Mahbod Beigi, Sandviken
  • Fjärdedomare
    Granit Maqedonci, Göteborg

AIK blåsta på kvitteringen

I den 96:e minuten slog Henok Goitom in 2-2 för AIK på Gamla Ullevi, men målet dömdes bort och istället vann IFK Göteborg med 2-1 efter att man vänt ett 0-1-underläge i paus.
GOTHENBURG, SWEDEN - AUGUST 10: Per Karlsson, Chinedu Obasi, Oscar Linner, Rasmus Lindkvist, Nicolas Stefanelli, Daniel Sundgren, Jesper Nyholm, Amin Affane, Kristoffer Olsson, Nils-Eric Johansson and Johan Blomberg of AIK during the Allsvenskan match between IFK Goteborg and AIK at Gamla Ullevi on August 10, 2017 in Gothenburg, Sweden. (Photo by Nils Petter Nilsson/Ombrello via Getty Images)

AIK:s startelva

4

För 199:e gången ställdes AIK och IFK Göteborg mot varandra och inramningen för matchen var den allra bästa med sensommarväder och en näst intill fullsatt Gamla Ullevi. AIK inledde aggressivt och fick i och med det med sig tre frisparkar under matchens tre första minuter. Den tredje kom i ett mycket bra läge centralt ca tio meter utanför straffområdeslinjen och Amin Affane samt Kristoffer Olsson ställde upp vid bollen. Affane tog hand om den och böjde med sin vänsterfot bollen över muren och in i det vänstra hörnet förbi en flygande hemmamålvakt.

7

Målskytten firade sitt första allsvenska mål med att ensam springa tillbaka mot den vilt firande AIK-klacken och kysste klubbmärket innan han jublande gled på knä mot supportrarna. Daniel Sundgren tog det medvetet lugnt när han tog sig tillbaka till den egna planhalvan då segerjubel på den egna planhalvan med hela laget gör att motståndarna kan göra avspark. AIK fortsatte att spela bra efter målet och i den sjunde minuten kom man i ett snabbt anfall med Kristoffer Olsson som bollförare och vid straffområdeslinjen petade han bollen förbi sin motståndare och stoppades bryskt, men domaren valde att fria.

10

I den tionde minuten skapade, eller snarare fick, IFK Göteborg sin första målchans efter att bollen spelats in i AIK:s straffområde fick inte Jesper Nyholm riktigt bort densamma och Tobias Hysén mötte på halvvolley till höger i straffområdet, men avslutet gick många meter utanför den bortre vänstra stolpen. Målchansen var också startskottet på en bättre period från IFK Göteborg. I den 19:e minuten missade Amin Affane en bakåtpass som fångades upp av Tobias Hysén som med fart försökte skaffa sig ett skottläge till höger, men Per Karlsson följde med och täckte avslutet till en högerhörna som nickades bort vid den främre stolpen av Chinedu Obasi.

40

AIK svarade i den första halvleken för mängder med felpass på den egna planhalvan och vid ett av dessa tillfällen tilldömdes IFK Göteborg en frispark på vänsterkanten utanför straffområdet. Bollen slogs in av Tobias Hysén och nådde Vajebah Sakor vars nick ur fritt läge gick över målet. Minuten därefter tappade AIK återigen boll på egen planhalva och inspelet från Sam Adekugbe vänsterkanten nådde nästan Mikael Boman vid den bortre stolpen. I den 40:e minuten vände AIK spelet snabbt efter att Rasmus Lindkvist svarat för en bra aktion på egen planhalva då han hårt pressad höll bollen kvar i spel. Det hela slutade med att Kristoffer Olsson fick ett skottläge i straffområdet, men bollen for över ribban. Avslutet var AIK:s första sedan målet. Två minuter senare slog Sam Adekugbe ett nytt inlägg från vänsterkanten som nådde Tobias Hyséns huvud och nicken blev halvfarlig med studs precis framför Oscar Linnér som fångade in bollen.

48

AIK inledde den andra halvleken klart bättre än de avslutande 35 minuterna av den första halvleken och redan i den andra minuten spelade Chinedu Obasi fram Nicolás Stefanelli som sköt ett direktskott som täcktes till en resultatlös hörna. I den 49:e minuten lyfte Kristoffer Olsson fram bollen till Johan Blomberg som sprang sig fri, men avslutet räddades av Pontus Dahlberg och var med facit i hand matchavgörande.

52

I den 52:a minuten kändes det som om IFK Göteborg var på väg att återigen ta tillbaka initiativet i matchen och tre minuter senare gav det även målmässigt resultat. När matchklockan precis passerade 54 spelade minuter slog Sam Adekugbe en boll mot AIK:s straffområde som via Amin Affanes ben olyckligt studsade fram till framrusande Søren Rieks som fick ett skottläge till vänster i AIK:s straffområde och bollen satt sekunden senare i nätet. 1-1 och AIK byttes omgående in Henok Goitom istället för Nicolás Stefanelli.

62

IFK Göteborg fick ännu mer energi av målet och det kändes som en tidsfråga innan de skulle vara i ledningen. Svaret på tidsfrågan blev nästan exakt tio minuter. Mittfältaren Vajebah Sakor lyfte från mittplanen in bollen till vänster i AIK:s straffområde där Tobias Hysén med en nick hittade en offsidestående Mikael Boman som direktsköt in bollen till vänster om Oscar Linnér.

70

Med 20 minuter kvar av ordinarie tid tilldömdes AIK en frispark i bra läge och med 1-0-skytten Amin Affane utbytt gick möjligheten till Johan Blomberg som satte det första skottet i den täckande muren och på returen fick han iväg ett bra studsande skott som gick strax utanför den bortre, vänstra stolpen. I den 88:e minuten lyfte Kristoffer Olsson in en hörna från vänster som nickades mot mål av Chinedu Obasi och det blev rörigt framför mållinjen innan försvaret kunde rensa bort bollen.

95

AIK tryckte på under slutminuterna och hemmalaget slog bort bollen så fort de fick chansen. När matchklockan stod på 95 spelade minuter lyfte Kristoffer Olsson in en boll i straffområdet som nådde inhopparen Denni Avdić som på volley spelade fram Henok Goitom vars skott gick in i mål. 2-2 och AIK hade fått med sig en poäng från Gamla Ullevi trodde alla, men domaren blåste frispark för hemmalaget med förklaringen farligt spel och Goitoms kvittering godkändes inte…