Emelie Elfstrand, Södertälje
  • Fjärdedomare
    --

AIK utslagna ur Svenska cupen

AIK:s damlag förlorade cupderbyt mot Djurgården med 0-4 (0-1) och är därmed utslagna ur turneringen. AIK svarade för en bra första halvlek, men bortalaget kunde avgöra i inledningen av den andra halvleken.
AIK - Djurgården 2017

För femte gången genom tiderna möttes AIK och Djurgården i Svenska cupen och AIK jagade den första cupsegern mot blåränderna sedan 1982. Hösten är på allvar här och det var kolsvart då domaren Jennifer Laurin blåste igång cupderbyt inför 266 åskådare på Skytteholms IP. Matchinledningen var jämn och AIK stod upp bra mot den favorittippade motståndaren som ligger fyra i Damallsvenskan.

I den 22:a minuten lyfte bortalaget från högerkanten in en boll i AIK:s straffområde som målvakten Hanna Persson gick upp och plockade ner, men kolliderade med en spelare och tappade därmed bollen. Madeleine Stegius fick ett jätteläge att ge Djurgården ledningen på den slumpartade målchansen, men AIK-målvakten räddade med en benparad. Fem minuter senare slog vänsterbacken Hallbera Guðný Gísladóttir ett inlägg som nådde Michelle Wörner i bra läge framför mål, men avslutet gick rakt upp i luften. Djurgården fick efter ca 25-30 minuter ett större bollinnehav på AIK:s planhalva och i den 37:e minuten skulle det ge resultat efter att AIK inte fått undan bollen så kom ett nytt inlägg från vänsterkanten som studsade fram till Madeleine Stegius vars avslut via ett AIK-ben gick in i målet utan chans för Hanna Persson.

Djurgården inledde den andra halvleken mycket piggt och kunde efter drygt fem minuter mer eller mindre avgöra matchen efter att Annika Kukkonen lyft in bollen mot Hanna Persson och helt plötsligt låg den fri bakom AIK-målvakten och Katrin Schmidt kunde enkelt panga in 2-0 i det tomma AIK-målet. I den 59:e minuten var det nära ytterligare mål, men Hanna Persson svarade för en fantastisk räddning då hon på mållinjen fångade Katrin Schmidts nick. AIK bytte in Sarah Storck i den 57:e minuten och elva minuter senare skapade hon hemmalagets bästa målchans då hon tog sig in i straffområdet från vänstersidan och sånär överlistade Djurgårdens målvakt Guðbjörg Gunnarsdóttir, men bollen gick strax utanför den vänstra stolpen.

Med kvarten kvar slog Amanda Nildén en hörna från höger mot den bortre stolpen där lagkapten Madeleine Rohr dök upp, men nicken gick utanför den vänstra stolpen. Rullgardinen gick definitivt ner för AIK i den 76:e minuten efter att Katrin Schmidt fångat upp ett inlägg från Johanna Rytting Kaneryd på vänsterkanten och skjutit in bollen i AIK-målet. Tre minuter senare hittade Katrin Schmidt från högerkanten fram till lagkapten Mia Jalkerud och hon fastställde slutresultatet då bollen gick in vid den högra stolpen.

På stopptid var AIK nära att reducera då inhopparen Wilma Ljung Klingvall fick på ett bra skott från ca 20 meter, men bollen gick i den högra stolpen innan den träffade Djurgårdens målvakt i ryggen och turen var inte med den unga AIK-spelaren. Gnaget fick lämna planen mållösa och Djurgården avancerade till vårens gruppspel i cupen.