Mållöst inför storpublik

Under söndagen var det dags för allsvensk premiär för AIK när man tog emot BK Häcken. De 26 812 åskådare som tagit sig till Friends Arena bjöds dock på en närmast klassisk AIK-premiär; tillknäppt, chansfattigt och mållöst.
DSC_40341

AIK:s starelva

Det var två på förhand topptippade lag som drabbade samman redan i premiäromgången, och som också möttes i kvartsfinalen av Svenska cupen för bara ett par veckor sedan, då i Göteborg. Den gången var det BK Häcken som var det vassare laget och vann med 3-0 efter tre sena mål. Idag däremot uppträdde man klart mer defensivt inriktat, och AIK fick ganska omgående koppla ett grepp om bollinnehavet i matchen.

Men bollinnehav i sig skapar inte nödvändigtvis några målchanser, och just det senare var båda lagen tämligen svaga på idag, i synnerhet i den första halvleken. AIK tvingades för att hitta in i offensiv tredjedel förlita sig mycket på inlägg från kanterna, och det var sällan de ens var riktigt nära att resultera i några vettiga avslut. Gästerna å sin sida skapade inte mycket mer; ett par bolltapp på AIK:s mittfält hade kunnat ge vassa kontringslägen, men det var sällan man förmådde nyttja dem särskilt konstruktivt, och det tilltänkta direkta spelet mot Alhassan ”Crespo” Kamara på topp blev många gånger lite för direkt.

Symptomatiskt nog när matchbilder ser ut som de gjorde under den första halvleken idag var det bästa som åstadkoms därför genom en hörna för BK Häcken, men en styrd nick som passerade strax förbi ribban och landade i nättakets ovansida var inte överdrivet oroande för AIK-målvakten Oscar Linnér.

Den andra halvleken såg egentligen till stor del mycket ut just så som den första sett ut, men lagen förmådde i vart fall skapa en handfull chanser vardera. Gästernas Rasmus Lindgren var nära att chocka Friends Arena åtta minuter in i halvleken när han klippte till med en stenhård frispark från långt håll, men en fastfrusen Oscar Linnér kunde se den passera strax utanför den bortre, högra stolpen.

Tio minuter senare lyckades AIK till slut skapa en vass målchans, och då vart det också ett riktigt bra läge. Ett fint kombinationsanfall på vänsterkanten ledde till en passning snett bakåt mot återvändaren Henok Goitom helt fristående vid straffpunkten. Men en stillastående Goitom fick ingen träff på avslutet, som blev löst och gick ett par meter utanför mål. Matchen växlade upp en aning mot slutskedet när AIK bytte in Simon Thern istället för Kristoffer Olsson, och Häcken satte in erkänt vasse Paulinho på vänsterkanten.

BK Häcken skapade sig ytterligare ett par skapliga skottlägen utan att riktigt få till avsluten, och med fem minuter kvar träffade en framstörtande Johan Blomberg stolpens utsida på ett lågt inlägg. Det, och en frispark någon meter över från Stefan Ishizaki på stopptid, var egentligen vad den andra halvleken bjöd på. Lagen fick dela på poängen i den allsvenska premiären 2017, och sett till matchen som helhet får det nog sägas att det var ett ganska logiskt och rättvist resultat.

Text: Jonathan Storm