Hannes Reinvald, Tallinn
  • Fjärdedomare
    Kristo Külljastinen, Paide

AIK föll i märklig match

AIK förlorade med 0-2 (0-0) mot FC Flora på A. Le Coq Arena i Tallinn i en mycket märklig match. AIK dominerade den första halvleken fullständigt mot ett hemmalag som under långa stunder inte kom över halva planen, men lyckades inte göra mål på de målchanser som skapades. Istället vann FC Flora efter två snabba mål i mitten av den andra halvleken.

Spelarna fick värma upp till tonerna av tung hårdrock på A. Le Coq Arena under en solig, men lite kylig eftermiddag i Estlands huvudstad, Tallinn. De första tio minuterna var ganska jämna med en knapp fördel för AIK, men efter en kvarts spel tog AIK över totalt och förde spelet mot ett motståndarlag som knappt kom över halva planen. I den 16:e minuten fick Stefan Ishizaki bollen på mittplanen, avancerade centralt och försökte från 20 meter sig på ett mellanting mellan skott och lobb (lite som 1-1-målet borta mot Kalmar FF 2016), men målvakten Richard Aland kunde enkelt fånga in bollen.

I den 22:a minuten fick Simon Thern bollen strax utanför straffområdet, vände upp och sköt direkt, men Richard Aland lyckades under ribban tippa bollen till en hörna. Högerhörnan från Stefan Ishizaki fångades upp av Anton Salétros på bortre kanten och han lyfte in bollen mot Nils-Eric Johansson vars centrerade nick rensades bort till en resultatlös hörna. Två minuter senare fick Johan Blomberg ett bra skottläge i straffområdet, men avslutet täcktes till ännu en resultatlös hörna.

I den 31:a minuten borde AIK ha tagit ledningen efter att Johan Blomberg på högerkanten fångat upp ett misslyckat utkast av FC Floras målvakt. Blomberg avancerade fram på kanten och spelade in till Henok Goitom som ur fritt läge sköt över. Två minuter senare lyfte Daniel Sundgren fram bollen till en frispringande Eero Markkanen som höll i bollen och försökte lobba in ett ledningsmål, men avslutet gick över till stor frustration från forwarden. Med drygt tre minuter kvar av halvleken vädjade AIK-spelarna efter en signal för straffspark efter att inlägget från Anton Salétros mot Johan Blomberg sett ut att ha tagit på en försvarares utsträckta arm.

FC Flora gjorde nio spelarbyten i paus och AIK ett. Rikard Norling ersatte comebackande Henok Goitom med Masoud Juma Choka. Den andra halvleken blev inte alls den första lik och AIK fick inte alls samma utdelning som i den första gällande bollinnehav. I den 67:e minuten kom chansen för Masoud Juma Choka då han framspelad av Simon Thern kom in i fritt läge till höger i straffområdet och avslutet passerade den utrusande målvakten, men en försvarsspelare stoppade den från att rulla över mållinjen.

I den 69:e minuten slog Roman Sobtšenko en boll som skar genom AIK-försvaret och nådde fram till högermittfältaren Rauno Alliku som med en snabb touch överlistade Oscar Linnér med vad som var FC Floras första avslut på hela matchen. En kalldusch för AIK och knappt tre minuter senare var det dags igen. Rauno Alliku bröt fram på högerkanten och spelade in till Rauno Sappinen som vid den främre stolpen retfullt enkelt petade in bollen mellan stolpen och AIK-målvakten. 2-0 från ingenstans till FC Flora och matchen kändes helt avgjord med tanke på AIK:s andra halvlek.

Med två minuter kvar av ordinarie tid slog inhopparen Denni Avdić från mittplan vad som kunde ha blivit matchens passning då han sökte Masoud Juma Choka, men en försvarare lyckades med en glidtackling i sista tiondelen få bort bollen och förhindra ett friläge för AIK-spelaren.