats av Henok Goitom och domaren Granit Maqedonci signalerade för straffspark samtidigt som han varnade vänsterbacken. Saliste visade med händerna det nya VAR-tecknet till publikens och domarens stora förtjusning. Daniel Sundgren klev fram och sköt mot den vänstra stolproten, men Mait Toom var nere och räddade. AIK behöll dock initiativet och efter en frispark längs vänsterkanten hamnade bollen hos Kristoffer Olsson som förlängde den till framrusande Alexander Milošević som med högerfoten drog till från ca 20 meter och bollen gick som en projektil in i det högra krysset och AIK var i ledning.

FC Flora skapade en bra kvitteringsmöjlighet i den 64:e minuten då Rauno Alliku från högersidan av straffområdet tvingade Oscar Linnér till en bra räddning precis under ribban. Minuten därpå var AIK nära att avgöra matchen då Henok Goitom elegant frispelade Tarik Elyounoussi i straffområdet. Norrmannen avslutade direkt med ett rappt vänsterskott, men Mait Toom visade återigen upp bra reflexer och räddade vid sin högra stolpe. AIK var det klart bollförande laget under merparten av den andra halvleken och FC Flora hade inte många längre anfallsförsök. I den 70:e minuten signalerade AIK för ett trippelbyte och Denni Avdić, Stefan Silva samt Nicolás Stefanelli ersatte Enoch Kofi Adu, Tarik Elyounoussi och Henok Goitom.

Bilal Hussein ersatte Kristoffer Olsson i den 82:a minuten, men tvingades lämna planen tre minuter senare och in kom födelsedagsbarnet Gustav Berggren. Avslutningen blev ganska chansfattig, men FC Flora fick ett bra frisparksläge i den 89:e minuten som togs av Gert Rams. Avslutet gick över försvarsmuren, men det blev en enkel räddning för Oscar Linnér.